powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

IPTV: Το νέο στοίχημα και για τον αθλητισμό

Αλματώδη ανάπτυξη παρουσιάζει διεθνώς η IPTV, η νέα μορφή παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών που «τρέχει» επάνω σε δίκτυο, αφού μέσα σε μόλις μια διετία, η αγορά διευρύνθηκε με τρόπο άκρως εντυπωσιακό και με ρυθμούς πολλαπλάσιους του Internet.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Point Topic στο διάστημα μεταξύ 2007-2008, ο αριθμός των συνδρομητών της IPTV παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 63%, ενώ ειδικότερα σε αναπτυσσόμενες μιντιακά περιοχές, καταγράφηκαν ετήσιες μεταβολές ρεκόρ.
Επίσης στο διάστημα 2006-2008, η αύξηση των συνδρομητών παγκοσμίως είναι της τάξεως του 280% (470% στη Βόρεια Αμερική και 257% στη Δυτική Ευρώπη), ενώ σημαντική περαιτέρω αύξηση αναμένεται και κατά το 2009, αφού οι συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν επηρεάζονται από την τρέχουσα κατάσταση των αγορών διεθνώς.
Στο 4ο τρίμηνο του 2008, οι συνδρομητές της IPTV, στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης ανήλθαν περί τα 10,3 εκατομμύρια, στη Βόρεια Αμερική στα 3,7 εκατομμύρια, στην περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Ασίας στα 3,6 εκατομμύρια, στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού στα 3,27 εκατομμύρια, στην Ανατολική Ευρώπη σε 821 χιλιάδες και στην Λατινική Αμερική μόλις σε 21 χιλιάδες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια μεταβολή της διείσδυσης της υπηρεσίας σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2007 και το αντίστοιχο διάστημα του 2006, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση το 2009.
Στη Δυτική Ευρώπη η ετήσια μεταβολή στο διάστημα 2007-2008 είναι της τάξεως του 46,2% (257% στη διετία 2006-2008), ενώ στη Βόρεια Αμερική η μεταβολή ξεπέρασε το 112,9% (470% στη διετία).
Ανάλογα και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής η αύξηση ξεπέρασε το 133,3% (950% στη διετία) ενώ στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού το ποσοστό ανήλθε σε 49% (330% στη διετία).
Στην περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Ασίας η ετήσια μεταβολή κινήθηκε στο 97% (196% στη διετία), ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, έφτασε στο 76,6% (375% στη διετία).
Επισημαίνεται ότι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής η διείσδυση είναι ακόμα πολύ χαμηλή -σχεδόν αμελητέα-, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την υποστήριξη της υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το IPTV τρέχει επάνω σε δίκτυο το οποίο μοιάζει πολύ -είναι παράλληλο- με το ίντερνετ και για το λόγο αυτό παρέχεται συνήθως από εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
Συνολικά στο τέλος του 2008 ο αριθμός των συνδρομητών IPTV παγκοσμίως ξεπέρασε τα 21,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, με την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης να διαθέτει περισσότερους από τους μισούς προαναφερθέντες συνδρομητές.
Ειδικότερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η ευρεία παροχή ανταγωνιστικών συνδρομητικών πακέτων από τις εταιρείες του χώρου, καθώς και η παροχή δωρεάν εξοπλισμού, αλλά και ελκυστικού τηλεοπτικού περιεχομένου -σε μια προσπάθεια ανταγωνισμού των άλλων μέσων παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών (όπως το cable tv, η δορυφορική, η επίγεια ψηφιακή και βέβαια η παραδοσιακή τηλεόραση)- αποτέλεσαν «μαγνήτη» προσέλκυσης νέων συνδρομητών.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά όσον αφορά το IPTV είναι η Γαλλία, στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των συνδρομητών της Δυτικής Ευρώπης. Η χώρα μας είναι ακόμα στις τελευταίες θέσεις, αφού η υπηρεσία έχει μόλις λίγους μήνες που έκανε την εμφάνισή της.