Πριν από μια εβδομάδα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης προανήγγειλε την αλλαγή του περίφημου «νόμου Ορφανού» στο κομμάτι που αφορά την αντιμετώπιση όσων συλλαμβάνονται για αδικήματα βίας στα γήπεδα, χαρακτηρίζοντάς τον «άδικο».
Ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος που επέλεξε ο υφυπουργός να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του ήταν τυχαίος. Εγινε λίγες ημέρες μετά τη μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας φίλων του ΠΑΟΚ που στράφηκαν κατά του «νόμου Ορφανού», λόγω της σύλληψης και φυλάκισης πέντε οπαδών στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό. Επίσης, η ανακοίνωση έγινε στη Θεσσαλονίκη που είναι εκλογική περιφέρεια (η Α΄ Θεσσαλονίκης) τόσο του κ. Ιωαννίδη όσο και του προκατόχου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Ορφανού, που οι σκληροί των γηπέδων έχουν στοχοποιήσει. Κι όμως, όταν πέρασε από τη Βουλή ο «νόμος Ορφανού», με τη «δυναμική» αντιμετώπιση από τη δικαιοσύνη όσων συλλαμβάνονται για επεισόδια στα γήπεδα, ικανοποιήθηκε το κομμάτι της κοινωνίας που ζητούσε την αυστηροποίηση των ποινών ως μέσο καταστολής των φαινομένων βίας. Περίπου τρία χρόνια μετά, οι συγκεκριμένες διατάξεις κρίνονται από τον διάδοχο του κ. Ορφανού «άδικες», ετοιμάζεται η τροποποίησή τους, οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων έχουν συσπειρωθεί χρησιμοποιώντας και τις «νέες» τεχνολογίες (Ιντερνετ), ενώ υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι δικαστές έκριναν οπαδούς με επιείκεια, ξεπερνώντας τον ασφυκτικό κλοιό του νόμου.
Το ισχύον καθεστώς που αφορά τις συλλήψεις για επεισόδια στα γήπεδα αντιμετωπίζει τους συλληφθέντες με τρόπο διαφορετικό σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για άλλου είδους αδικήματα. Στην περίπτωση των οπαδών, οι δικαστές α) δεν μπορούν να επιβάλλουν ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα, β) οι εφέσεις δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα και γ) οι ποινές δεν είναι εξαγοράσιμες.
Τα παραπάνω μετατρέπουν το αδίκημα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις σε ιδιώνυμο και εφαρμόζονται είτε σε περιπτώσεις που οι κατηγορίες είναι βαριές, είτε σε περιπτώσεις που το αδίκημα είναι ελαφρύτερο, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει αθώωση. Επιπροσθέτως, διάφορες άλλες παράμετροι, όπως το λευκό ποινικό μητρώο ή το ελαφρυντικό της «μετεφηβικής ηλικίας» στις περιπτώσεις των οπαδών που συλλαμβάνονται, δεν λαμβάνονται υπόψη. Ο νόμος έχει κλείσει όλα τα «παραθυράκια», άφησε ανοιχτό, όμως, το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης.
Ο κ. Ιωαννίδης, εκτιμώντας τα παραπάνω, είναι έτοιμος να προβεί σε αλλαγές, που όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής», είναι οι εξής:
α) Θα είναι στην κρίση του δικαστή να τιμωρεί με αναστολή κατηγορούμενο για επεισόδια στα γήπεδα που έχει λευκό ποινικό μητρώο.
β) Θα ενεργοποιηθεί διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι ως ποινή μπορεί να διαταχτεί η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα όσων έχουν συλληφθεί για επεισόδια, την ώρα που αγωνίζεται η ομάδα που υποστηρίζουν. Αυτή η ποινή εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
γ) Θα είναι, επίσης, στην κρίση του δικαστή να επιβάλλει ποινή, η οποία θα δύναται να μετατραπεί σε εξαγοράσιμη.
Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να δώσουν «ελευθερίες» στους δικαστές ως προς τον τρόπο που θα κρίνουν τους κατηγορουμένους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα με δικαιότερο τρόπο, η οποία θα κριθεί στην πράξη.
