Η καρέκλα του προέδρου της διοργανώτριας αρχής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής (της γνωστής πλέον Σούπερ Λίγκας) δεν θα μπορούσε ασφαλώς να χαρακτηριστεί «ηλεκτρική». Ωστόσο ουδείς εξ όσων κάθησαν σε αυτήν τα πρώτα τρία χρόνια του συνεταιρισμού των «16» που αντικατέστησε την εν πολλαίς αμαρτίαις ΕΠΑΕ θα την αποκαλούσε βολική. Μάλλον... πινέζες έχει για να προκαλεί την προκαταβολική παραίτηση (στη συμπλήρωση του ενός από τα δύο έτη που προβλέπονται ως δικαίωμα του εκάστοτε προέδρου) όλων όσοι αναδείχθηκαν στην προεδρία της Λίγκας και διαχειρίστηκαν τα κοινά οφέλη των 16 ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας διά μέσου μόνιμης σύγχυσης, διαρκών αντεγκλήσεων και μπόλικης ίντριγκας. Οπως διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο κ. Κώστας Πηλαδάκης - οι οποίοι κατά σειρά διετέλεσαν πρόεδροι της Σούπερ Λίγκας εκπροσωπώντας τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τη Λάρισα αντιστοίχως- δεν ενθουσιάστηκαν από τον θεσμικό ρόλο που ο κ. Νίκος Θανόπουλος επιθυμεί να αναλάβει τώρα.Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά του, αναπνέοντας ασφαλώς τον αέρα της υπεροχής από τις συμμαχίες που υφίστανται- στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο- και αισθανόμενος την ίδια όρεξη που είχαν οι τρεις προκάτοχοι της θέσης όταν βρίσκονταν στην αφετηρία της δικής τους θητείας.
Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας για την εκλογή προέδρου, με σίγουρο υποψήφιο και φαβορί τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Νίκο Θανόπουλο. Από τα άλλα ονόματα ( Γιώργος Σπανός - Ατρόμητος, Γιάννης Κομπότης - Λεβαδειακός και Βασίλης Γκαγκάτσης ΠΑΟΚ) που ακούστηκαν αμέσως μόλις παραιτήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Λίγκας κ. Κώστας Πηλαδάκης (Λάρισα), μόνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα Τρίπολης κ. Γιώργος Μποροβήλος παρουσιαζόταν ως πριν από λίγες ημέρες να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τη θέση.
Αλλά και ο παλιός διαιτητής και νυν παράγοντας της αρκαδικής ΠΑΕ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο βασικά στην περίπτωση που δεν προκύψει ομοφωνία ή συντριπτική πλειοψηφία στα διαβούλια των 16 ΠΑΕ για πρόεδρο- όπως και στο παρελθόν- κοινής αποδοχής.
Αποχωρώντας από το πόστο του προέδρου της Λίγκας, ο διοικητικής ηγέτης (και ιδιοκτήτης) της ΠΑΕ Λάρισα κ. Πηλαδάκης κατέθεσε την εναλλακτική πρόταση «κάποια στιγμή η Λίγκα να αποκτήσει έναν πρόεδρο τεχνοκράτη, ο οποίος δεν θα είναι απαραίτητα πρόεδρος ομάδας ή δεν θα προέρχεται καν από κάποια ομάδα».
Τέτοιος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο σημερινός γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας κ. Πατρίκ Κομνηνός, ωστόσο αυτή η ιδέα θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς όταν αλλάξει το καταστατικό της διοργανώτριας, το οποίο επιτρέπει μόνο σε μετόχους-μέλη ΔΣ των εκάστοτε ΠΑΕ Α΄ Εθνικής να διεκδικούν την προεδρία της Λίγκας.
Οι πανηγυρίζοντες για την εκθρόνιση του κ. Γκαγκάτση από την προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ξέχασαν ότι ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ είχε- και εξακολουθεί να έχει- τις διασυνδέσεις ώστε να παραμένει ενεργός στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο και να επηρεάζει κέντρα αποφάσεων όσον αφορά πλέον (και) τη Σούπερ Λίγκα, στην οποία εκπροσωπεί την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αφού έγινε μέτοχός της αποκτώντας το 12,5%.
Οχι όμως ακόμη ως επικεφαλής της διοργανώτριας του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής λόγω της εκκρεμοδικίας (κατηγορείται για απιστία και πλαστογραφία σε βαθμό πλημμελήματος για την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ) που στην παρούσα φάση δεν του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες της 9ης Ιουλίου.
Βέβαια, γίνεται λόγος για το «μπλοκ Γκαγκάτση», όπουεκτός από τον ΠΑΟΚ- κάποιοι εντάσσουν ακόμη τρεις ΠΑΕ (Εργοτέλης, Λεβαδειακός και Παναθρακικός), ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή η συγκεκριμένη συμμαχία των τεσσάρων δεν μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις. Ακόμη και αν διευρυνθεί με επιπλέον τρία μέλη- Ολυμπιακός, Ξάνθη και Αστέρας Τρίπολης- που θεωρούνται ότι αποτελούν έναν άλλον πόλο στη Σούπερ Λίγκα.
Ο κ. Γκαγκάτσης λοιπόν δεν παίζει, αλλά αυτή η «σύμπραξη των 7» θα μπορούσε (υπό προϋποθέσεις) να στηρίξει θερμά την υποψηφιότητα του κ. Μποροβήλου, ο οποίος δήλωσε διστακτικά προς «Το Βήμα» στα μέσα της περασμένης εβδομάδας: «Με ενδιαφέρει η προεδρία της Σούπερ Λίγκας,αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».
