powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Θεσμικό... κορωνοπάρτι!

 Από δικηγόρο-συνδικαλιστή λάβαμε μια αίτηση για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που απευθύνεται στον "σεισμικό" Δ.Βερβεσό.

 Η αίτηση έχει κατατεθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στο πρωτόκολλο του anti-covid 19 γραφείου με "τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια σε στενό οικογενειακό κύκλο", αλλά ο πρόεδρος του ΔΣΑ δεν έχει προκάνει να την απαντήσει:

ΑΙΤΗΣΗ:.....

ΠΡΟΣ: κ. Δημήτριο Βερβεσό, Πρόεδρο Δ.Σ.Α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Διοικητικό Συμβούλιο Δ.Σ.Α.

 

                                                                     Αθήνα, …… 2020

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.Α.,

Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α.,

 

Στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), που είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (σωματείο του Αστικού Δικαίου), λειτουργούν η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών και το Διαιτητικό Δικαστήριο (Τμήμα Εφέσεων), που επιλύουν, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αντίστοιχα, εργατικές – οικονομικές διαφορές μεταξύ επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, αφενός, και ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, αφετέρου.

Για την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών στα παραπάνω δικαιοδοτικά όργανα, ο Δ.Σ.Α. έχει ήδη γνωματεύσει, ως γνωστόν, οτι απαιτείται η έκδοση των γραμματίων αναφοράς που προβλέπονται στον Κώδικα περί Δικηγόρων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, σωματείο του Αστικού Δικαίου και πάντως όχι συνδικαλιστική οργάνωση του εργατικού δικαίου. Τα τελευταία χρόνια ο Π.Σ.Α.Π. έχει συστήσει μια «νομική υπηρεσία», με δύο έμμισθους δικηγόρους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον χειρισμό των σχετικών, ως άνω, υποθέσεων των εκατοντάδων μελών του (επαγγελματιών ποδοσφαιριστών), ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων της Ε.Π.Ο. που προαναφέρθηκαν.

Για τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών (κατάθεση δικογράφων, παράσταση, κατάθεση υπομνημάτων), κατόπιν, προφανώς, οδηγιών του Π.Σ.Α.Π., οι δύο έμμισθοι συνάδελφοι εκδίδουν, συστηματικά και αδιάλειπτα, γραμμάτια αναφοράς έμμισθου δικηγόρου, στην επωνυμία του εντολέα τους Π.Σ.Α.Π., με επίκληση της προαναφερθείσας σύμβασης έμμισθης εντολής, και όχι στο όνομα ενός εκάστου ποδοσφαιριστή – πελάτη, που είναι διάδικος και τον οποίο εκπροσωπούν, κάθε φορά, ενώπιον των ανωτέρω δικαιοδοτικών οργάνων. Διευκρινίζεται δηλαδή ότι, ενώ διάδικος – πελάτης των ανωτέρω έμμισθων συναδέλφων στις (ήδη, πιθανώς, χιλιάδες) δίκες είναι πάντοτε κάποιος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, το γραμμάτιο αναφοράς εκδίδεται πάντοτε στην επωνυμία του Π.Σ.Α.Π., και όχι στο όνομα του εκάστοτε διαδίκου, όπως κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε.

Το γεγονός αυτό κατατάσσει, ατυχώς, τους συναδέλφους δικηγόρους σε δύο κατηγορίες:

Α) Στους έμμισθους δικηγόρους του Π.Σ.Α.Π., που αναλαμβάνουν «δωρεάν» τις αναφερόμενες υποθέσεις, αν κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό φυσικά, σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, εκδίδοντας γραμμάτια έμμισθης εντολής στην επωνυμία του Π.Σ.Α.Π., που δεν είναι διάδικος στις αναφερόμενες δίκες, και Β) στους λοιπούς συναδέλφους δικηγόρους, που οφείλουν να εκδίδουν (και εκδίδουν) γραμμάτιο αναφοράς στο όνομα του εκάστοτε πελάτη – ποδοσφαιριστή, με τις εντεύθεν συνδικαλιστικές (εισφορές Δ.Σ.Α.), φορολογικές και ασφαλιστικές (επαυξημένες) επιβαρύνσεις.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, με την εξιστορηθείσα τακτική του Π.Σ.Α.Π. «αφανιστήκαμε» επαγγελματικά οι δικηγόροι που διακονούμε την αθλητική δικαιοσύνη από το νευραλγικό και επιστημονικά απαιτητικό πεδίο των εργατικών - οικονομικών διαφορών, ως άνω, αφού αδυνατούμε να «ανταγωνιστούμε» τον Π.Σ.Α.Π. κατά την άσκηση του «δικηγορικού του λειτουργήματος».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Έχοντας και προφανές έννομο συμφέρον, αφού δραστηριοποιούμαι στο συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο 

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Να μου απαντήσετε εγγράφως, εντός της πιο σύντομης δυνατής προθεσμίας, αν η έκδοση γραμματίων αναφοράς, ενδεικτικά από τον έμμισθο συνάδελφο – μέλος του Δ.Σ.Α. Εμμανουήλ Αλαφραγκή, στην επωνυμία του νομικού προσώπου-εντολέα του, εδρεύοντος στην Αθήνα σωματείου του Αστικού Δικαίου, Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών – Π.Σ.Α.Π. (Πατησίων 128, Αθήνα Τ.Κ. 112.57, τηλ. 210 8210693, 210 8239179, fax 210 8219829, e-mail: info@psap.gr), με επίκληση της μεταξύ τους σύμβασης έμμισθης εντολής, για την εκπροσώπηση φερόμενων μελών του σωματείου αυτού (και όχι του πραγματικού εντολέα – Π.Σ.Α.Π.), σε δίκες  στις οποίες απαιτείται η έκδοση γραμματίων αναφοράς, είναι της έγκρισης του Δ.Σ.Α. και σύμφωνη με τον Κώδικα περί Δικηγόρων. "

Ίσως προκάνει να την απαντήσει, πριν παρέμβει ο εισαγγελέας!