Στην πρόσφατη σύνοδο του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ), ένας από τους έγκριτους εισηγητές έκανε αναφορά σε ένα καταρτισθέν "πρότυπο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για τη συνεργασία πολιτικής – αθλητισμού" (https://www.zougla.gr/sports/article/kali-diakivernisi-i-lisi-kata-tis-diaf8oras-ke-ston-a8litismo).
Είπε μεταξύ άλλων τα εξής (αχρείαστα να ‘ναι ):
"Για τη διευκόλυνση της συνεργασίας των εθνικών αρχών με τους εθνικούς αθλητικούς οργανισμούς, το Δεκέμβριο του 2014 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατάρτισε, στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων «Olympic Agenda 2020», ένα πρότυπο με τίτλο «Support autonomy» (Recommendation 28), που περιλαμβάνει συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές ….. Το πρότυπο αντανακλά το μανιφέστο του Προέδρου Thomas Bach για υπεύθυνη αυτονομία του αθλητικού κινήματος (responsible autonomy), στη βάση της αρχής της ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα (principle of unity in diversity). Της ενότητας, δηλαδή, του αθλητισμού, μέσα στη διαφορετικότητα των εθνικών αρχών".
Ιδού και το πρότυπο (αχρείαστο να ‘ναι):
Ιδού και ένα απόσπασμα απ’ αυτό (αχρείαστο να’ ναι):
"To this end, the national legislation applicable to sport has to define a sufficiently flexible general framework which does not substitute itself for the power of each sports organisation to establish its internal governance rules in its own statutes, in line with the general principles of the locally applicable law and the statutes of the international sports organisations to which they are affiliated".
("Για το σκοπό αυτό, η εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία για τον αθλητισμό πρέπει να καθορίζει ένα αρκετά ευέλικτο γενικό πλαίσιο που δεν θα υποκαθιστά την εξουσία κάθε αθλητικού οργανισμού να εγκαθιδρύει τους κανόνες της εσωτερικής του διακυβέρνησης στο καταστατικό του, σύμφωνα και με τις γενικές αρχές του τοπικά εφαρμοστέου δικαίου και τα καταστατικά των διεθνών αθλητικών οργανισμών, στους κόλπους των οποίων (οι αθλητικοί οργανισμοί) είναι ενταγμένοι").
Εκτός από τον Ισίδωρο Κούβελο, που μόνο "αμελητεό μέγεθος" δεν είναι, είναι και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (βουλευτής Ροδόπης ΝΔ) που αναμφίβολα "ξέρει γράμματα".
Είπε χθες στη Βουλή τα εξής (αχρείαστα να ‘ναι):
"…Επίσης, στη Συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε., στο άρθρο 19, παράγραφος 1 και στο άρθρο 21, παράγραφος 1, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τα οποία, όπως ξέρετε είναι υπερνομοθετικό δίκαιο, δηλαδή είναι ισότιμο και με το Σύνταγμα μας, απαγορεύεται η ηλικία ως κριτήριο. Το λέω αυτό, διότι εγώ το έχω βρει μπροστά μου σε δύο fora. Το ένα είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου εκπροσωπούμε τη χώρα μας και συχνά πρέπει να τοποθετούμαστε πάνω σε τέτοια ζητήματα και δεν θα θέλαμε ποτέ η χώρα μας να εκτεθεί πάνω σε αυτό. Το δεύτερο είναι το forum το οποίο τρέχει τώρα, της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου μας απασχόλησε στο θέμα του Προέδρου και αν θέλετε στα πρακτικά να δείτε τη νομική στοιχειοθέτηση της άποψής μου, διατύπωσα και εκεί κάποιες επιφυλάξεις…
... Ένας τρόπος θεραπείας- και επανέρχομαι σε αυτό- θα ήταν να ενθαρρύνετε τις ίδιες τις Ομοσπονδίες να αυτοπεριορίσουν την εξουσία ή τη διάρκεια προσώπων και να μην το κάνετε εσείς δια νόμου, ώστε έτσι να στερήσετε την δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να προσβάλουν το νομοσχέδιο σας εκ των υστέρων είτε στα ελληνικά είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Το λέω αυτό καλοπροαίρετα, διότι ακριβώς εκτιμώ την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει και πιστεύω, ότι αυτή η δουλειά πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα".