powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Η κρίση αγγίζει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε μια σειρά από μεγάλα προβλήματα καλείται να βρει λύση η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, που θα γίνουν στο Λονδίνο. Η ρίζα του κακού, δεν είναι άλλη από την σοβαρή κρίση που ταλανίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.


Ο προϋπολογισμός που έχει δοθεί στην Επιτροπή, αγγίζει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι υπεύθυνοι συναντούν δυσκολίες στο να κινηθούν εντός των ορίων του.

Το πιο σοβαρό ζήτημα φαίνεται να υπάρχει με την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Οι άνθρωποι της Επιτροπής δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία Lendlease, ενώ αναγκάστηκαν να μειώσουν τις κατοικίες από 3.500 σε 2.800, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερο χώρο για τους αθλητές - δηλαδή κάθε δωμάτιο θα μοιράζονται πέντε άνθρωποι αντί για τέσσερις.

Το χειρότερο σενάριο είναι το κόστος κατασκευής -ύψους περίπου 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ- να επωμιστούν οι φορολογούμενοι πολίτες. Κι αυτό γιατί ο ιδιωτικός τομέας, από τον οποίο αρχικά επρόκειτο να αντληθεί ολόκληρο το ποσό, εμφανίζεται πολύ διστακτικός να επενδύσει, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη υποσχεθεί να δώσει τα 700 εκ. ευρώ, ενώ η Lendlease αναζητεί τα υπόλοιπα 550 εκ. από τις ιδιωτικές τράπεζες, χωρίς επιτυχία ως τώρα. Παρόλα αυτά, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Η πρώτη αντίδραση των άγγλων μπροστά στο ενδεχόμενο να πληρώσουν από την τσέπη τους τη φιλοξενία των αθλητών, είναι αρνητική - τουλάχιστον αυτό κατέγραψε μια δημοσκόπηση της ιστοσελίδας του "Guardian", όπου το 77.4% όσων ψήφισαν, τάχθηκε κατά.

Ενα μέτρο που πάρθηκε, ήταν η μείωση του μεγέθους του Κέντρου Τύπου, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί ένα μέρος από τα 400 εκ. ευρώ που απαιτεί η κατασκευή του, ενώ αρκετά αθλήματα -όπως το βόλεϊ και η ξιφασκία- δεν θα γίνουν σε προσωρινές εγκαταστάσεις εντός του Ολυμπιακού Πάρκου, αλλά σε ήδη υπάρχοντες χώρους.

Την ίδια στιγμή, το μπάτζετ για την ασφάλεια των Αγώνων αναμένεται να παραμείνει στα ύψη, δηλαδή κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αν και δεν έχει υπάρξει συμφωνία ως τώρα μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ:Sport.gr