powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Περί Φρισκ

Βρέθηκε λοιπόν η λύση για τη διαιτησία! Θα αναλάβει ο Φρισκ αρχιδιαιτητής, να μην καταλαβαίνει τι του γίνεται, και θα απαγορευτεί σε όποιο κανάλι πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Σούπερ Λιγκ να φιλοξενεί σχολιασμό και κριτική των διαιτητικών σφαλμάτων και αποφάσεων. Ωραία συνταγή. Σκοτάδι μπας και κοιμηθούμε.

Μια ωραία εικόνα: θα συναντάει ο Φρισκ τον Γκαγκάτση. Ο Γκαγκάτσης θα του λέει κάτι στα αγγλικά που όπως λέγεται έχει μάθει. Ο Φρισκ θα χαμογελάει από φυσική συστολή. Ο Γκαγκάτσης θα γελάει ανάλογα με τη δικό του βαθμό συστολής. Αφού συνεννούνται θα προχωράμε προς τα υπόλοιπα. Με τον διερμηνέα να παίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο - θα πρέπει να υπάρχει ένας Τοπαλίδης της διαιτησίας.

Ο Γκαγκάτσης θα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία: έφερε ολόκληρο Φρισκ, τι φταίει που οι διαιτητές συνεχίζουν να σφυρίζουν όπως σφύριζαν; Διότι θα συνεχίσουν έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Βάζοντας έναν άνθρωπο χωρίς καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, χωρίς να του πουν τα πράγματα με το όνομά τους - για το ποιοι ευνοούνται και ποιοι αδικούνται, πώς τα ματς λήγουν ισόπαλα «να πάμε σπίτι μας», πώς η Λάρισα κερδίζει τον ΟΦΗ με τρία γκολ σε 10 λεπτά κλπ. - εξασφαλίζεις να μην γίνει τίποτα. Απλώς έχεις δείξει στον κόσμο ότι έκανες ό,τι μπορούσες.

Το να βάλεις τον Φρισκ δεν έχει κανένα νόημα, πλην ίσως ενός κάποιου συμβολισμού. Αλλά τα σύμβολα εύκολα ξεφτιλίζονται αν δεν έχεις σκοπό να τα προστατεύσεις. Αν δεν αποφασίσεις να πεις τα πράγματα με το όνομά τους, - ποιοι, πώς και γιατί. Αν δεν σταματήσεις τον οχετό των αθλητικών ραδιοφώνων με τους διάφορους «τυχαίους» ακροατές και ακόμη χειρότερα τους ρεπόρτερ των μεγάλων ομάδων που λειτουργούν ως φερέφωνα των διοικήσεων σε αποστολή διαμόρφωσης κλίματος. Αν δεν επιβάλεις κανόνες συμπεριφοράς παικτών, προπονητών και παραγόντων. Αν δεν αναγκάσεις τους ίδιους τους διαιτητές και τους επόπτες να γίνουν καλύτεροι. Αν αυτά δεν γίνουν ο Φρισκ θα έχει επιλέξει να γίνει το πρόσωπο του απρόσωπου ως τώρα άθλιου οικοδομήματος που είναι η ελληνική διαιτησία.
ΠΗΓΗ: Sport.gr