powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Πεδίο δόξας λαμπρό

Άνοιξε ξανά η κουβέντα για μια ολιστική, συνολική προσέγγιση στον αγώνα κατά της βίας ("comprehensive approach to the fight against violence"), που έχει μείνει πολύ πίσω.
Με το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κωλυσιεργία και την αναποτελεσματικότητα να βαραίνει τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς, που ο ρόλος και η ευθύνη τους στα χρόνια της επιτροπείας είναι να τρέχουν αυτοί την ΕΠΟ και όχι η ΕΠΟ αυτούς.
Η πρόληψη και η καταστολή του θλιβερού φαινομένου της βίας στα γήπεδα είναι δουλειά τόσο της πολιτείας, όσο και του ίδιου του ποδοσφαίρου, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στους Β.Γραμμένο, Μ.Λυσάνδρου, στις ίδιες τις ΠΑΕ και στους συνεργάτες τους απ’ το εξωτερικό.
Όλοι και όλα που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της βίας και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, πρέπει να "συλλειτουργούν με τη σωστή αναλογία".
Η παρούσα συγκυρία αποτελεί μια ευκαιρία.
Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι - όπως πάντα - μια νέα αρχή.
Και φέρνει μαζί της - όπως πάντα – μια αμυδρή ελπίδα (που συνήθως διαψεύδεται νωρίς, αλλά αυτή είναι άλλης ώρας συζήτηση).
Η πολιτική αλλαγή, όμως, δεν είναι ούτε λευκή επιταγή στα χέρια της νέας κυβέρνησης, ούτε πρέπει να οδηγήσει με συνοπτικές διαδικασίες σε αμνήστευση δυσλειτουργιών του παρελθόντος, όπως γινόταν πάντα.
Μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια διαχωριστική γραμμή.
Για να ξεχωρίσει η ήρα απ’ το σιτάρι.
Με αξιολόγηση όλων των εμπλεκόμενων και λογοδοσία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές όπου είναι επιβεβλημένες.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση κομβικού θεσμικού ρόλου στην καταπολέμηση της βίας και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, που πρέπει να επιθεωρηθεί και να αξιολογηθεί εν όψει της θεσμικής επανεκκίνησης, είναι αυτή του αθλητικού εισαγγελέα.
Που είναι αρμόδιος για τη διεύθυνση του έργου των αστυνομικών αρχών για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και, κυρίως, που οφείλει να μεριμνά για την εφαρμογή των διατάξεων του αθλητικού νόμου.
Όπως και του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, που έχει κομβικό ρόλο στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.
Όπως και της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ (χειραγωγημένα-στοιχηματική απάτη κλπ).
Καθώς και κάποιων, αρκετών, αστυνομικών διευθυντών, αλλά και παρατηρητών, που διαχρονικά "βγάζουν λάδι" τους βιαιοπραγούντες.
Τέτοιες πολιτικές πρωτοβουλίες περιμένουν οι πολίτες από εσάς κύριε υφυπουργέ του Αθλητισμού όλων των Ελλήνων.
Σε συνεργασία με τους συναδέλφους σας (π.χ. της Δικαιοσύνης και της Προστασίας του Πολίτη).
Όχι να ψάχνετε εναγωνίως αφορμές για τεχνητές κρίσεις στο ποδόσφαιρο προκειμένου να εκτελέσετε περίεργα σχέδια, που το μόνο που θα προσέφεραν θα ήταν η ανακύκλωση της μιζέριας και η αναβίωση ενός αποκρουστικού παρελθόντος, που (σχεδόν) όλοι θέλουν να ξεχάσουν το συντομότερο.