powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Οι 10 αλλαγές στους δύο Κώδικες της FIFA

Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη

Δικηγόρου, Καθηγητή Αθλητικού Δικαίου

Sports Law Expert, Sheffield Hallam University


Ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας της ΦΙΦΑ (FIFA Disciplinary Code), καθώς και ο Κώδικας Ηθικής (FIFA Code of Ethics), είναι πλέον σε εφαρμογή. Με τις διορθώσεις και προσθέσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις, η ΦΙΦΑ επιχειρεί να βελτιστοποιήσει την εφαρμογή αυτών των διατάξεων αλλά και να ισχυροποιήσει την εκτέλεση των.

Αυτές οι νέες διατάξεις επιχειρούν να δώσουν μεγαλύτερη προστασία σε θύματα διακρίσεων, καθώς επίσης και σε αυτά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επίσης να εφαρμόσουν μια καλύτερη προστασία στην οικονομική ισονομία μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών. Με περισσότερες από 70 αλλαγές σε 52 διατάξεις και στους δύο Κώδικες, η ΦΙΦΑ επιχειρεί να βελτιώσει την ισχύ και την αξιοπιστία των δικαστικών της οργάνων αλλά κυρίως να ενισχύσει τις εξουσίες της όσο αφορά στις αποφάσεις των εθνικών ομοσπονδιών.

Επομένως, οι συνάδελφοι στον χώρο της αθλητικής δικαιοσύνης και της επίλυσης αθλητικών διαφορών, θα πρέπει άμεσα να μελετήσουν τον Δικονομικό Κώδικα (Procedural Code) της ΦΙΦΑ και τις νέες διατάξεις που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα και στον Κώδικα Ηθικής.

Συνοπτικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές:

 

  1. Στο Άρθρο 3 του Πειθαρχικού Κώδικα, ο όρος intermediary (Διαμεσολαβητής) αλλάζει σε αυτόν του agent (ατζέντης). Αυτή η αλλαγή έρχεται κατόπιν Έκθεσης του γραφείου μας η οποία κατατέθηκε στην ΦΙΦΑ το 2019 https://link.springer.com/article/10.1007/s40318-019-00159-2
  2. Στο Άρθρο 6(3) ο όρος ‘απαγόρευσης μεταγραφών’ (transfer ban) αλλάζει σε ‘απαγόρευση σε εγγραφή νέων παικτών’ (ban on registering new players).
  3. Καθώς οι διαιτητές συνήθως εφαρμόζουν μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ ‘σοβαρών παραβάσεων’ (serious foul play) και ‘βίαιης συμπεριφοράς’, (violent conduct), ο όρος ‘βίαιη συμπεριφορά’ προστίθεται στο νέο άρθρο 14 (1).
  4. Στο νέο Άρθρο 15(4), το οποίο αποτελεί και ένας είδος δικονομικής εξέλιξης, τα θύματα διάκρισης θα μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στην ΦΙΦΑ για θεραπεία, και μάλιστα θα έχουν και το δικαίωμα έφεσης σύμφωνα με τις προβλεπόμενες δικονομικές διατάξεις.
  5. Στο Άρθρο 17(1), η ΦΙΦΑ προσδίδει έμφαση στην υπαιτιότητα της εθνικής ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα των φιλάθλων. Επομένως οι συνάδελφοι αλλά και οι εθνικές ομοσπονδίες, θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή τις νέες παραβάσεις της διάταξης αυτής.
  6. Στο Άρθρο 19 η ΦΙΦΑ ξεκαθαρίζει ότι ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούν παίκτες οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, θα χάνουν το παιχνίδι και θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 6,000 Ελβετικών φράγκων, καθώς επίσης θα υπάρχει και τιμωρία για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές.
  7. Προσοχή στο νέο Άρθρο 21(1): Αυτή η νέα διάταξη δίνει στην ΦΙΦΑ την δυνατότητα να επιβάλει ‘κατάλληλες’ ποινές, επιπρόσθετα στις υπάρχουσες ποινές.
  8. Στο Άρθρο 21(5) και (6) το οποίο αφορά στις Ομοσπονδίες, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις όπου η εθνική ομοσπονδία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστικών της οργάνων, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω διάταξης, τότε θα επιβάλλονται ποινές στην εθνική ομοσπονδία.
  9. Στο Άρθρο 21(7) η ΦΙΦΑ τονίζει ότι σε θέματα αθλητικής διαδοχής, οι αποφάσεις των δικαστικών της οργάνων θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και αυτόματα από τις εθνικές ομοσπονδίες και όλες αυτές οι υποθέσεις πλέον θα εξετάζονται συγκεντρωτικά από την ΦΙΦΑ.
  10. Προσοχή στο Άρθρο 30(6): Τα δικαστικά όργανα της ΦΙΦΑ θα έχουν την δυνατότητα πλέον να ερευνούν σοβαρές παραβάσεις οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί από τις εθνικές ομοσπονδίες και να επιβάλλουν κατάλληλες ποινές σε αυτές τις ομοσπονδίες.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι αλλαγές σε αυτούς του δύο σημαντικούς κώδικες, έρχονται μετά από διαβουλεύσεις ετών αλλά και υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες τείνουν να φέρουν το ποδόσφαιρο αλλά και την ίδια την ΦΙΦΑ σε ανυποληψία. Η ΦΙΦΑ με διπλωματικό τρόπο αφαιρεί κάποιες εξουσίες από τις εθνικές ομοσπονδίες, ή ίσως και να ενισχύει η ίδια τις εξουσίες της, σε θέματα έρευνας, εκτέλεσης αποφάσεων αλλά και ποινών κατά εθνικών ομοσπονδιών.

Ο ρόλος της ΦΙΦΑ στον συγκεκριμένο κανονιστικό κομμάτι της εξουσίας της είναι σημαντικός, καθώς προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρχει νομική ισχύ και ασφάλεια δικαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και πιστή εφαρμογή των διατάξεων της από της εθνικές ομοσπονδίες.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εφαρμογή αυτών των νέων διατάξεων.