Η μηχανοκίνητη πορεία περίπου 2.000 οπαδών του ΠΑΟΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με προορισμό τις φυλακές των Διαβατών, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό και η συγκέντρωση υπογραφών, μέσω διαδικτυακής κινητοποίησης, κατά του νόμου Ορφανού, αποτελούν τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει.
Τον τελευταίο καιρό στα περισσότερα γήπεδα πληθαίνουν πανό με περιεχόμενο τύπου «Ζούμε για την Κυριακή βάλτε μας όλους φυλακή» και του αντιεξουσιαστικής προέλευσης «Λευτεριά σ’ όσους είναι στα κελιά». Στην ιστορία των συλλήψεων βάσει του νόμου Ορφανού υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις και δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν την αντιφατικότητα και την υπερβολή των εφαρμοζόμενων διατάξεων. Η «πρεμιέρα» των συλλήψεων έγινε τον Οκτώβριο του 2006 με δύο οπαδούς της ΑΕΚ που κατηγορήθηκαν για «εξύβριση και βλασφημία». Στα φόρουμ των οπαδών συζητείται ως δείγμα υπερβολής, η περίπτωση οπαδού του ΠΑΟΚ που φυλακίστηκε επειδή πέταξε πυρσό στο ταρτάν του γηπέδου.
Αξια αναφοράς είναι η ιστορία του οπαδού της ΑΕΚ, Ν. Κουνταρδά, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών και οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή κρέμασε πανό με περιεχόμενο «Πόλεμος ενάντια στον α(θ)λητικό νόμο». Ασκησε έφεση και τον περασμένο Μάιο και αθωώθηκε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις όπως για παράδειγμα αυτή που αφορούσε οπαδό του Ηρακλή, ο οποίος συνελήφθη στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 5/1/2008 και δικάστηκε με την κατηγορία της εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και της ρίψης πυροσβεστήρα σε αστυνομικούς. Το Δικαστήριο που αρνήθηκε να δει το υλικό από τις κάμερες του γηπέδου του επέβαλε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, αλλά με... αναστολή! Η απόφαση προκάλεσε την έφεση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδη.Σε άλλη περίπτωση, το δικαστήριο απάλλαξε οπαδούς του Αρη που συνελήφθησαν στο Αλκαζάρ. Το ίδιο συνέβη και σε δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις συλληφθέντων με την κατηγορία της χρήσης λέιζερ που αθωώθηκαν...
Προ ημερών, σε ημερίδα για την αντιμετώπιση της βίας που διοργάνωσε η Σούπερ Λίγκα, ο υπεύθυνος ασφαλείας της, Θ. Μαχαίρας, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας μέχρι στιγμής έχουν γίνει 50 συλλήψεις που αφορούν το ποδόσφαιρο, κάτι που δείχνει αύξηση 62,5% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτό το στοιχείο ο αυστηρός νόμος δεν λειτουργεί αποτρεπτικά...
Η λίγκα σε περιπτώσεις επεισοδίων στους αγωνιστικούς χώρους στρέφεται προς την αστυνομία ζητώντας περισσότερες συλλήψεις, όμως η ίδια έχει εξασφαλίσει μέσω του πειθαρχικού κώδικα και των αποφάσεων του δικαιοδοτικού της οργάνου ότι οι ποινές για την ευθύνη των ΠΑΕ θα περιορίζονται στην επιβολή προστίμου. Στο τέλος κάθε χρόνου τα χρήματα που έχουν μαζευτεί από τα πρόστιμα για επεισόδια επιστρέφουν διά της μοιρασιάς στις ομάδες!
Πέραν των αλλαγών που θα γίνουν στο νόμο στο κομμάτι που αφορά τις συλλήψεις οπαδών, εν όψει της νέας περιόδου, ο Γ. Ιωαννίδης επιδιώκει να λειτουργήσουν τα εξής:
α) Το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίου και η έκδοση κάρτας φιλάθλου. Τα συστήματα αυτά προβλέπεται ότι θα συμβάλουν αποφασιστικά στην άμεση ταυτοποίηση, μέσα από το σύνολο του φίλαθλου κοινού, όσων διαπράττουν αδικήματα βίας. Με αυτό τον τρόπο, η ευθύνη δεν θα ανήκει πλέον στον ανώνυμο όχλο, αλλά θα εξατομικεύεται.
β) Ο εθνικός κανονισμός ασφάλειας αγώνων, με τον οποίο θα ρυθμίζονται λεπτομερώς οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων κάθε αθλητικής συνάντησης.
Αναλυτικά στοιχεία για το τι έγινε στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος σχετικά με τις συλλήψεις οπαδών δημοσιοποίησε η Σούπερ Λίγκα. Τα στοιχεία είναι ποσοτικά και ποιοτικά και παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος (31/8) μέχρι την 15η αγωνιστική (21/12) έγιναν 30 συλλήψεις. Συνελήφθησαν δέκα οπαδοί του Παναθηναϊκού, δέκα της ΑΕΚ, τέσσερις του Ολυμπιακού, τρεις της Λάρισας, δύο του ΠΑΟΚ και ένας του Πανιωνίου. Από τις 30 συλλήψεις οι μισές έγιναν εντός γηπέδων και οι άλλες μισές εκτός. Από αυτές που έγιναν εντός γηπέδων οι πέντε είναι αποτέλεσμα εντοπισμού των συλληφθέντων μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας γηπέδων (CCTV).
Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν από την αστυνομική διεύθυνση βορειοανατολικής Αττικής που έχει την ευθύνη του Ολυμπιακού Σταδίου, στο οποίο αγωνίζονται ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.
Σε αντίθεση με τους οπαδούς της ΑΕΚ που συνελήφθησαν εντός Λεκανοπεδίου Αττικής, οπαδοί του Παναθηναϊκού συνελήφθησαν στον αγώνα με τον ΟΦΗ στο Παγκρήτιο (τρεις), στον αγώνα με τη Λάρισα στο Αλκαζάρ (ένας), στον αγώνα με την Ξάνθη στα Πηγάδια (ένας) και στο ΟΑΚΑ (πέντε).
Επίσης, συλλήψεις οπαδών έγιναν στους αγώνες Θρασύβουλος - ΠΑΟΚ (μία), Θρασύβουλος - ΑΕΚ (μία), Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (δύο) και Ολυμπιακός - ΑΕΚ (τέσσερις).
Οσον αφορά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ΠΑΕ στον πρώτο γύρο λόγω της αντικειμενικής ευθύνης για τη συμπεριφορά οπαδών τους, το μεγαλύτερο ποσό, 377.500 ευρώ, κλήθηκε να καταβάλει ο Παναθηναϊκός. Τον ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 144.960 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι από τις πρωτόδικες αποφάσεις. Εν όψει των αλλαγών που θα γίνουν στον πειθαρχικό κώδικα, η Σούπερ Λίγκα θα συζητήσει στη γενική συνέλευση της προσεχούς Πέμπτης κάποιες προτάσεις που αν υπερψηφιστούν θα τεθούν προς έγκριση στην ΕΠΟ.
Οι προτάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες: α) Να προβλέπεται ποινή αφαίρεσης βαθμών σε μεγάλης έκτασης επεισόδια και να επιβάλλεται, κάτι που δεν συμβαίνει παρότι προβλέπεται στους κανονισμούς, η ποινή «κεκλεισμένων των θυρών» ή της ουδέτερης έδρας.
β) Η αρμοδιότητα για την οριστική διακοπή αγώνα να μην ανήκει αποκλειστικά στον διαιτητή, αλλά να συγκαλείται άμεσα ειδική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων, που θα αποτελείται πάντα από τον διαιτητή, τον παρατηρητή του αγώνα, τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και τους εκπροσώπους των ομάδων. Οι συσκέψεις της επιτροπής αυτής θα διαρκούν το πολύ 30 λεπτά. Αν η όλη διαδικασία ξεπεράσει τα 60 λεπτά σε διάρκεια, τότε ο αγώνας θα διακόπτεται οριστικά.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή