powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Περί φορολογικής ενημερότητας της ΑΕΚ και ευθύνης της ΕΕΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει «θέμα» με την φορολογική της ενημερότητα στην προσπάθειά της για απόκτηση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα, που εκδίδει η ΕΕΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί φωτοτυπία της ενημερότητας, η οποία, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ζητήθηκε η πρωτότυπη.
Ας υπενθυμίσουμε ότι ο αθλητικός νόμος 2725/1997 στο άρθρο 93 ‘Απαγόρευση μεταγραφών’, ορίζει,
«Τα σωματεία που διατηρούν Τ.Α.Α. και οι Α.Α.Ε. (ΠΑΕ) που δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις δεν έχουν δικαίωμα να αποκτούν αθλητές κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου.
Η εκπλήρωση των πιο πάνω υποχρεώσεων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που πρέπει να κατατίθεται στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πριν από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.
Η παράβαση της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου συνεπάγεται την ακυρότητα της μεταγραφής και την αντικανονικότητα της συμμετοχής του αθλητή στους αγώνες».
Πέραν αυτού, στο άρθρο 88 του ιδίου νόμου ορίζεται,
«Ουδεμία εγγραφή ή μετεγγραφή επαγγελματία ή αμειβόμενου αθλητή εγκρίνεται, μη εκδιδομένου, σε καμιά περίπτωση, του σχετικού δελτίου αθλητικής ιδιότητας, αν η σχετική αίτηση προς την οικεία ομοσπονδία δεν συνοδεύεται από παραστατικό της οικείας Δ.Ο. Υ., ότι κατεβλήθη ο αναλογών, κατά τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, φόρος προς το Ελληνικό Δημόσιο, για τα χρηματικά ποσά, που συμφωνούνται στο συμβόλαιο, μεταξύ εταιρίας ή Τ.Α.Α. και αθλητή, υπέρ του τελευταίου.
7. Στην περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 6 του άρθρου 86 (καταβολή των υπέρ του αθλητή χρηματικών ποσών σε δόσεις) η καταβολή του φόρου που αναλογεί σε κάθε δόση αποδεικνύεται με σχετικό παραστατικό της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., το οποίο κατατίθεται στην οικεία επαγγελματική ένωση και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
8. Η παράβαση των ορισμών των προηγούμενων παραγράφων συνεπάγεται, από το χρόνο τέλεσης της παράβασης, την απόλυτη ακυρότητα της εγγραφής ή μετεγγραφής του αθλητή, η δε συμμετοχή του στους αγώνες θεωρείται, για κάθε συνέπεια, αντικανονική, ελεγχόμενη από το οικείο δικαιοδοτικό όργανο και αυτεπαγγέλτως».
Άρα λοιπόν, ο ισχύων νόμος επιβάλλει την κατάθεση της πρωτότυπης φορολογικής (και ασφαλιστικής) ενημερότητας καθώς και την κατάθεση παραστατικών της εφορίας, για την καταβολή του φόρου που αντιστοιχεί στο καταβληθέν ποσό, σε κάθε μετεγγραφή, και στην ΕΠΟ (οικεία ομοσπονδία) και στην ΕΕΑ.
Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η ΑΕΚ έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα μετεγγραφές, δεν θα έπρεπε τα παραστατικά αυτά να υπάρχουν στην ΕΕΑ;
Άρα γιατί ζητά ξανά φορολογική ενημερότητα από την ΑΕΚ;
Δεν υπάρχει στο αρχείο της;
Εκτός κι αν τα απαιτούμενα έγγραφα (φορολογική, ασφαλιστική, παραστατικό πληρωμής φόρου) δεν κατατέθηκαν ποτέ, οπότε υφίσταται σοβαρό ζήτημα εφαρμογής των οριζομένων του νόμου από πλευράς ΕΠΟ και ΕΕΑ.
Όπως υπάρχει και ζήτημα εγκυρότητας των μετεγγραφών της ΑΕΚ.