powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Για να κάνουμε ταμείο

UEFA, χθες:

"Η τελική απόφαση των διαθέσιμων θέσεων για τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο. Η ΟΥΕΦΑ διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την πρόσβαση σε οποιοδήποτε σύλλογο προτείνεται για ευρωπαϊκή συμμετοχή από κάποια εθνική ομοσπονδία μετά από ένα πρωτάθλημα που έχει τερματιστεί πρόωρα ιδίως όταν
- Οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα με βάση τις αιτιολογίες που έθεσε ως αποδεκτές η ΟΥΕΦΑ ή με αιτιολογία που θα έχει ως βάση λόγους δημόσιας υγείας.
Οι ομάδες επιλέχθηκαν μετά από μία διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να θεωρούνται ότι δεν έχουν επιλεγεί με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις.
- Υπάρχει μία δημόσια αίσθηση αδικίας σε ότι αφορά την επιλογή μιας ομάδας".

"Έφεση", 31/3/2020:
"… Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κ.Ούβα επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα ζητήσει τον Ιούλιο τη λίστα με τις ομάδες που έχουν προκριθεί για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν γιατί, είτε τελικά ολοκληρώθηκε η σεζόν στα πρωταθλήματα είτε όχι, η UEFA θα πρέπει να γνωρίζει τις ομάδες των επόμενων διοργανώσεων για να καταρτίσει το πλάνο της.

Ακολουθεί η συνέντευξη του δικηγόρου Ν.Λαγαρία στον ΣΠΟΡ FM 94,6

-Τι προβλέπει το καταστατικό και οι κανονισμοί του Ομοσπονδιακού αλλά και του Ελληνικού Ποδοσφαίρου;

Ο αντιπρόεδρος της UEFA δεν απαντά στο καίριο ερώτημα, τι θα συμβεί δηλαδή στην περίπτωση που, ό μη γένοιτο, μια ποδοσφαιρική διοργάνωση δεν ολοκληρωθεί λόγω των μέτρων που εφαρμόζει μια κυβέρνηση για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωναϊού.

Η πανδημία αυτή, με τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα μέχρι στιγμής, συνιστά αυτό που στα νομικά λέγεται ανωτέρα βία. Δηλαδή ένα γεγονός απρόβλεπτο που είναι αδύνατο να αποτραπεί και να αντιμετωπιστεί με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης.
Η αντιμετώπιση και η ρύθμιση όλων των συνεπειών αυτής της πανδημίας δεν προβλέπεται ρητά στο καταστατικό και τους κανονισμούς της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο, διότι στα νομικά τουλάχιστον δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Στο άρθρο 83 των κανονισμών του UEFA Champions League 2019/20, ορίζεται ότι όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ρητά απ’ τον κανονισμό αυτό, όπως οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας, αποφασίζονται από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της UEFA, ή ακόμα και από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, όταν υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου.

Οι δε αποφάσεις που λαμβάνονται μ’ αυτή τη διαδικασία είναι τελικές, δηλαδή δεν προσβάλλονται πουθενά. Κάνω αναφορά στον κανονισμό του Champions League διότι σύμφωνα μ’ αυτόν και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 3, δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό έχει αφενός ο εκάστοτε πρωταθλητής κάθε εθνικού πρωταθλήματος και αφετέρου κάποιοι επιλαχόντες, πάντοτε όμως βάσει της σειράς της αγωνιστικής τους κατάταξης. Εξάλλου, πρέπει να τονιστεί ότι το άρθρο 4 του Κανονισμού αυτού, του Champions League, προβλέπει ότι για τη συμμετοχή μιας ομάδας σ’ αυτό η επιλογή της πρέπει να έχει γίνει με βάση τις αθλητικές της επιδόσεις και μόνο. Επομένως, το ποιος συμμετέχει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, για παράδειγμα, με άλλα λόγια το ποιος θα είναι ο πρωταθλητής του κάθε εθνικού πρωταθλήματος, ασφαλώς είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει και αφορά πρωτίστως την UEFA. Και πάντως, γα το πω πολύ καθαρά, η ανάδειξη του πρωταθλητή θα πρέπει να γίνει με αμιγώς αγωνιστικά κριτήρια και μάλιστα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου…".