powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γερουλάνος: "Η κάθαρση θα φτάσει μέχρι το τέλος"

Ο υπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις χαρακτήρισε φυσική την απόφαση της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας.

Ο Γερουλάνος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» και έριξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ για το πότε θα γίνει η πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων χαρακτηρίζοντάς την ερμαφρόδιτη.

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Σκοπός μας δεν είναι να σκοτώσουμε το ποδόσφαιρο, αλλά να το εξυγιάνουμε. Εάν υπάρξουν νέα στοιχεία και για άλλες ομάδες εν μέσω του πρωταθλήματος, τότε και εκείνες θα αποβληθούν από τη Σούπερ Λίγκα.

Υπάρχουν κριτήρια, έρχεται η δικαιοσύνη και λέει ότι οι διοικήσεις έχουν εμπλακεί σε στημένα παιχνίδια και η επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχουν αλλάξει οι διοικήσεις από τη στιγμή που έχουν εμπλακεί στα στημένα. Δεν τους δίνω άδεια από τη στιγμή που έχουν αλλοιώσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια φυσική απόφαση».

Για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων που επέτρεπε την παραμονή Βόλου και Καβάλας: «Η αθλητική δικαιοσύνη σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είπε ότι όχι μόνο θα υποβιβαστούν οι ομάδες, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους θα αποβληθούν από το ποδόσφαιρο για δέκα χρόνια. Η έφεση ήταν μια απόφαση που δεν υπήρχε στο ποινολόγιο και θα πρέπει να εξηγήσουν πως εκδόθηκε, ήταν μια ερμαφρόδιτη απόφαση που ουσιαστικά δεν υπάρχει».

Για την απόφαση του ΟΠΑΠ: «Ήταν σημαντική η απόφαση του ΟΠΑΠ και δεν πρέπει να το κοιτάζουμε μόνο από την πλευρά των ομάδων που δεν φταίνε αλλά συνολικά ως πρωτάθλημα. Έρχεται η αθλητική δικαιοσύνη που λέει ναι μεν έβαλα ένα αυστηρό πλαίσιο νόμου και λέει δεν ξέρω αν θα το τηρήσω, τότε και ο ΟΠΑΠ έχει κάθε δικαίωμα να πει δεν ξέρω αν θα σε χρηματοδοτήσω. Να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και θα το δούμε».

Για την έναρξη του πρωταθλήματος: «Εάν και πώς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αυτό είναι θέμα της Σουπερλίγκας. Είναι θέμα της ΕΠΟ με ποιες ομάδες θα ξεκινήσει. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν αποφάσισε να υποβιβάσει ομάδες. Είναι υποχρεωμένη να δει αν πληρούν κάποια κριτήρια. Ποιες ομάδες θα πάρουν τελικά την άδεια να συμμετάσχουν σε αυτό, είναι ζήτημα που απασχολεί την ΕΠΟ. Θα πρέπει να δούμε αν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Εφόσον υπάρχουν οι 16 ομάδες και όλα τα κριτήρια, θα πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα».

Για τις περσινές άδειες της ΕΕΑ στις ομάδες που τώρα υποβίβασε: «Έχουμε μια απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης που πάρθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι. Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο που λέει να σταματήσουμε το ποδόσφαιρο γιατί είναι σάπιο κλπ. και κάνουμε διαρκώς προσπάθειες ως προς την κάθαρση του ποδοσφαίρου. Σκοπός μας δεν είναι να σκοτώσουμε το ποδόσφαιρο, αλλά να το εξυγιάνουμε».

Για το ότι δεν έχουν υπάρξει ποινές για τις «μεγάλες» ομάδες: «Πρέπει να πω κάτι όμως. Η δουλειά ας το πούμε έτσι, είναι οι μικρές ομάδες. Αν δείτε και τη λίστα των στημένων αγώνων, η UEFA δίνει μεγάλη προσοχή σε αυτές τις ομάδες που γίνονται εργαλεία ουσιαστικά. Σαφώς την απασχολούν και οι μεγάλες ομάδες, όμως βλέπουν τι γίνεται και προσέχουν ακόμα περισσότερο κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις».

Για τις καθυστερήσεις: «Θα ήμασταν εντελώς αυθαίρετοι αν δεν κάναμε τις κινήσεις μας μέσα από διαδικασίες. Η πολιτεία θα μπορούσε να δείξει “μαγκιά” αν θέλετε και να πει στον κάθε ένα που είναι ύποπτος ότι “τελείωσε, ως εδώ ήταν φεύγεις”. Εμείς δεν κάναμε αυτό, προσπαθήσαμε να επιβάλουμε τις ποινές με βάση το αθλητικό δίκαιο για να προχωρήσουμε βάσει διαδικασιών».

Ο υπουργός δεν κάλυψε τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή για τις δηλώσεις του ότι η ποινή της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα δεν είναι χάδι. «Απλώς εξέφρασε τις δικές του απόψεις, καταλαβαίνω ότι μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες. Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Είναι πιθανό να υπάρξουν διαφωνίες, δεν με απασχολεί αυτό τόσο πολύ όσο το ποιες είναι οι αποφάσεις και τι κινήσεις κάνεις.

Όσο ο κ.Μπιτσαξής λέει την άποψή του και δεν εμπλέκεται στο θέμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχω δείξει ότι όλη αυτή τη διαδικασία δεν την κοιτάζω προσωπικά. Δεν με απασχολεί το τι ομάδα είμαι, το αν έχω κάποιους φίλους και διάφορα τέτοια. Το θέμα είναι να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να κάνουμε βήματα προς την εκπλήρωση του στόχου μας», είπε ο Γερουλάνος.