powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Περί άλλων τυρβάζει η ΕΠΟ

Έχασε την μπάλα η ΕΠΟ.

Αλλιώς δεν εξηγείται η ανακοίνωση που εξέδωσε για τα ύποπτα ματς, η οποία αποφεύγει την ουσία και τυρβάζει περί άλλων.

Ιδού το πόνημα του κ. Σοφοκλή Πιλάβιου:



"Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τους ύποπτους, στοιχηματικά, αγώνες ελληνικών διοργανώσεων, συνοπτικά ανακεφαλαιώνουμε τις ενέργειες της ΕΠΟ, που εξ αρχής φρόντισε να δρομολογήσει με υπεύθυνη και απαρέγκλιτη στάση τις διαδικασίες διευρεύνησης της υπόθεσης.

Το Νοέμβριο του 2009 ο κ. Πιλάβιος λαμβάνει από την UEFA τα πρώτα στοιχεία για υπόπτους στοιχηματικά αγώνες. Διαπιστώνεται αμέσως ότι οι φάκελοι περιέχουν ενδείξεις και συμπεράσματα που προκύπτουν από γραφήματα.
Γνωρίζοντας ότι η αθλητική δικαιοσύνη δεν έχει τους μηχανισμούς για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, ούτε μπορεί να πάρει καταδικαστικές αποφάσεις για ομάδες στηριζόμενη σε ενδείξεις, η ΕΠΟ επέλεξε να ξεκινήσει το συντομότερο η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Ηταν ο μόνος δρόμος ευθύνης, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες για τους ύποπτους αγώνες.
Στις 27 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής πήρε στα χέρια του τον πρώτο φάκελο με τα στοιχεία της UEFA για τα ύποπτους αγώνες. Από τότε συνεχίστηκε η ενημέρωσή του, κάθε φορά που έφταναν στα χέρια της ΕΠΟ νέα στοιχεία.
Στις 9 Μαρτίου 2010 παραδόθηκε ο τελευταίος φάκελος.
Στις 11 Μαρτίου, όλα τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον γ.γ.Α. για την διερεύνηση της υπόθεσης.
Στις 19 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κλήθηκε να ανοίξει ο ίδιος τον κύκλο των καταθέσεων στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι «ξεκινάει μια διαδικασία θεσμική. Είμαστε υποχρεωμένοι να τη διευκολύνουμε και όχι να τη θέσουμε σε κίνδυνο».

Παράλληλα η ΕΠΟ, δείχνοντας αποφασιστικότητα για τη θωράκιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οριστικά. Έχουν δημοσιευτεί και έχουν υποστηριχθεί με αρθρογραφία του ίδιου του προέδρου της, Σ. Πιλάβιου.
Μεταξύ αυτών η ΕΠΟ έχει προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής/Επιτροπής με την συμμετοχή της πολιτείας, η οποία θα εποπτεύει τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Με ικανοποίηση ακούσαμε οι προτάσεις αυτές να γίνονται αποδεκτές, δια στόματος της υφυπουργού Αθλητισμού Άντζελας Γκερέκου".


EΡΩΤΗΜΑ: Στα στοιχεία θωράκισης του ποδοσφαίρου μας περιλαμβάνεται και η πεισματική άρνηση της ΕΠΟ να παραδώσει τους φακέλους στην Αθλητική Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να τιμωρήσει τις ομάδες;