powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τεκμήριο συγκάλυψης

Εντελώς ακατανόητη θεωρείται η επιμονή του γ.γ.Α. Π. Μπιτσαξή να μη γνωστοποιεί το περιεχόμενο των αναφορών της ΟΥΕΦΑ σε σχέση με τους ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ελλάδα.

«Πρέπει», λέει, «να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας» και με την άποψή του συντάσεται και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σ. Πιλάβιος, προσθέτοντας «δεν μπορούμε να διασύρουμε κανέναν αν δεν υπάρχει κάποια απόδειξη».

Οι ενστάσεις είναι πολλές και ισχυρές, όπως και οι υποψίες σε σχέση με τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης. Διότι, για παράδειγμα, από πού ως πού ο κ. Μπιτσαξής με τον κ. Πιλάβιο (συν ορισμένους άλλους έμπιστους και εκλεκτούς...) έχουν το προνόμιο να γνωρίζουν κάτι το οποίο δεν επιτρέπουν να το πληροφορηθούν οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι;

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι; Μα γενικά το φίλαθλο κοινό και ειδικότερα οι παίκτες του «Πάμε Στοίχημα», για τους οποίους θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν τα ύποπτα ματς, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν ποιες ομάδες θα συμπεριλαμβάνουν και ποιες όχι στους μελλοντικούς στοιχηματισμούς τους.

Απ' ό,τι, όμως, είμαι σε θέση να αντιληφθώ, κάτι τέτοιο ίσως να μην ήταν και πολύ ευχάριστο για τον ΟΠΑΠ, που διοργανώνει το προκαθορισμένο στοίχημα στην Ελλάδα. Γιατί οι εύλογες αμφιβολίες σε σχέση με την αξιοπιστία κάποιων ομάδων που περιλαμβάνονται στα κουπόνια, τελικά θα λειτουργούσαν σε βάρος όλου του στοιχήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου και την πτώση των κερδών. Και όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εποχές για τέτοιες θυσίες...

Ας δούμε, όμως, λίγο προσεκτικότερα και το περίφημο «τεκμήριο αθωότητας» το οποίο ο κ. Μπιτσαξής επικαλείται παρ' ότι δεν μιλάμε για κατηγορίες, αλλά για υποψίες, οι οποίες δεν έχουν καν προσωποποιηθεί. Οταν λέμε, λοιπόν, ότι ο Αρης Τραχανοπλαγιάς εμπλέκεται σε στημένα ματς, κανείς δεν μπορεί να πει σε ποιον ακριβώς αποδίδεται μομφή, γιατί μία ομάδα είναι γενική έννοια στην οποία περιλαμβάνονται μέτοχοι, σύμβουλοι, παίκτες, προπονητές, κ.ά.

Το τεκμήριο αθωότητας, λοιπόν, θα έχει ισχύ από τη στιγμή που θα προσωποποιηθούν οι κατηγορίες ή έστω οι υποψίες, γιατί πολύ απλά, ύποπτες ομάδες δεν υπάρχουν παρά μόνο ύποπτα άτομα, τα οποία ενδεχομένως να έχουν αντίθετες επιδιώξεις και συμφέροντα από τις εμπλεκόμενες ομάδες.

Αλλά ακόμα και αν μπορούσε να δεχθεί κανείς ότι το τεκμήριο αθωότητας έχει ισχύ σε γενικές έννοιες όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες, τότε γιατί ο γ.γ.Α. θεωρεί ότι αποκρύπτοντας τα ύποπτα ματς προστατεύει τις εμπλεκόμενες ομάδες και όχι ότι με την τακτική του αυτή διασύρει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο ελλείψει ανακοινώσεων καθίσταται αυτομάτως ύποπτο στο σύνολό του;

Η εξήγηση που δίνω σε όλα αυτά είναι πολύ απλή. Ο κ. Μπιτσαξής, επειδή ξέρει ότι δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία, πιθανολογεί ότι οι όποιες έρευνες δεν θα έχουν αποτέλεσμα και έχει σπεύσει προκαταβολικά να υπερασπιστεί το κύρος των ομάδων και τα συμφέροντα του χρυσοφόρου ΟΠΑΠ. Γι' αυτό δεν διστάζει να μιλήσει για απλές ενδείξεις και γι' αυτό ακριβώς απειλεί ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν διαρροές τύπου ΠΑΣ Γιάννινα, τότε θα παραδώσει τα στοιχεία στις ομάδες για να κυνηγήσουν τους συκοφάντες!

Το μόνο που του διαφεύγει είναι ότι, με την τακτική του αυτή, έχει ήδη αποδυναμώσει την έρευνα, η οποία υποτίθεται ότι θα αποκαλύψει τι ακριβώς έχει γίνει μ' αυτά τα ύποπτα ματς. Και από την άποψη αυτή δεν δικαιούται να νιώθει καθόλου υπερήφανος.


>>>To άρθρο του Φ. Συρίγου δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 21 Μαρτίου 2010 και αποτελεί μια πειστική απάντηση στις διαρκείς αιτιάσεις Πιλάβιου-Μπιτσαξή.