Εννέα γερμανοί Ολυμπιονίκες διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης, ποζάροντας με φωτογραφίες κινέζων αντιφρονούντων στα πρόσωπά τους.
Οι εννέα αθλητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του περιοδικού Suddeutsche Zeitung, το οποίο ζήτησε από 200 γερμανούς αθλητές να ποζάρουν για μια καμπάνια με την ονομασία "Είμαστε όλοι κινέζοι" και κυκλοφόρησε την Παρασκευή (1/8).
Ο τίτλος κάνει αναφορά στην διάσημη ατάκα "Ich bin ein Berliner (Είμαι ένας βερολινέζος)", που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Κένεντι το 1963, σε μια ομιλία του για το χτίσιμο του τείχους του Βερολίνου.
Η Σαμπίνε Σπιτζ, αθλήτρια του mountain bike, κράτησε μια φωτογραφία του Γιανγκ Τονγκγιάν, ενός συγγραφέα, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή, επειδή ζήτησε δημοκρατικές αλλαγές στην Κίνα.
"Είμαι ενθουσιασμένη όταν πήγα στους Αγώνες του Σίδνεϊ και της Αθήνας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο αυτή τη φορά", είπε. "Δεν ξέρω τι να σκεφτώ για μία χώρα, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα".
Οι αθλητές πόζαραν με αθλητική περιβολή, καταδικάζοντας διάφορες πλευρές της ζωής στην Κίνα, όπως τον νόμο για το ένα τέκνο και την έλλειψη έκφρασης.
Ο παίκτης του πόλο, Σόερεν Μάκεμπεν, ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού και μάλιστα έκανε πρόταση να φορέσει η γερμανική αποστολή στο Πεκίνο πορτοκαλί περιβολή, προς τιμήν των κατοίκων του Θιβέτ.
Ο Μάκεμπεν φόρεσε το μαγιό του και το πρόσωπό του καλύφθηκε από τον Γιε Γκουοζού, ο οποίος πήγε στη φυλακή, επειδή διαμαρτυρήθηκε για την κατεδάφιση του εστιατορίου του για τους Ολυμπιακούς.
"Η περίπτωση του Γιε Γκουοζού είναι μια κατάφορη αδικία και δεν συνάδει με το πνεύμα το Ολυμπιακό πνεύμα", είπε ο Μάκεμπεν.
Η Ιμκε Ντούπλιτζερ, μία ξιφομάχος που θα πάρει μέρος για τέταρτη φορά σε Αγώνες, επέλεξε τον Γκάο Ζίσενγκ, ο οποίος την περασμένη Ανοιξη έστειλε ένα γράμμα στο αμερικανικό κονγκρέσο και εννιά μέρες εξαφανίστηκε.
"Και οι δύο παλεύουμε. Εγώ, ως αθλήτρια, για να κερδίσω ένα μετάλλιο. Εκείνος, ως δικηγόρος, για την δικαιοσύνη. Ποιο είναι πιο σημαντικό;", αναρωτήθηκε η Ντούπλιτζερ και όχι μόνο...
Πηγή: Sport.gr