Δικαστικός λειτουργός που δηλώνει "τέως άνθρωπος του ποδοσφαίρου", γράφει στη "Δίκη":
"Είναι γεγονός ότι η πρωτοποριακή απόφαση του αθλητικού δικαστή σχετικά με το ντέρμπι αιωνίων ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων σχετικά με την ορθότητά της η μη.
Ο διαιτητής σίγουρα θα μπορούσε να διακόψει οριστικά το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά αν είχε αντιληφθεί τις βιαιοπραγίες εντός αγωνιστικού χώρου ως καταγγέλλουν τα μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού.
Οι βιαιοπραγίες στον εν γένει χώρο του γηπέδου επέφεραν ορθά την προβλεπόμενη αφαίρεση των 3 βαθμών για την γηπεδούχο ομάδα. Προκειμένου να αναχαιτίσουν την πολεμική κατάσταση που διαδραματίζονταν στον περιβάλλοντα χώρου του Ο.Α.Κ.Α οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών που δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα εντός του σταδίου.
Ο λόγος δηλαδή της επιβολής της ως άνω ποινής (των -3 βαθμών για βιαιοπραγίες στον εν γένει χώρο του γηπέδου) αποτέλεσε σύμφωνα με όλα τα στοιχεία τη γενεσιουργό αιτία της προσωρινής διακοπής του αγώνα στο 69ο λεπτό. Οι συνθήκες επικινδυνότητας συνεπώς που διέγνωσε ο Γερμανός διαιτητής και αποφάσισε την προσωρινή διακοπή του αγώνα ήταν η ανάγκη ολοκλήρωσης της ασφαλούς μετακίνησης/αποχώρησης των φιλάθλων και καθαρισμού της ατμόσφαιρας από τα χημικά.
Μετά από 40 λεπτά και ενώ το γήπεδο είχε αδειάσει (ελάχιστοι οπαδοί είχαν παραμείνει διάσπαρτοι και με παραίνεση εκκένωσης θα αποχωρούσαν) αλλά και η ατμόσφαιρα είχε σχεδόν καθαρίσει, ο Γερμανός διαιτητής αποφάσισε την οριστική διακοπή του αγώνα, χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στο φύλο αγώνα της αιτιολογίας της απόφασής του, ότι δηλαδή ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που τεκμαίρεται, μέσω αντικειμενικών στοιχείων ότι δεν θα έχουν μεταβληθεί μετά από ένα 20λεπτο, ήτοι με τη συμπλήρωση του μέγιστου χρόνου (σε περίπτωση προσωρινής διακοπής) αναμονής της μίας (1) ώρας, προκειμένου να εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα (συνεπώς η περαιτέρω 20λεπτη αναμονή θα ήταν ανώφελη και μη δυνάμενη να μεταβάλλει τις δυσμενείς για τη διεξαγωγή συνθήκες).
Συμπερασματικά, η δικαστική απόφαση επιχειρεί να θεραπεύσει την διαιτητική αυτή αβελτηρία θέτοντας ως προτεραιότητα την εξάντληση των περιθωρίων του κανονισμού για την συνέχιση και ολοκλήρωση των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων (που είναι και το ζητούμενο προκειμένου να μην κρίνονται αυτές στις δικαστικές αίθουσες) και την (εκ του κανονισμού επίσης προβλεπόμενη) ανάγκη έστω συνοπτικής αιτιολογίας των διαιτητικών αποφάσεων διακοπής των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.
Εξ αντιδιαστολής, ωφέλιμο θα ήταν υποθετικά, να σκεφτούμε ποίες θα ήταν οι επιπτώσεις μίας ανάλογης απόφασης Έλληνα διαιτητή σε ντέρμπι τελευταίας αγωνιστικής, αν ένεκα της απόφασής του να διακόψει οριστικά τον εν λόγω αγώνα, δίχως καμία αιτιολόγηση στο φύλλο αγώνα της μη ύπαρξης ανάγκης εξάντλησης του χρονικού μεγίστου περιθωρίου της μίας (1) ώρας για την αποκατάσταση της ομαλότητας και τη συνέχιση της διεξαγωγής του (ως και συνέβη από το Γερμανό διαιτητή) και της επακολουθήσασας επιβολής των ποινών του μηδενισμού και της περαιτέρω αφαίρεσης 3 βαθμών το πρωτάθλημα άλλαζε χέρια.
Η υποθετική σκέψη αυτή προσωπικά με τρομάζει αν και δεν θα πρεπε.
Δεν θα πρεπε σε καμία περίπτωση, ΑΝ:
- Eίχαμε τον αυτονόητο πολιτισμό που υπαγορεύει το σεβασμό και την καλόπιστη κριτική των δικαστικών και κατ’ επέκταση των διαιτητικών αποφάσεων και αποκλείει την κακόβουλη προσωπική στοχοποίηση εκείνων που έχουν τη θεσμική εξουσία να κρίνουν (και ομοίως θεσμικώς και αρμοδίως κρίνονται)
-Η πολιτεία δεν κωλυσιεργούσε αλλά είχε λάβει τα ενδεδειγμένα μέτραπροκειμένου το ποδόσφαιρο επιτέλους να βγει αλώβητο από τη δίνη της αντιπαράθεσης των διοικήσεων των ομάδων (με οικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο), της οπαδικής βίας και της νοσηρής καχυποψίας, στοιχεία που πυροδοτούνται συνεχώς και δυστυχώς, ακόμα και από στρατευμένες δημοσιογραφικές πένες.
Η εν λόγω απόφαση έχει εφεσιβληθεί και ίσως καταπέσει στο δεύτερο βαθμό, ίσως και όχι. Αυτό μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει η απόφαση του δευτεροβαθμίου δικαστηρίου να γίνει σεβαστή και αποδεχτή με τη δέουσα ευπρόσδεκτη κριτική του σκεπτικού και διατακτικού της και χωρίς να προσωπικά να στοχοποιούνται με προσβλητικές εκφράσεις οι συντάκτες της δικαστικοί λειτουργοί. Τα νομικά εξάλλου «πάσχουν» από τη σχετικότητα των απόψεων που συνήθως περιβάλλουν την εκάστοτε δικαιοδοτική κρίση. Εμφιλοχωρεί και το προσωπικό στοιχείο, η ηθική απόδειξη, η αυθεντία του κρίνοντος, του φυσικού Δικαστή.
Ας λάβουν, όλοι σοβαρά υπόψη οι ενασχολούμενοι με το ποδόσφαιρο που έχουν δημόσιο λόγο, πως κινδυνεύουν να μείνουν παντελώς μόνοι, εκείνοι και μια μερίδα ανεγκέφαλων χούλιγκανς. Έχουν κατορθώσει ο αναρίθμητος φίλαθλος κόσμος να έχει σιχαθεί το ποδόσφαιρο, να τον έχουν απομακρύνει από το μεράκι του..Η εξάλειψη της βίας και η αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος πλέον δεν είναι απλά ανάγκη αλλά υποχρέωση για όλους…
Αλλιώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ…μόνο για να εκθέτει τη χώρα διεθνώς, να δίνει τροφή σε μία μερίδα χούλιγκανς να κάνουν κάθε τόσο επίδειξη δύναμης απέναντι στο άβουλο κράτος και σε κάποιους μεγαλοπαράγοντες να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία τους και τη δίψα για εξουσία, άσκηση πολιτικής πίεσης και δημοσιότητα.
Ευχαριστώ για την προσοχή Σας,
Και κυρίως τους διαφωνούντες μαζί μου".