powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Στη δικαιοσύνη στέλνει η ΔΟΕ το φάκελο της Χαλκιά


Στη δικαιοσύνη στέλνει η ΔΟΕ το φάκελο της Χαλκιά

18 Αυγούστου 2008, 18:40


Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και επίσημα έθεσε τη Φανή Χαλκιά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι. Η ΔΟΕ αποφάσισε να αφαιρέσει τη διαπίστευση και να σταλεί ο φάκελος της Ελληνίδας αθλήτριας στην Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) για να διερευνηθεί, κάτι που συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Επιπλέον, η ΔΟΕ παρέπεμψε το φάκελο της υπόθεσης στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του προπονητή της, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, όχι μόνο για την περίπτωση της Χαλκιά, αλλά και γι αυτή του Τάσου Γκούση, ο οποίος βρέθηκε επίσης θετικός στην ουσία Μ3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να τιμωρήσει η ίδια τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά, καθώς μέχρι σήμερα οι προπονητές αθλητών, που βρίσκονταν ντοπαρισμένοι δεν παραπέμπονταν για τιμωρία.

Εξάλλου, η πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι και το δεύτερο δείγμα της Φανής Χαλκιάς ήταν θετικό στην ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3).

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει:

"Η Πειθαρχική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έφτασε σε απόφαση για την υπόθεση της παραβίασης του κανονισμού περί ντόπινγκ από την κα. Φανή Χαλκιά.

Δείγματα που ελήφθησαν από την κα. Χαλκιά την 10η Αυγούστου στο Φουκούι της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια ελέγχου ντόπινγκ στην προετοιμασία, ήταν θετικά στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη, στεροειδές που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Η ιατρικός διευθυντής της ΔΟΕ, δρ. Πάτρικ Σάμας, πληροφορήθηκε στις 16 Αυγούστου ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Κατόπιν αιτήματος της αθλήτριας, το δεύτερο δείγμα εξετάστηκε στις 17 Αυγούστου. Αργότερα την ίδια ημέρα, το δείγμα ήταν και αυτό θετικό στην ίδια απαγορευμένη ουσία. Η ελληνική ολυμπιακή επιτροπή ακολούθως απέβαλε την κα. Χαλκιά και εκείνη αποχώρησε από το Ολυμπιακό Χωρίο.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ συγχαίρει την ΕΟΕ για την αποφασιστική δράση της και συνεργασία. Σε συνεδρίαση σήμερα, η Επιτροπή (Τόμας Μπαχ - πρόεδρος, Γκούνιλα Λίντμπεργκ και Ντένις Όσβαλντ) έφτασε στην ακόλουθη απόφαση:

I. Η Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου Φανή Χαλκιά

(i) αποβάλλεται από τους Αγώνες της 29ης Ολυμπιάδας στο Πεκίνο το 2008 (ii) θα ακυρώσει αμέσως την ολυμπιακή ταυτότητα και διαπίστευσή της

II. Ο φάκελος της αθλήτριας θα διαβιβαστεί στην IAAF, η οποία ζητείται να διερευνήσει την υπόθεση και να πάρει περαιτέρω απόφαση.

III. Η ΕΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων θα διασφαλίσουν την εφαρμογή της απόφασης.

IV. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ θα αναφέρει το θέμα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με το αίτημα να ερευνήσουν πιθανές παραβιάσεις της ελληνικής νομοθεσίας, συγκεκριμένα από τον προπονητή, Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

V. Η ΔΟΕ διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει ποινές ή να λάβει μέτρα σχετικά με τον προπονητή της αθλήτριας, Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

VI. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Ένα στοιχείο της απόφασης είναι ότι η Επιτροπή έκανε το βήμα να αποφασίσει να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για τις ανησυχίες της σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της ελληνικής νομοθεσίας από τον προπονητή της Φανής Χαλκιά, κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

Η απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της ΔΟΕ να διευρύνει τη μάχη κατά του ντόπινγκ".

Πριν, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρος Κούβελος και ο αναπληρωτής αρχηγός, Γιάννης Βασιλειάδης παρέδωσαν την έγγραφη απολογία της Φανής Χαλκιά στην πειθαρχική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στην οποία η αθλήτρια αρνείται κάθε χρήση απαγορευμένων ουσιών κάνει λόγο για δολιοφθορά και τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί θετική, ενώ θέτει στην διακριτική ευχέρεια της ΔΟΕ τα φάρμακα που χρησιμοποιούσε.

Κυριακού: "Δεν μιλάω για νεκρούς ανθρώπους"

Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνως Κυριακού, μίλησε με "σκληρή" γλώσσα για τη Φανή Χαλκιά, χαρακτηρίζοντάς την "νεκρό άνθρωπο", ενώ έκανε λόγo για "ένα οργανωμένο έγκλημα", καθώς τα κρούσματα των ντοπαρισμένων αθλητών με την ουσία Μ3 έφτασαν τα 15.

"Υπάρχουν 15 άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ίδια ουσία. Αυτό είναι το πιο παράξενο πράγμα, καθώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια. Υπάρχει ένα οργανωμένο έγκλημα, καθώς φαίνεται ότι πίσω από αυτό κρύβονται πολλά λεφτά".

"Δεν είμαι αστυνομικός, ούτε ντέντεκτιβ, ούτε δικαστής. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και θα πρέπει να ασχοληθεί η Πολιτεία με το θέμα και να βρει μια λύση. Εάν θέλουν να βρουν λύση θα βρουν και πιστεύω ότι θέλουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση".

"Δεν μιλάω για νεκρούς ανθρώπους. Όποιος κάνει τέτοιες ενέργειες ουσιαστικά αυτοκτονεί. Και όταν κάποιος αποφασίζει να αυτοκτονήσει δεν μπορείς να τον σταματήσεις. Φυσικά και είναι οργανωμένο το όλο γεγονός, γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με την ίδια ουσία".

Πηγή: zougla.gr