Ο ταμίας της ΕΠΟ, Στέργιος Αντωνίου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και αναφέρθηκε στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας, που πλήττεται, και τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το περιστατικό του μαγαζί του Σάββα Παντελίδη: «Ένας ακόμη κρίκος σε μία αλυσίδα περιστατικών βίας προστέθηκε σήμερα. Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο, θα πρέπει να καταγγέλλεται συνεχώς και οι Αρχές θα πρέπει να επιληφθούν».
Για τη σημερινή συνεδρίαση της Super League 1 και τα συμβάντα βίας: «Περνάμε δύσκολα και γυρίζουμε πίσω, αντί να πηγαίνουμε μπροστά, αλλά επειδή η συζήτηση σήμερα ήταν για τα περιστατικά που επιλαμβάνεται η ΔΕΑΒ και από την Ομοσπονδία, θα πρέπει να δούμε μήπως μπαίνει στο στόχαστρο το ποδόσφαιρο, ενώ η βία υπάρχει και αλλού.
Δεν πρέπει να τιμωρούνται ομάδες και οπαδοί όταν υπάρχουν περιστατικά που προκαλούνται από κάποιους και μένουν ατιμώρητοι.
Οι Αρχές πρέπει να διαλευκάνουν τα γεγονότα για να αποδοθούν οι ευθύνες. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί πόση ζημιά γίνεται από κάποια ΜΜΕ που είναι ανεξέλεγκτα; Κάποια σάιτ ξεσηκώνουν τους οπαδούς. Δεν το βλέπουν σαν ποδόσφαιρο, αλλά οπαδικά. Ο φανατισμός που προκύπτει μετά από μία υποτιθέμενη αδικία μεταφέρεται στα γήπεδα. Οι παράγοντες πρέπει να ελέγξουν τους οπαδούς των ομάδων τους, αλλά και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αφήσουν τον οπαδισμό στην άκρη.
Οι παράγοντες μπορούν να αποκλείσουν κάποιους οπαδούς των ομάδων τους για να σταματήσουν όλα αυτά. Αν κάποιος δε θέλει να το κάνει σημαίνει ότι δε θέλει το ποδόσφαιρο. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να παρεμβαίνει στα περιστατικά βίας».
Για το λάθος που έγινε επί υπουργίας Αυγενάκη: «Έχουν γίνει λάθη. Όταν το 2020 άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι, είχαμε προκηρύξει τις εκλογές και ο υπουργός θέλησε να τις μεταθέσει. Έπρεπε τότε να προκαλέσουμε την παρέμβαση της UEFA, κακώς δεν το κάναμε, γιατί είχαμε έναν υπουργό που έλεγε ότι υπάρχει μόνο το ελληνικό κράτος και σήμερα φτάσαμε σε ένα σημείο να λέμε δεν πάει παραπέρα.
Αντιδράσεις πάντα υπήρχαν, ίσως και οι μεγάλες ομάδες ασκούν επιρροές. Βλέποντας, όμως, ότι κινδυνεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο να βγει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάνανε πίσω. Τώρα, διαπιστώνουν ότι ο πειθαρχικός κώδικας μπορεί να γίνει ακόμη πιο αυστηρός.
Η σημερινή συζήτηση ήταν η απαρχή για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πρόοδο το ποδόσφαιρο, με τακτικούς δικαστές στην Ομοσπονδία, όταν πριν από χρόνια δίκαζαν δικηγόροι. Ήρθαν και οι «Τροικανοί», αλλά όλη αυτή η προσπάθεια άρχισε από το 2016. Στην τακτική δικαιοσύνη όταν λιμνάζουν τόσες υποθέσεις όλα λειτουργούν σωστά και δε λειτουργούν σωστά στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Δώσαμε δικαιώματα για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.
Η ουσία είναι ότι έχουν συμφωνήσει όλοι ότι πρέπει να φύγουν οι διατάξεις του νόμου που κάνουν τόσο αυστηρές τις ποινές. Υπάρχουν και κάποιοι νόμοι που βγήκαν στο παρελθόν, με τους οποίους μειώθηκαν τα ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά και τα θέματα με τις κάμερες στα γήπεδα. Βλέπουμε ποιος είναι αυτός που πετάει τη φωτοβολίδα, αλλά τιμωρείται ολόκληρο το γήπεδο και είναι κενό. Και ο υπουργός είπε ότι είναι άδικες αυτές οι ποινές.
Η ολιγωρία της Ομοσπονδίας οδήγησε στην ασυδοσία κάποιων κρατικών λειτουργών και βιώνουμε σήμερα όλο αυτό. Η επικοινωνία με την UEFA έχει να κάνει με το ότι παραβιάζεται εδώ και χρόνια το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι στην Ελλάδα υπάρχει Κυβέρνηση και δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο. Στην Ελλάδα, μας έλεγε ο κ. Αυγενάκης, κουμάντο κάνει η Κυβέρνηση. Έχουμε μιλήσει με τον κ. Βρούτση και για το Μητρώο και για τη ΔΕΑΒ. Συμφώνησε μαζί μου ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα».
Για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν έχει μισθό και το νέο αθλητικό κέντρο: «Ο νόμος στέρησε από την ΕΠΟ να πληρώνει μισθό στον άνθρωπο που ηγείται της Ομοσπονδίας. Αλλά να δώσουμε και μία ευχάριστη νότα στη συζήτηση. Μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας η Εθνική ομάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει το δικό της αθλητικό κέντρο. Το πιο πιθανό είναι στην Παιανία. Είναι σημαντικό».
Για τις αλλαγές στους πίνακες διαιτησίας: «Ο Λανουά ήρθε όταν άρχισε το πρωτάθλημα. Η πεπατημένη είναι γνωστή, αλλά ο κ. Λανουά έφτασε αργά και τώρα που είδε τους διαιτητές το καλοκαίρι θα μπορεί προχωρήσει σε αλλαγές».
Για τους φακέλους με τα «στημένα» παιχνίδια: «Από την Ομοσπονδία πάνε στην δεοντολογία και μετά αναλαμβάνει η δικαιοσύνη. Στην προκειμένη περίπτωση όλοι αυτοί οι φάκελοι δεν είναι με αποδείξεις. Όταν υπάρξουν στοιχεία θα έρθει ο πειθαρχικός κώδικας. Θα υπάρξουν κυρώσεις. Υπάρχουν ποινές ανάλογα με το βάρος που επιμερίζεται ο καθένας. Ελλοχεύει, να πούμε, και ο κίνδυνος να τιμωρηθεί κάποιος αθώος που απλώς συμμετείχε στο ματς και δεν γνώριζε τίποτα. Τους απασχολεί όλους αυτό το ζήτημα και είναι καταδικαστέο, αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό εμπλέκονται κάποιοι».