powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Γ.ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ: "Μονόδρομος η υποχρεωτικότητα συμμετοχής Ελλήνων στις ενδεκάδες"

Για τον αφελληνισμό του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα μίλησε στη «Δίκη στο Open» ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης και πρώην πρόεδρος της Λίγκας Γιώργος Μποροβήλος.

Για την πρόταση του Αστέρα Τρίπολης: «Κάθε πρόταση είναι για το αν είναι εφικτή να γίνει και όχι τι θα θέλαμε ιδεατά. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, είναι κοινή παραδοχή ότι οι ενδεκάδες των ομάδων της Super League 1 κατά μεγάλο ποσοστό είναι με ξένους ποδοσφαιριστές και σε πολλά παιχνίδια μπορεί οι δύο ενδεκάδες να έχουν 2-3 η και καθόλου Έλληνες. Εννοείται ότι κάποιες ομάδες βάζουν περισσοτέρους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Όμως η πρότασή μας είχε την έννοια της υποχρεωτικότητας, σε πρώτη φάση να μπουν στην ενδεκάδα ένας ή δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές και να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια στο παιχνίδι. Αν υπογράψουμε όλοι και συμφωνήσουμε σε μία προκήρυξη που να λέει αυτά τα οποία τώρα μιλάμε, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το έχουν κάνει κι άλλες λίγκες και νομίζω ότι σιγά σιγά αυτή η ιδέα αποκτά αρκετούς οπαδούς μέσα στη λίγκα, δηλαδή οι ομάδες βλέπουν ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο.

Για την ομοφωνία της λίγκας στους 1+1 ¨Έλληνες: «Ακριβώς και είπαμε να την εμπλουτίσουμε και να τη δούμε σε δεύτερη φάση αν και κατά πόσο μπορούμε να τη βελτιώσουμε την πρόταση και να έχουμε περισσότερους Έλληνες. Γιατί το ελληνικό στοιχείο λείπει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έχει ανάγκη μόνο η Εθνική ομάδα, είναι ότι και ο Έλληνας φίλαθλος που αγαπάει το ποδόσφαιρο ανεξαρτήτως από τα προβλήματά που υπάρχουν σε αυτό, θέλει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και για συναισθηματικούς λόγους. Αισθάνεται πιο ωραία βλέποντας ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι Έλληνες, και πολύ περισσότερο αν προέρχονται και από τις ακαδημίες που οι ομάδες Κ19, Κ17, Κ15 είναι πάρα πολύ αξιόλογες, αποδεικνύουν ότι βγάζουν ταλέντα και βλέπουμε ότι επειδή εδώ δεν έχουν την αντίστοιχη πρόοδο, τους δίνεται πιο πολύ η δυνατότητα να αναδειχτούν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Γι αυτό υπάρχουν πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό και η Εθνική ομάδα απαρτίζεται κατά βάση από παίκτες που παίζουν εκτός Ελλάδας.

Για ότι έχει ήδη αρχίσει η κουβέντα περί εξωτερικού για παίκτες όπως ο Κουλιεράκης και ο Κωνσταντέλιας: «Είναι απλά τα πράγματα. Οι δύο αυτοί εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές έχουν κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε, δεν αμφισβητώ το μεγάλο ταλέντο τους, είμαι με τα νέα παιδιά, είμαι με τους Έλληνες αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην τα «κάψουμε». Έχει δρόμο ακόμη, δεν χρειάζονται συγκρίσεις τύπου «είναι ο νέος ταδε». Ναι στην ενθάρρυνση, ναι στο να τους δώσουμε φτερά αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι στο ξεκίνημα, δεν έχουν διαγράψει ακόμα πορεία, μπορεί να διαγράψουν 10 φορές καλύτερη πορεία από αυτούς που τώρα πάμε να τους συγκρίνουμε όμως αυτή τη στιγμή είναι στην αρχή. Κι αυτό λέει πάρα πολλά. Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, να λύσουμε σιγά σιγά σοβαρά προβλήματα που έχουμε όπως το θέμα των βεγγαλικών που βλέπουμε γήπεδα να παίρνουν φωτιά και να προβάλλονται και ως ωραίο θέαμα από σπορτκάστερς. Έχετε δει πρωταθλήματα στην Ευρώπη με τέτοιο ωραίο θέαμα; Έρχονται ξένοι διαιτητές και δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι δεν έχουμε λύσει ακόμα τέτοια ζητήματα. Πρέπει να λύσουμε το ζήτημα της αξιοπιστίας που είναι από τα πρώτα, τα ζητήματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και ζητήματα κανονιστικά όπως των βεγγαλικών».

Για το θέμα της Super League 2: «Ήμουν από τους πρώτους που έλεγα δεν γίνεται να έχουμε δεύτερη κατηγορία με τόσες ομάδες σε μία χώρα που έχει ναυαγήσει ποδοσφαιρικά. Μην πάμε στο ποιος την έκανε, μπορεί τώρα προεκλογικά να πουν ότι πάμε να ρίξουμε ευθύνες στον έναν και στον άλλον. Είχα πει και ως πρόεδρος της λίγκας ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει Β’ Εθνική με 36 ομάδες. Είναι πολλά τα προβλήματα. Δεν είπε κανείς να σβήσουμε τις κατηγορίες. Το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε ένα άρρωστο ποδόσφαιρο με πολλά προβλήματα, οι μεγάλες κατηγορίες, τολμώ να πω και η Γ’, πρέπει να έχουν λίγες ομάδες. Θα είναι ένα σοβαρό βήμα ώστε σιγά σιγά να δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Εμείς (σ.σ ο Αστέρας Τρίπολης) είμαστε μία ομάδα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπλέξει σε θέματα υποβιβασμού και πάντα μιλάμε για λιγότερες ομάδες. Όποιος λέει το αντίθετο ψεύδεται».