powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Στον αστερισμό της τεχνητής κρίσης

Το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ είναι δύσκολο έως απίθανο να αλλάξει.

Αφενός επειδή είναι το ίδιο με αυτό των FIFA-UEFA και αφετέρου επειδή είναι κόκκινη γραμμή των υπερεθνικών ομοσπονδιών (να μην επιτρέπουν σε κυβερνησεις να παρεμβαίνουν σε εκλογές εθνικών ομοσπονδιών).

Για τους ξένους  τα προβλήματα είναι τα εξής:

-Η μη εκπροσώπηση όλων των μεγάλων ομάδων στη διοίκηση της ΕΠΟ. (δεν νοείται ΕΕ της UEFA χωρίς παρουσία Γερμανιας Ισπανίας, Αγγλίας, Γαλλίας κλπ).

-Η τάση/βούληση των μεγάλων ομάδων (κύριοι stakeholders) να στέλνουν στη διοίκηση της ΕΠΟ τους, κατά τον Χουμπελ (και όχι μόνον από αυτόν), dependents.

Σε απλά ελληνικά: Βάλε στη διοίκηση και Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό κλπ και κόψε τους βλαχοπροέδρους (άσχετοι που ενεργούν με γνώμονα το φτηνό προσωπικό τους συμφέρον).

Λύση στα παραπάνω δεν έχει βρεθεί.

Ενα από τα σενάρια που έπεσε στο τραπέζι ήταν να επιβάλουν ένα νέο καταστατικό, το οποίο να συρρικνώνει τη δύναμη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και να αυξάνει του επαγγελματικού. Να προσθέσουν προπονητές, ποδοσφαιριστές, γυναικείο κλπ.

Ένα άλλο σενάριο ήταν μια νέα ΠΔΕ (η παραλλαγή της)  με μη κυβερνητικά πρόσωπα. Σε μια τέτοια περίπτωση παραδέχονται ότι θα φανεί η αποτυχία τους, αλλά θα το ξεπεράσουν προβάλλοντάς το  ως αποτέλεσμα συμφωνίας όλων των εμπλεκομένων φορέων του ποδοσφαίρου.

Οι επομενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Με βία στα γήπεδα ή και με πίεση (τεχνητή η όχι) Αυγενακη, μπορεί να δημιουργηθεί κρίση και επίσπευση αποφάσεων.