powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Αν δεν σπάει, μην το φτιάχνεις

Οι πολιτικοί απαιτούν πιο σκληρούς κανονισμούς που αφορούν τα οικονομικά του ποδοσφαίρου προκειμένου να αποτρέπουν ιδιοκτήτες, όπως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και ο Μάλκολμ Γκλέιζερ, να ελέγχουν τις κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο ζητά να γίνονται αυστηρότερα τεστ για «ικανά και έντιμα πρόσωπα», ώστε να απομακρύνονται ιδιοκτήτες που θα έβλαπταν τους συλλόγους. Ζητά επίσης να γίνονται προσεκτικότεροι έλεγχοι των οικονομικών εκείνων που αγοράζουν συλλόγους και το μέλλον της χρηματοδότησης των συλλόγων. Η κοινοβουλευτική επιτροπή σημείωσε πως ο τρόπος που απέκτησε ο Γκλέιζερ έναν σύλλογο χωρίς χρέη, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δημιούργησε στην ομάδα μαύρη τρύπα 750 εκατ. στερλινών (περίπου 846 εκατ. ευρώ). Η οικογένεια Γκλέιζερ εξαγόρασε τις μετοχές της Γιουνάιτεντ με δανεικά και μετακύλισε το χρέος στον σύλλογο.
Οι Βρετανοί πολιτικοί ζητούν επίσης να απαγορευτούν τα λεγόμενα «μαλακά» δάνεια, όπως τα 578 εκατ. στερλίνες (περίπου 652 εκατ. ευρώ) που έχει δώσει ο Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι μετά την εξαγορά του συλλόγου από τον Ρώσο.
«Ο κόσμος των οικονομικών πήρε ένα σοβαρό μάθημα πέρυσι που είναι βγαλμένο από το παλιό απόφθεγμα "αν δεν σπάει, μην το φτιάχνεις", το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα», σημειώνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άλαν Κιν. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το αγγλικό ποδόσφαιρο να ακολουθήσει την ίδια πορεία».
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση σοβαρών αδυναμιών στη διαχείριση του παιχνιδιού, καθώς επίσης και τις σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες».
«Η έκθεσή μας περιλαμβάνει σκληρά μέτρα που θα καταπολεμήσουν το "οικονομικό ντόπινγκ", το οποίο βραχυπρόθεσμα φέρνει επιτυχίες εις βάρος όμως της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας».
«Το ύψος των χρεών στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία ειδικά σ΄ αυτό το οικονομικό κλίμα».
Στην περίπτωση της Γιουνάιτεντ και άλλων συλλόγων τα χρέη καλούνται να καλύψουν οι οπαδοί πληρώνοντας υψηλές τιμές εισιτηρίων. Η κοινοβουλευτική ομάδα προειδοποιεί πως οι οπαδοί ίσως γυρίσουν την πλάτη τους στις ομάδες και ζητά να επιτραπεί η εκπροσώπηση των φιλάθλων στο διοικητικό συμβούλιο κάθε συλλόγου.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή πάντως δεν έχει καμία δύναμη για να επιβάλει τις απόψεις της. Ωστόσο, υποστηρίζει την πρόταση του Μπλάτερ για τον περίφημο κανονισμό 6+5 που θα υποχρέωνε τις ομάδες να παρατάσσουν τουλάχιστον έξι παίκτες που έχουν δικαίωμα και στην εθνική ομάδα της χώρας που εκπροσωπεί το πρωτάθλημα.