powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Η Σύμβαση – "φάντασμα"

Από τη συζήτηση με τον δικηγόρο Ν.Λαγαρία, που έκανε την αποκάλυψη:
-Θυμάμαι μάλιστα ότι είχε υπάρξει τότε και μια πρωτοβουλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ή κάνω λάθος;
"Πράγματι, το καλοκαίρι του 1985 η τότε ΕΟΚ, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, θέσπισε μια Ευρωπαϊκή Σύμβαση που επικεντρωνόταν στην αντιμετώπιση της βίας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς στα γήπεδα. Παράλληλα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργήθηκε μια Διαρκής Επιτροπή κατά της βίας στον αθλητισμό.
Σήμερα η Σύμβαση αυτή έχει ουσιαστικά καταργηθεί, γιατί θεωρείται παρωχημένη. Ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις.
Το 2016 η Διαρκής Επιτροπή προετοίμασε μια νέα Σύμβαση που συμπεριέλαβε όλη την εμπειρία αυτών των ετών και ενσωματώνει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Και κυρίως αντιμετωπίζει τα πράγματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο".
-Δηλαδή πώς;
"Η πρώτη Σύμβαση επικεντρωνόταν μόνο στη βία. Και αυτό διαπιστώθηκε ότι ήταν λάθος. Η νέα Σύμβαση στοχεύει αλλού. Αποσκοπεί στην προώθηση της φιλοξενίας και της ασφάλειας των φιλάθλων εντός και εκτός των γηπέδων, στην αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ της αστυνομίας, των τοπικών αρχών, των ποδοσφαιρικών ομάδων και των φιλάθλων, στην ενίσχυση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και στην πρόληψη και τιμωρία του χουλιγκανισμού μέσω αποτελεσματικών μέτρων. Πρόκειται για μια νέα, διαφορετική προσέγγιση βασισμένη κυρίως στην ιδέα ότι τα μέτρα για την ασφάλεια, την προστασία και την παροχή υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και στις άλλες αθλητικές διοργανώσεις, πρέπει να συνεκτικά, αλληλοεξαρτώμενα και ισορροπημένα".