powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Αποκάλυψη στη "Δίκη": Εξαίρεση ζητάει και ο τρίτος ανακριτής του Noor One

Νέα καθυστέρηση στην παράλληλη δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Noor One, αποκαλυψε η τηλεοπτική "Δίκη στο Open".
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα, τον Μάρτιο του 2018, τη δικογραφία ανέλαβε η ανακρίτρια Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία λίγους μήνες αργότερα ζήτησε να μετατεθεί από τον Πειραιά στην Αθήνα. 
Τη διαδέχτηκε η ανακρίτρια Καλλιόπη – Ιωάννα Μάντακα, η οποία παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. 
Ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πειραιά Γιάννης Μαλλούχος ανέθεσε την υπόθεση του ναρκοπλοίου στον ανακριτή Γιάννη Πετρόπουλο. Ο κ. Πετρόπουλος κατέθεσε αίτημα αποχής διότι τυγχάνει υιός του πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Πετρόπουλου. 
Στο αίτημά του ο ανακριτής αναφέρεται σε «κακεντρεχή σχόλια» που έγιναν για τον πατέρα του επειδή είναι Ολυμπιακός και διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του τη συγκεκριμένη  ομάδα. 
Ο κ. Πετρόπουλος προβάλλει «λόγους ευπρέπειας» και «υπόνοια μεροληψίας» για να στηρίξει το αίτημα εξαίρεσής του, το οποίο θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία της Μαρίας Σκουλάξινου. 
Πάντως, ήδη η εισαγγελέας Κατερίνα Μπαρτζάκλη εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος Πετρόπουλου, με την αιτιολογία ότι ο πατέρας του είναι τρίτο πρόσωπο και ότι η δικογραφία δεν είναι ποδοσφαιρική. 

ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ
Προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η Εισαγγελία Αθηνών και διερευνά κακουργηματικές πράξεις σε μεγάλη αθλητική ομοσπονδία. Μάρτυρας της υπόθεσης κατέθεσε την παρακάτω αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών: «Προτάθηκα ως μάρτυρας στην…….. πταισματοδίκη, η οποία συμφώνησε να καταθέσω συγκεκριμένη ημέρα. Ετσι εκλήθην τηλεφωνικά, παρουσία της πταισματοδίκου, για να καταθέσω την Παρασκευή…. 2019 και ώρα 10 π.μ. έως 12 μ. Όπως είχα υποχρέωση, τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, πήγα στο γραφείο της πταισματοδίκου να καταθέσω. Όταν είπα ποιος είμαι και για ποια υπόθεση είχα πάει μου ανακοίνωσε «ότι ο φάκελος είχε φύγει». Εφυγα από το γραφείο της, αλλά επέστρεψα αμέσως και είπα «πως είναι δυνατόν να καλούμαι σε κατάθεση και μόλις πηγαίνω, να μου λένε «ο φάκελος έφυγε». Τους εξήγησα μάλιστα ότι υπηρετώ εκτός Αττικής και ήρθα μόνο γι’ αυτό το λόγο. Ο γραμματέας βγήκε έξω από το γραφείο και μου είπε – αλήθεια πως είναι δυνατόν να το γνωρίζει – ότι ο φάκελος θα επιστρέψει για τρίτη φορά στο πταισματοδικείο και τότε θα κληθώ. Πρέπει να σας πω ότι αυτά που είχα σκοπό να καταθέσω και δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να τα πω είναι τα εξής: Γίνονται νοθείες στα αποτελέσματα των αγώνων από τρία στελέχη συγκεκριμένης αθλητικής ομοσπονδίας, τους κυρίους…………… Παρακαλώ πολύ να επιστρέψει η δικογραφία για να δώσω κατάθεση, καθώς τυγχάνω ουσιώδης μάρτυρας».     

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ KORIOPOLIS
 Ο εισηγητής του βουλεύματος του Koriopolis Γιάννης Τζιμπλάκης τιμωρήθηκε από το εννεαμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου με πρόστιμο ίσο με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του 30 ημερών. Το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ο κ. Τζιμπλάκης τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από αμέλεια. 
Ο εφέτης Γιάννης Τζιμπλάκης είναι ο δικαστής που ακούγεται σε 9 τηλεφωνικές συνομιλίες με τον καταδικασθέντα για το Noor One Αιμίλιο Κοτσώνη, πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τις νομίμως υποκλαπείσες συνομιλίες είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η "Δίκη".
Στην απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τζιμπλάκης επισκέφθηκε τον ανακριτή του Koriopolis Γιώργο Καλόφωνο, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις, για να πληροφορηθεί την πορεία της υπόθεσης, παρότι εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα. 
Στη σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι ο κ. Τζιμπλάκης επικοινωνούσε με τον κ. Κοτσώνη για να παρακολουθεί προσωπική του φορολογική υπόθεση. 
Το Συμβούλιο αποφαίνεται ότι ο εφέτης που εισηγήθηκε το βούλευμα του Koriopolis έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση από τη διαδικασία και ότι αποσιώπησε τις φιλικές σχέσεις του με τον κ. Κοτσώνη, συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη. 
Η 11σέλιδη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου  θεωρεί αξιοπερίεργο και συγχρόνως επιβαρυντικό για τον κ. Τζιμπλάκη το γεγονός ότι δεν εξέφρασε κανέναν ενδοιασμό ούτε ζήτησε την εξαίρεσή του όταν κλήθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, η οποία του διάβασε ανώνυμο, πλην όμως άκρως επιβαρυντικό για την μεροληψία του σημείωμα. 
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Τζιμπλάκης παραδέχτηκε ενώπιον της επιθεωρήτριας Ασπασίας Μαγιάκου ότι «είναι πολύ δύσκολο ένας φανατικός φίλαθλος να κρίνει αμερόληπτα και να καταδικάσει τον ιδιοκτήτη της ομάδας του και ότι δεν θα πρέπει, για τον λόγο αυτό, να αναλαμβάνει μια τέτοια υπόθεση». 
Το συμβούλιο αποφαίνεται ότι «ο εγκαλούμενος δικαστικός λειτουργός αποσιωπώντας τους συντρέχοντες λόγους εξαίρεσης, προκάλεσε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι η απαλλακτική του κρίση υπέρ του κ. Μαρινάκη ήταν μεροληπτική και έτσι έθεσε σε αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και αμεροληψία του και κατ’ ακολουθίαν το κύρος του ως δικαστικού λειτουργού και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης».