Του Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη
Δικηγόρου - Καθηγητή Αθλητικού Δικαίου
Το γραφείο μας λαμβάνει συνέχεια ερωτήματα, κυρίως από Έλληνες ποδοσφαιριστές και ατζέντηδων αυτών, οι οποίοι ζητούν να μάθουν κατά πόσο η αθλητική διαδοχή, έτσι όπως έχει θεσπιστεί μέσα στο κανονιστικό δίκαιο της ΦΙΦΑ, επηρεάζεται από τον λεγόμενο ‘Νόμο Κοντονή’, ο οποίος υποχρεώνει ΠΑΕ στην Ελλάδα με νέο ΑΦΜ, να εξοφλούν μόνο το 50% των χρεών πρώην ΠΑΕ με ΑΦΜ το οποίο έχει πλέον καταργηθεί.
Τονίζοντας ότι αυτές οι γραμμές δεν αποτελούν νομική συμβουλή, θα πρέπει να πούμε ότι οι Πειθαρχικές Επιτροπές των αρμόδιων ποδοσφαιρικών οργάνων στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένες, σύμφωνα με το κανονιστικό δίκαιο της ΦΙΦΑ το οποίο έχει αποδεχθεί η ΕΠΟ (και κατά συνέπεια δεσμεύει και τις Πειθαρχικές Επιτροπές της), να εφαρμόζουν την αθλητική διαδοχή, έτσι όπως έχει ζητήσει η ΦΙΦΑ, και όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από τις νομολογίες του Ποδοσφαιρικού Δικαστηρίου της ΦΙΦΑ (Football Tribunal) και του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου της Λοζάνης (CAS). Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η αίτηση ενός ποδοσφαιριστή έχει ικανοποιήσει τις δικονομικές προτεραιότητες (όπως δικαιοδοσία), και τα πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία (σήμα ομάδας, έδρα, στάδιο, διεύθυνση, αριθμός πρώην και νυν ποδοσφαιριστών κλπ.) πιστοποιούν, κατά πράξη και ερμηνεία, ότι η πρώην ποδοσφαιρική ομάδα είναι ίδια με την νυν, τότε οι πειθαρχικές επιτροπές είναι υποχρεωμένες να επιδικάζουν το 100% των οφειλόμενων προς τους αιτούντες ποδοσφαιριστές.
Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που οι Πειθαρχικές Επιτροπές επιχειρήσουν, λανθασμένα, να εφαρμόσουν το εθνικό δίκαιο (βλ. Νόμο Κοντονή) αντί του κανονιστικού δικαίου της ΦΙΦΑ. Και αυτό διότι το Καταστατικό της ΦΙΦΑ, ρητά τονίζει ότι σε περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση μεταξύ κανόνων της ΦΙΦΑ και εθνικού δικαίου, οι κανόνες της ΦΙΦΑ υπερισχύουν. Σημειώστε, ότι το Καταστατικό της ΦΙΦΑ δεσμεύει τις εθνικές ομοσπονδίες και κατά συνέπεια τις Πειθαρχικές Επιτροπές των.