powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τα τρελά στησίματα, οι δωροδοκίες και οι διαιτητές των άλλων

Ρεπορτάζ: Θάνος Μπλούνας
 Νεότερα και εξόχως σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από το πόρισμα της εισαγγελέως πρωτοδικών Π. Παπανδρέου για τον τρόπο που λειτουργούσαν τα παράνομα κυκλώματα που λυμαίνονταν το χώο του ποδοσφαίρου.
Όπως προκύπτει πρόκειται για τρεις ομάδες που είχαν ως σκοπό το παράνομο στοίχημα, την αλλοίωση αποτελέσματων αγώνων, τη δωροδοκία, τον εκβιασμό και την απάτη.
Αρχηγός στην πρώτη ομάδα είναι ο Αχιλλέας Μπέος
και συνεργάτες του ο υπάλληλος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Ν. Ζαμάνης και οι μπουκμεϊκερς, Β. Γεωρτσιάκος και Δ. Ζαβαντίας.
Στη δεύτερη ομάδα αρχηγός είναι ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης Γ. Τσακογιάννης. Στην ομάδα αυτή μετέχουν ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ν. Χάλκος, ο ποδοσφαιριστής της ίδιας ομάδας Μ. Νικολόπουλος, ο προπονητής Ν. Παντέλης και ο υπάλληλος της ΕΠΟ, Γ. Παπαδόπουλος.
Οι δύο ομάδες ενώνονται μεταξύ τους λόγω της παρουσίας του υπάλληλου της ΕΠΟ, Γ. Παπαδόπουλου.
Η Τρίτη ομάδα είναι αυτή του Μάκη Ψωμιάδη στην οποία μετέχουν ο γιος του Σταύρος Ψωμιάδης, ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας, και κάποιος «Διαμαντής» αγνώστων λοιπών στοιχείων.
τα μέλη αυτών των ομάδων είχαν προσωνύμια. Ο Β. Γεωρτσικάκος αποκαλείται «μπακάλης», ο Μ. Ψωμιάδης «μουστάκιας» και Γρ. Στάθης «κάτσικας».
Επίσης προσωνύμια υπάρχουν και για κάποιους από τους στενούς τους συνομιλητές.
Ο Μπέος για παράδειγμα αποκαλεί τον Μαρινάκη «κύριο Φιλιππίδη».
Επίσης προκύπτουν στοιχεία για στημένα παιχνίδια που δεν περιλαμβάνονται στους φακέλους της
UEFA και όλα έχουν γίνει στη δεύτερο μισό της φετινής σεζόν.
Πρόκειται για τους αγώνες Γιαννιτσά – Νίκη Βόλου, Πόντιοι Κατερίνης – Αετός Σκύδρας,
Ηλιούπολη – Δόξα Δράμας, Εθνικός Αστέρας – Ηλιούπολη,
Πανιώνιος – Ολυμπιακός, Απόλλων Καλαμαριάς – Αχιλλέας Τριανδρίας Δόξα Δράμας – Εθνικός και ΠΑΣ Γιάννινα – Διαγόρας.
Υπάρχουν και αγώνες που επιχειρήθηκαν να χειραγωγηθούν αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
Πρόκειται για Ολυμπιακός Β. – Κέκρυρα για το κύπλελλο που έληξε 1-2 ενώ το σχέδιο προέβλεπε να λήξει ισοπαλία, για ΠΑΣ Γιάννινα – Αγροτικός Αστέρας που έληξε 1-0 ενώ συζητούνταν να λήξει διπλό και για το Διαγόρας – Πιερικός που έληξε  3-0 αλλά οι Δήμου και Ζαβαντίας ήθελαν να κερδίσει ο Πιερικός.
Το σχέδιο χάλασε επειδή ο αμυντικός Πουλόπουλος αρνήθηκε τη δωροδοκία παρότι του προτείνουν ότι του χρόνου θα παίζει στον Πιερικό!
Επίσης για τη δράση των συμμοριών του στοιχήματος προκύπτουν τα εξής:
- Οι Ζαβαντίας – Γεωρτσιάκος στήνουν τον αγώνα Διαγόρας – Ατρόμητος. Συζητούν ότι δωροδόκησαν 5-6 παίκτες του Διαγόρα που ήταν απλήρωτοι με 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη συνομιλία τους δωροδοκήθηκαν οι Πουλόπουλος, Προβατίδης και ο προπονητής Ρουτζιέρης. Συμφωνούν να γίνει κανονικό ματς στα πρώτα 30’ και μετά να 
νικήσει ο Ατρόμητος. Αν το ματς λήξει over τότε θα δώσουν στους παίκτες άλλα 2,5 εκάτ. ευρώ. Ο Γ. Παπαδόπουλος ζητά από τον Μπέο να βάλει διαιτητές στον αγώνα «Κόρινθος – Αλέξης» (σ.σ. Κούγιας) της Γ’ Εθνικής.

- Ο Γ. Τσακογιάννης ζητάει λεφτά από τον πρόεδρο των Ποντίων Κατερίνη για να νικήσει τον αγώνα με τον Αετό Σκύδρας. Όταν αυτός αρνείται δίνει 25.000 ευρώ στον πρόεδρο της Σκύδρας για να χάσει και ποντάρει μέσω λάπτοπ από τις εξέδρες του γηπέδου στη νίκη των Ποντίων και στο όβερ. Το αποτέλεσμα είναι 2-1. - Οι παίκτες της Ηλιούπολης πληρώνονταν από τα κέρδη της ιδιοκτησίας από το παράνομο στοίχημα και στο στήσιμο αγώνων.
Ο Γ. Τσακογιάννης θέλει να κερδίσει τον αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή και ζητάει από τον προπονητή του Εθνικού Αστέρα Ν. Παντέλη να τον βοηθήσει ώστε να δωροδοκηθούν οι παίκτες της ομάδας του. Στο κόλπο και ο πρόεδρος του Αστέρα Β. Αδαμάκης. Ο Τσακογιάννης του ζητεί ν’ αφήσει τους παίκτες του απλήρωτους μέχρι την τέλεση του ματς!
- Οι παίκτες της Καλαμαριάς επιστρέφουν πίσω τα λεφτά που τους δίνει ο Γεωρτσιάκος για να νικήσουν το ματς με την Τριανδρία
- Ο Μ. Ψωμιάδης στις 31/3 λέει σε κάποιον να πει στον διαιτητή Τσινιάρη ότι αν δεν παίξει υπέρ της Ξάνθη; στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου θα έχει πρόβλημα και ότι οι Σιδηρόπουλος, Τσινιάρης δεν ελέγχονται από το κύκλωμα
- Ο Μπέος μιλάει με κάποιον που είναι στο Λονδίνο και λέει ότι οι Μάνταλος, Τσινιάρης, Τριτσώνης είναι «όργανα» των άλλων.