Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
από το http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Πριν λίγες μέρες κατέθεσε στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, όπου συζητήθηκε το μέλλον της δημοσιογραφίας και γενικότερα του Τύπου, ένας γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος. Ο David Simon, με 15 χρόνια στην πλάτη σαν ρεπόρτερ στους δρόμους της Βαλτιμόρης, δημιουργός της (για πολλούς κριτικούς) καλύτερης ίσως τηλεοπτικής σειράς στην ιστορία της TV, με τίτλο The Wire.
Σε συνεντεύξεις του στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζει χωρίς περιστροφές την ωμή πραγματικότητα. ΄Αφησε την Baltimore Sun το 1995, στο τρίτο κύμα απολύσεων λόγω οικονομικών περικοπών στην έντυπη δημοσιογραφία, όταν το internet ήταν ακόμα σχεδόν άγνωστο. Μια εφημερίδα κύρους που απασχολούσε 500 άτομα στη σύνταξη, αργότερα μειώθηκαν σε 40 και σε λίγο δεν αποκλείεται να χρειάζεται μόνο 10 για να μετατραπεί σε ένα έντυπο με τοπικό καθαρά χαρακτήρα και θα ανήκει στην ιδιοκτησία δύο - τριών μεγάλων δημοσιογραφικών συγκροτημάτων που θα επιζήσουν.
Είναι από εκείνους που τα λένε «έξω απ΄ τα δόντια» και επόμενο είναι τα λεγόμενά του να προκαλούν αντιδράσεις. Επισημαίνοντας ότι «ο ρεπόρτερ και ο ανταποκριτής είναι ένα …είδος υπό εξαφάνιση, ότι η δημοσιογραφία είναι επάγγελμα, ένα επάγγελμα που ασκείται από ανθρώπους που έχουν στο αίμα τους το κυνήγι της είδησης, το κυνήγι του ελεύθερου ρεπορτάζ, και οι αποδοχές τους πρέπει να είναι ικανοποιητικές», δίνει έμφαση στη δημοσιογραφική δουλειά αυτών που εργάζονται στα sites και στα ειδησεογραφικά portals.
*Για την εργασία των τελευταίων, υπενθυμίζω τις θέσεις του νέου μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, του αγαπητού συνάδελφου και για πολλά χρόνια διευθυντικού στελέχους εφημερίδων, του Δημήτρη Κουμπιά: «Είναι ένα πρόβλημα με πολλά αγκάθια, που πρέπει να λυθεί το ταχύτερο. Με κανόνες στις εργασιακές σχέσεις, με συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. και εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ, με επακόλουθο την ένταξη στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Μη ξεχνάμε ότι ηλεκτρονική δημοσιογραφία είναι το μέλλον του επαγγέλματός μας».
Όμως, ο David Simon δεν έχει εμπιστοσύνη στη λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών», αυτό που ουσιαστικά κάνει η πλειοψηφία των μπλόγκερς, γιατί «οι περισσότεροι απ΄ αυτούς περιορίζονται στο να σχολιάζουν την ειδησεογραφία, παρά το ότι μερικές φορές παραθέτουν πολύ σωστές και ορίτζιναλ απόψεις, με αποτέλεσμα να προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά αυτό είναι καθαρά σχολιασμός. Το να σχολιάζεις μόνο δεν είναι δημοσιογραφία. Τα πιο πολλά blogs περιορίζουν το ενδιαφέρον τους στη συγκέντρωση πληροφοριών που παίρνουν από άλλα Μ.Μ.Ε., χωρίς να κάνουν δημοσιογραφία, δηλαδή ρεπορτάζ. Μάλιστα, συχνά γράφουν για σκάνδαλα και διαφθορά, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα του πώς λειτουργούν οι θεσμοί που κατηγορούν».