powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

"Στοπ" από ΟΥΕΦΑ στις μεταγραφικές σπατάλες

Μέτρα για την οικονομική ισότητα των ευρωπαϊκών συλλόγων βάζει η ΟΥΕΦΑ, όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνέλευσης της εκτελεστικής επιτροπής της, που διεξήχθη στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Το παράδειγμα της Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται εδώ και καιρό στο "στόχαστρο" του προέδρου της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Μισέλ Πλατίνι, ο οποίος με δηλώσεις του εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του κάνοντας λόγο για "περίεργη σπατάλη χρημάτων", κάτι που όπως όλα δείχνουν, θα αποτρέπεται από τους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν σε δύο με τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα, η ΟΥΕΦΑ θα επιβάλλει πρόσθετα μέτρα στο ήδη υπάρχον σύστημα αδειοδότησης για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της, ώστε να διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες σύλλογοι είναι υγιείς οικονομικά. Πρώτο βήμα, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Ντέιβιντ Τέιλορ, είναι να συζητήσει με τους συλλόγους, τους παίκτες και τις λίγκες στα τέλη Αυγούστου το θέμα και εν συνεχεία να σχηματίσει μία επιτροπή οικονομικού ελέγχου στο πλαίσιο της επόμενης συνέλευσης της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ τον Σεπτέμβριο.
Ο ρόλος της επιτροπής οικονομικού ελέγχου θα είναι η διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αδειοδότησης και γι’ αυτό θα αποτελείται από οικονομικούς και νομικούς ειδήμονες. "Η αρχή προς ένα πιο δίκαιο και πιο διαφανές παιχνίδι είναι το ποδόσφαιρο να επιβραβεύει τους συλλόγους που βιώνουν μέσα από δικά τους μέσα", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ και συνεχίζει: "Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι πρέπει να μειώσουν τα έξοδά τους. Να είναι υγιείς, οι μισθοί και οι μεταγραφές να ισοσκελίζονται από τα έσοδα. Οι σύλλογοι πρέπει να επενδύουν στις ακαδημίες και να χρησιμοποιούν το εγχώριο ταλέντο για να ενισχύσουν τα ρόστερ τους".