Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο βετεράνος διεθνής διαιτητής Γιάννης Σταυρίδης και μίλησε για το θέμα της διαιτησίας στην Ελλάδα και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ελίτ διαιτητών για τα πλέι όφ της Super League 1.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Σταυρίδης:
«Το πρώτο είναι ότι οι ελίτ διαιτητές αμείβονται με πολύ περισσότερα χρήματα από ότι οι Έλληνες διαιτητές. Το επόμενο είναι ότι τα προηγμένα πρωταθλήματα είναι προς το τέλος τους κι εκεί πέρα κρίνονται κι εκεί πολύ σημαντικοί αγώνες, πιστεύω ότι καμία ομοσπονδία δε θα θελήσει να στείλει ελίτ διαιτητή στο ελληνικό πρωτάθλημα και να στους στερηθεί αυτή. Είναι ζήτημα διαθεσιμότητας. Και τρίτον, στην ουσία πληρώσαμε και τον κ. Κλάτενμπεργκ και τον κ. Μπένετ για τις δημόσιες σχέσεις που έχουν με τις άλλες ομοσπονδίες για να μπορέσουν να μας φέρουν ελίτ διαιτητές. Και δεν τους πληρώνουμε για το ουσιαστικό κομμάτι της διαιτησίας ώστε να κάνουμε κάποια σεμινάρια για να βοηθήσουν τους νέους Έλληνες διαιτητές που έρχονται από πίσω να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην Α’ Εθνική.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα και πιστεύω έπρεπε να γίνει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, είναι να ενημερώσει κάποιες ομοσπονδίες που έχουν διαθεσιμότητα να μας στείλουν διαιτητές που τους χρειαζόμαστε και να κάνουν και αυτές το πρόγραμμα τους και να μην υπάρχει αυτό το τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όταν το κάνεις τελευταία στιγμή, επειδή θα έχουν κάνει το πρόγραμμά τους, μπορεί να αρνηθούν.
Για την επικείμενη σύσκεψη Μπένετ με τους προέδρους των ομάδων στην ΕΠΟ: «Έπρεπε να το κάνει νωρίτερα πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ ώστε να μην υπάρχει αυτό το τόσο μεγάλο πρόβλημα και να μπορέσουμε να έχουμε έστω 1-2 διαιτητές ελίτ ή Α’ κατηγορίας. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια τόσο δύσκολα, υπάρχουν και ομάδες είναι λίγο πιο πίσω από τις τέσσερις που διεκδικούν τον τίτλο».
Ο κ. Σταυρίδης πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και το μοντέλο της Κύπρου, αφού δεν μπορούμε να βρούμε ελίτ διαιτητές να βρούμε ξένους έμπειρους VARίστες από τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να έχουμε Έλληνες διαιτητές έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την ελληνική διαιτησία. Το 70% των φάσεων κρίνονται από το VAR και αν γίνει κάποιο λάθος θα μπορεί να πάει στο VAR και να το δει».