Με αφορμή την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας που σχετίζεται με το θέμα της αδειοδότησης των ΠΑΕ της SL1, ακούστηκε χθες στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή "Τρίτο Ημίχρονο":
"…Τον Μάρτιο του 2019 ψηφίστηκε ο νόμος για τη "νέα" Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και επικρίθηκε το γεγονός ότι πρέπει να παίρνεις δυο πιστοποιητικά για τη συμμετοχή στο Πρωτάθλημα, ένα από την ΕΕΑ και ένα από την επιτροπή αδειδότησης της ΕΠΟ…". (http://www.metrosport.gr/article/poliidioktisia-den-ine-piniko-adikima-gia-tin-uefa-ke-ti-fifa)
Πράγματι, πάμε λίγους μήνες πίσω.
Η πρόταση της SL για το θέμα, πριν την απολύτως επιβεβλημένη έκπτωση του διευθύνοντος συμβούλου λόγω του αθλητικού νόμου, όταν είχε μια κάποια φωνούλα τουλάχιστον, γιατί τώρα φοράει καθημερινά γραβάτα αλλά έχει πάθει θεσμική αφωνία:
"…Σύμφωνα με το προσχέδιο Νόμου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, ορίζονται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού τα παρακάτω:
Α) Ότι το πιστοποιητικό της ΕΕΑ αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής μίας ΠΑΕ στο πρωτάθλημα και μάλιστα προβλέπονται ποινές, τόσο για την ΠΑΕ που (χωρίς τη λήψη ενός τέτοιο πιστοποιητικού) συμμετέχει, όσο και για την διοργανώτρια που επιτρέπει μία τέτοια συμμετοχή. Η ως άνω ρύθμιση προσκρούει στον Κανονισμό Αδειοδότησης της ΕΠΟ (όπως αυτός εγκρίνεται κατ’ έτος από την UEFA), σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση μη αδειοδότησης ΠΑΕ, οι κυρώσεις οι οποίες ισχύουν είναι αφαίρεση βαθμών και περιορισμοί μετεγγραφών / χρηματικό πρόστιμο και όχι η μη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.
Β) ορίζεται ότι προϋπόθεση λήψεως της αδειοδότησης από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, είναι η λήψη του πιστοποιητικού της ΕΕΑ. Η ως άνω ρύθμιση δεν είναι εφικτή, διότι χρονολογικά προηγείται η διαδικασία Αδειοδότησης της ΕΠΟ (λήξη προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών ορίζεται η 31η Μαρτίου εκάστου έτους και οι αποφάσεις εκδίδονται συνήθως μήνα Απρίλιο ή Μάιο), ενώ η διαδικασία χορήγησης του πιστοποιητικού της Ε.Ε.Α. έπεται χρονολογικά με έναρξη υποβολής των δικαιολογητικών τον Ιούλιο εκάστου έτους και έκδοση απόφασης τον Αύγουστο. Επομένως, ή θα πρέπει να αλλάξει χρονολογικά η διαδικασία της Ε.Ε.Α. ή θα πρέπει να οριστεί ότι το πιστοποιητικό της Ε.Ε.Α., δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση λήψεως Αδειοδότησης από την ΕΠΟ.
– Η πρόταση μας, εν προκειμένω, είναι η ΕΕΑ να ελέγχει όλα όσα αφορούν την δημόσια τάξη και ασφάλεια (μετοχολόγιο, ποινικά μητρώα, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, γήπεδα κλπ) και η σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι 20 Μαρτίου κάθε έτους και να αποτελεί τότε το πιστοποιητικό της ΕΕΑ, προϋπόθεση λήψεως αδειοδότησης της ΕΠΟ…".
Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για ένα επιτελικό κράτος, για την απλούστευση των διαδικασιών και τελικά για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών δράσεων στον πολύπαθο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, περιμένουν να δουν τις πρωτοβουλίες Αυγενάκη που δηλώνει ότι διαβουλεύεται, πάντα κρυπτόμενος, για έναν (ακόμα) νέο αθλητικό νόμο.