powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

«Ριφιφί» στο αθλητικό αρχείο της ΕΡΤ

Ενα μεγάλο και αισθητό ρεύμα κάνει το «δίπορτο» που είχε αφήσει ανοικτό ο Χρήστος Παναγόπουλος, όταν αποχώρησε πριν από 5 χρόνια από τον όμιλο ΣΚΑΪ – Καθημερινή για να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ AΕ.

Σήμερα επιστρέφει δριμύτερος στα παλιά του «λημέρια» ως μιντιακός «Μεσσίας» και τηλεοπτικός αναμορφωτής της ενημερωτικής ζώνης του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, αφού προηγουμένως είχε συντηρήσει «αγαστές» τις σχέσεις του με το συγκρότημα του Ν. Φαλήρου.

Στο πλαίσιο αυτό το πρώην αφεντικό της δημόσιας τηλεόρασης είχε φροντίσει να βάλει την υπογραφή του σε συμφωνίες παραχώρησης αρχειακού υλικού, για τις οποίες ομάδα βουλευτών ετοιμάζει ερώτηση προς τον υπ. Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο, η οποία θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για την πενταετή σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ και ΣΚΑΪ, με εισήγηση των Χρ. Παναγόπουλου και Κώστα Κέκη (εντεταλμένος σύμβουλος), και την έγκριση του προηγούμενου ΔΣ για την πώληση σε προνομιακή τιμή (98.000 ευρώ με δήθεν έκπτωση 15%!) 115 λεπτών μέρους του ψηφιακού αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης από παλιούς και δημοφιλείς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Το υλικό αυτό, το οποίο αρχικά διεκδικούσε ο όμιλος Αλαφούζου για 7 χρόνια, χρησιμοποίησε ο ΣΚΑΪ για τις ανάγκες των εκπομπών «Για πάντα πρωταθλητές» και «Χρυσή ενδεκάδα». Το πλέον περίεργο, όμως, στη συμφωνία -που, σημειωτέον, υπεγράφη… ντάλα καλοκαίρι τον Αύγουστο του 2009- είναι ότι στο περιεχόμενό της, με εντολή προέδρου και έγκριση του ΔΣ, είχε οριστεί η ευτελής ρήτρα των 9.000 ευρώ για τη δυνατότητα παραγωγής DVD/βιβλίων εκ μέρους του ΣΚΑΪ, ο οποίος και εκμεταλλεύθηκε εμπορικά το συγκεκριμένο υλικό.

Οσοι γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους διακινούνται στην αγορά τα δικαιώματα οπτικού υλικού -πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αποκλειστικά στιγμιότυπα ιστορικής σημασίας- κάνουν λόγο για τίμημα εξόχως χαμηλό, πέραν των ερωτηματικών που προκύπτουν για τη μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου αρχείου από την ίδια την ΕΡΤ, σε μια περίοδο που η διοίκησή της είχε επενδύσει αδρά στο αθλητικό προϊόν με την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλων ΠΑΕ.

Ενα ακόμα επεισόδιο του… σίριαλ που πυροδότησε η θητεία Παναγόπουλου στην ΕΡΤ θα «παιχθεί» αύριο, στην προγραμματισμένη εκδίκαση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που κατέθεσε η Forthnet και η NetMed Hellas για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Σούπερ Λίγκας.

Οι δύο εταιρείες εγκαλούν την ΕΡΤ για την πρακτική της να μεταδίδει χωρίς άδεια και δίχως να καταβάλλει χρήματα τα στιγμιότυπα των 14 ομάδων της SuperLeague, τα δικαιώματα των οποίων αγόρασε ο όμιλος Forthnet αντί 36,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τον ΣΚΑΪ ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ.

Την περίοδο της έντονης τριβής η Forthnet είχε αφήσει υπονοούμενα για τον «τροφοδότη» των στιγμιότυπων στο Ραδιομέγαρο – άλλη μια υπόνοια περί ανοικτού καναλιού της Παναγοπουλικής ΕΡΤ με το Ν. Φάληρο.
ΠΗΓΗ: Έθνος