powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ολετήρας Lefterakis

Από το αρχείο της ΕΠΟ προκύπτει ότι προτού λειτουργήσει το "μητρώο Αυγενάκη", η ομοσπονδία είχε ενεργά 3.438 σωματεία σε όλη τη χώρας. 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento,  την τρέχουσα περίοδο τα σωματεία έχουν περιοριστεί στα 2.416, οπότε μέσα σε μία τετραετία κατέβασαν ρολά 1.022 ερασιτεχνικές ομάδες! 

Το πρόβλημα δεν είναι ορατό στις μεγάλες πόλεις, όμως γίνεται αισθητό στην επαρχία. 

Όπως εξελίχθηκε η υπόθεση του ηλεκτρονικού μητρώου, στην ΕΠΟ υπολογίζουν ότι επηρεάστηκαν αρνητικά 200.000 οικογένειες, μέλη των οποίων έπαιζαν ποδόσφαιρο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. 

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων προβλέφθηκε με το άρθρο 24 του ν.4373/2016 (νόμος Κοντονή), το οποίο απαιτούσε μία σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες και δικαιολογητικά. Στην ουσία αποτελούσε την προέκταση της χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, που προβλέφθηκε στον ν.2725/1999 (νόμος Φούρα). Με το άρθρο 142 του ν.4714/2020 θεσπίστηκε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Με τον νόμο Αυγενάκη η διαδικασία όχι μόνο δεν απλοποιήθηκε, αλλά στην πρώτη φάση εφαρμογής του μητρώου τα σωματεία έπρεπε να υποβάλουν περίπου 64 διαφορετικά χαρτιά (!), συμπεριλαμβανομένου σε πολλές περιπτώσεις του ιδρυτικού καταστατικού τους. Κι αυτό από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο του 2020, που ήταν η εποχή της πανδημίας και ήταν κλειστές όλες οι αρμόδιες διοικητικές δομές, όπως τα δικαστήρια, τα γραφεία, οι ομοσπονδίες και οι Ενώσεις. 

Για παράδειγμα: 

-Την αγωνιστική περίοδο 2022-23 δεν διεξήχθη πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Λασιθίου επειδή μόλις τέσσερα σωματεία είχαν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ!

-Το φετινό πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Ευρυτανίας θα διεξαχθεί με μόλις πέντε ομάδες και η διοργάνωση θα είναι... εξπρές. Θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. 

-Το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Χίου θα διεξαχθεί με δέκα ομάδες, της ΕΠΣ Σάμου με εννιά ομάδες και της ΕΠΣ Γρεβενών με οκτώ ομάδες! 

-Η ΕΠΣ Λάρισας τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε στη διαγραφή 110 σωματείων από τη δύναμή της επειδή ήταν "ανενεργά". Όταν το θέμα συζητήθηκε στην ΕΕ της ΕΠΟ ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λάρισας Δημήτρης Μπουχλαριώτης υποστήριξε ότι "την πρώτη μέρα εφαρμογής του μητρώου της ΓΓΑ εξαφανίστηκαν 28 ομάδες".