powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Πηγαίνεις να διαιτητεύσεις στην Ελλάδα; Πάρε και τη στολή σου μαζί, γιατί οι Έλληνες δεν έχουν να σου δώσουν

 Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Την ώρα που στην Ελλάδα αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο αναβάλλονται παιχνίδια για απόκλιση 1,5 εκατοστού στα γκολπόστ, η απάντηση έρχεται από την Ολλανδία και την Eredivisie, όπου σε αντίστοιχη περίπτωση, τρεις άνθρωποι πήγαν με μια μεζούρα να μετρήσουν. Οι δυο που κάνουν τη μέτρηση είναι οι συντηρητές του γηπέδου και ένας κύριος με μαύρα που επιβλέπει, είναι ο διαιτητής.

Και είναι ευδιάκριτο ότι πρόκειται για μέλος της διαιτητικής ομάδας, επειδή πάνω στη μαύρη φόρμα, είναι χαραγμένος ο χορηγός των διαιτητικών ομάδων της KNVB, ο οποίος εμφανίζεται στις στολές και τις φόρμες των διαιτητών.

Μοιραία μας έρχεται στο μυαλό το παιχνίδι Άρη-ΠΑΟΚ 1-0 του Δεκεμβρίου του 2020, όταν και ο Ολλανδός διαιτητής Νόιχαους, εμφανίστηκε στο γήπεδο με στολή της KNVB και τον χορηγό του ολλανδικού πρωταθλήματος στο μανίκι.

Ας μην μιλήσουμε λοιπόν για μια κοινή μέριμνα της Σούπερ Λιγκ να συνεργαστεί με μια εταιρεία τοποθέτησης και συντήρησης εστιών, η οποία θα προκύψει μέσω διαγωνισμού και θα προμηθεύει τη Σούπερ Λιγκ με εστίες κοινών προδιαγραφών σε σύγχρονα πλαίσια.

Ας μιλήσουμε για την εικόνα των ξένων διαιτητών, οι οποίοι έρχονται να σφυρίξουν στην Ελλάδα και η ΚΕΔ/ΕΠΟ είναι ανέτοιμη να τους προμηθεύσει έστω τη δική της στολή, με τους δικούς της χορηγούς (αν υπάρχουν τέτοιοι), ή χωρίς. Και όχι οι προηγμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, εκτός από τους διαιτητές τους, να εξάγουν στην Ελλάδα και τους χορηγούς τους μαζί.

Λεπτομέρειες θα πείτε και υπερβολική παρατηρητικότητα! Λεπτομέρειες μεν, αν όμως θέλουμε κάποτε να πούμε ότι φτιάχνουμε το προϊόν που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο (ανεξάρτητα από το αν ποτέ θα παίξουν Έλληνες διαιτητές στα ελληνικά γήπεδα), είναι λεπτομέρειες οι οποίες κάνουν τη διαφορά. Και δείχνουν το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.