Ποιες είναι οι εν λόγω προϋποθέσεις; Βασικά να υπήρχαν μηνύματα και από άλλες ομάδες ότι θα επέλεγαν τη συγκεκριμένη επιλογή, εφόσον άλλωστε με «7 στους 16» δεν βγαίνουν τα κουκιά της πλειοψηφίας, πόσο μάλλον της επιθυμητής ή επιδιωκόμενης κατά παράδοση πλέον ομοφωνίας. Ωστόσο αυτό το σενάριο φαίνεται ανέφικτο στην παρούσα φάση.
Στην αντίπερα όχθη εκκολάπτεται η «συμμαχία των 9» με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Αρη, Ηρακλή, Πανιώνιο, Λάρισα και τους τρεις νεοφώτιστους στην Α΄ Εθνική Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννινα, Καβάλα. Ο εν λόγω πόλος καθιστά τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Θανόπουλο τον επικρατέστερο να αναλάβει την προεδρία της Σούπερ Λίγκας ακόμη και αν δεν ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση της ομοφωνίας, διότι προφανώς το «9» υπερισχύει από το «4+3» που θα συγκέντρωνε η επιλογή του κ. Μποροβήλου.
Ως τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και συμμαχίες στη Σούπερ Λίγκα θεωρούσαν ότι θα αποτελέσει μέγιστη έκπληξη αν κάποια από τις προαναφερθείσες εννέα ΠΑΕ αποσκιρτήσει από την εν λόγω «συμμαχία» δίνοντας τον χαρακτήρα ντέρμπι στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες θεωρούσαν πιθανότερο να μην προκύψει έτερος υποψήφιος πλην του κ. Θανόπουλου και τελικά να αποφευχθεί τέτοιου τύπου εκλογική αναμέτρηση.
Στη διαδικασία των παρασκηνιακών ζυμώσεων που προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες «έπαιξε» εκτενώς και το όνομα του διοικητικού ηγέτη και μεγαλομετόχου του Ατρομήτου κ. Σπανού, παράγοντα κοινής αποδοχής όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.
Ωστόσο ο τελευταίος φερόταν να αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία της Σούπερ Λίγκας τη χρονιά που η ομάδα του επέστρεψε στην Α΄ Εθνική, έχοντας θέσει ως προτεραιότητά του την εδραίωση του Ατρομήτου στη μεγάλη κατηγορία.
Με δήλωσή του προς «Το Βήμα», ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Νίκος Θανόπουλος εξηγεί το σκεπτικό που τον οδήγησε στην απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβει την προεδρία της Σούπερ Λίγκας, τονίζοντας ότι έχει όραμα και διάθεση να συμβάλει- με τη συνεργασία όλων- στη δημιουργία ενός ποιοτικότερου πρωταθλήματος δίχως βία και με γεμάτες τις εξέδρες στα γήπεδα. Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
«Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό να δέχομαι από τους εταίρους πρόταση για να είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Σούπερ Λίγκας. Αποτελεί πολύ μεγάλη ευθύνη να είσαι επικεφαλής της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα βέβαια έχω ήδη αναλάβει την ευθύνη της προεδρίας στην ΑΕΚ,όπου πρέπει να αντιμετωπίζω μια έντονη καθημερινότητα. Αποδέχθηκα την πρόταση υποψηφιότητας διότι θεωρώ ότι η Σούπερ Λίγκα οργανώνεται κάθε χρόνο και καλύτερα,και έχει πολλούς τομείς που με συνεργασία και διάθεση μπορούν να προοδεύσουν, και μαζί της και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ποιοτική αναβάθμιση του αθλήματος, η εύρεση χορηγών και νέων πηγών εσόδων,η καλύτερη οργάνωση των γηπέδων όπου διεξάγονται οι αγώνες αλλά και η κεντρική διαχείριση που από εφέτος μπαίνει στη ζωή της Σούπερ Λίγκας είναι πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες και αποτελούν κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος με την προεδρία του συνεταιρισμού.
Εκ πεποιθήσεως, η φιλοσοφία μου είναι να μην ασχολούμαι με τη διαιτησία.Ασφαλώς η προεδρία της Σούπερ Λίγκας σημαίνει ταυτόχρονα και συμμετοχή στην ΕΠΟ από τη θέση του αντιπροέδρου.Εκεί υποχρεωτικά θα πρέπει να ασχοληθείς και με τη διαιτησία. Η λήψη αποφάσεων από τη θέση του προέδρου χρειάζεται τη συνεργασία και τη συναίνεση όλων των εταίρων, χρειάζεται από κοινού οι πρόεδροι των ομάδων να συνεργαστούμε για την άνοδο του ποδοσφαίρου. Ηδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα με τη στελέχωση των ομάδων, με τη βελτίωση των γηπέδων και των χώρων όπου φιλοξενούνται οι αθλητές, με τα εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά φυσικά και με τις σημαντικές επενδύσεις που κάνουν οι ομάδες για να ενισχυθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν από κοινού αποφάσεις για την καταπολέμηση της βίας, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που θα ανοίξει την πόρτα στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Στόχος είναι οι πρωταγωνιστές των γηπέδωννα παίζουν σε γεμάτα από κόσμο γήπεδα, να χαίρονται το ποδόσφαιρο τόσο οι αθλητές όσο και οι φίλαθλοι που θα το παρακολουθούν».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα