powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Δεν παραγράφονται τα ποδοσφαιρικά αδικήματα

Ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Μανώλης Αντωνακάκης, τόνισε ότι η πειθαρχική δίωξη για όσους εμπλέκονται σε στοιχηματική απάτη είναι εφικτή, καθώς για την παραγραφή απαιτούνται τρία χρόνια...
Αναλυτικά, ο κ. Αντωνακάκης, μίλησε στον "NOVAΣΠΟΡ FM" για:
-τις αρμοδιότητες του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα στην υπόθεση: «Το αθλητικό κομμάτι για το οποίο είμαστε αρμόδιοι είναι η απόδοση και ο καταλογισμός πειθαρχικών ευθυνών στους διαφόρους αξιωματούχους στις ΠΑΕ ή σε οποιονδήποτε άλλο εμπλέκεται στο χώρο του ποδοσφαίρου για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Η κ. Παπανδρέου έκανε μία πολύ καλή έρευνα και περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε ζητήσει όλο το φάκελο και θα δούμε ποιοι εμπλέκονται και τι περιθώρια έχουμε από πλευράς παραγραφής για να επέμβουμε. Θα δούμε όταν πάρουμε το φάκελο ποια αδικήματα εμπίπτουν εντός της τριετίας, που από ό,τι άκουσα εμπίπτουν όλα».
-το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων: «Για όλα τα αδικήματα υπάρχει χρόνος παραγραφής. Αυτή τη στιγμή είναι για ένα μήνα. Μόνο για ορισμένα άλλα αδικήματα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια παραγραφής. Αν πρόκειται για αδικήματα, όπως το προκείμενο που υπολογίζω πως αφορά παράνομο στοιχηματισμό, τότε η παραγραφή ειδικά αυτού του αδικήματος πάει λίγο μακριά, στα τρία έτη. Το λέει η διάταξη του άρθρου 28 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ ότι αυτά τα αδικήματα παραγράφονται μόνο τρία έτη μετά την τέλεσή τους. Αυτό αφορά το πειθαρχικό μέρος της ιστορίας. Στο ποινικό υπάρχουν μεγαλύτεροι χρόνοι παραγραφής, 10 ή ακόμη και 15 έτη».
-τις ποινές που προβλέπονται για παράγοντες και ομάδες: «Για το στοίχημα προβλέπονται ποινές, από χρηματικές ποινές 20 έως 60 χιλ. ευρώ, μέχρι απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας με το ποδόσφαιρο και απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους. Αν στο στοίχημα εμπλέκεται ομάδα ή αξιωματούχος ομάδας, οι ποινές δεκαπλασιάζονται και η ομάδα, αν κριθεί υπεύθυνη, τιμωρείται με υποβιβασμό».
-τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εξής: «Από τώρα και στο εξής, στο ποινικό μέρος, θα πρέπει να μεταβιβαστεί η έρευνα σε κάποιον τακτικό ανακριτή, ώστε να αρχίσουν οι κλήσεις σε απολογία, οι εξετάσεις των μαρτύρων και να γίνει η συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακρίβεια για το χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαρτύρων, τον αριθμό των κατηγορουμένων, τη δυσχέρεια συλλογής στοιχείων κλπ. Υπάρχει μία χρονοβόρα διαδικασία».
Koκκαλάκης: "Θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις"
Στον "NOVAΣΠΟΡ FM" μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Κοκκαλάκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες συλλήψεις και κάνοντας λόγο για περίπου 70 ακόμη άτομα, που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο κ. Κοκκαλάκης είπε αρχικά: «Είναι, περίπου, άλλοι 70 αυτοί που εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για συναφή αδικήματα με την πρωτογενή οργάνωση! Έχουμε, δηλαδή κι εδώ διεξαγωγή παράνομων στοιχημάτων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ωστόσο, δεν ανήκουν στο… σκληρό πυρήνα και ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε συλλήψεις, διότι δεν προκύπτουν οι προϋποθέσεις για να εισαχθούν στην αυτόφωρη διαδικασία, όπως έγινε με τους 10. Η έρευνα, όμως, συνεχίζεται», δήλωσε αρχικά.
Στη συνέχεια, τόνισε: «Έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα, την όλη επιχείρηση, συλλαμβάνοντας, αρχικά, τους 9 και στη συνέχεια άλλον έναν, χωρίς κανένα πρόβλημα και αναίμακτα. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και το καθήκον μας. Είναι σοβαρότατες οι ενδείξεις συμμετοχής, τουλάχιστον, των 10, στην υπόθεση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά το βλέπουμε αυτό… Εμείς συνεχίζουμε την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας και συλλέγουμε προανακριτικό υλικό. Ενδεχομένως να έχουμε κι άλλες συλλήψεις ή και ονόματα»!
Για τον… σούπερ κοριό, σημείωσε: «Οι Αρχές χρησιμοποιούν ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τα τεχνικά μέσα βοηθούν το έργο της Αστυνομίας».
Όσο για το… πόσο τρέχει αυτή η ιστορία, είπε: «Η ιστορία αυτή τρέχει αρκετό καιρό, αλλά από τους εισαγγελείς. Εμείς, μόλις χθες το πήραμε σαν παραγγελία το προανακριτικό υλικό και ξεκινήσαμε την επιχείρηση. Στις έρευνες βρέθηκαν πάρα πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και πολλά κουπόνια στοιχήματος. Το αν είναι κερδισμένα ή όχι, θα φανεί από την έρευνα. Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής».