powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Η πτωχή Ελλάδα τι κάνει;

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Θα σας αποκαλύψω τι κρύβεται πίσω από την απειλή του ισπανικής λίγκας ποδοσφαίρου (των ομάδων που αγωνίζονται στην πρώτη, κυρίως, κατηγορία), να σταματήσει το πρωτάθλημα και να μας στερήσει την απόλαυση της μπάλας, επειδή η σοσιαλιστική κυβέρνηση σχεδιάζει από τη νέα χρονιά να αυξήσει την φορολογία στις αποδοχές των ξένων ποδοσφαιριστών από 24% σε 43%.
Πριν έξη χρόνια, το 2003, ο τότε πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, ο ξακουστός για τις αγορές ξένων ποδοσφαιρικών αστέρων με αμύθητα ποσά, Φλορεντίνο Πέρεθ, λέγεται ότι “έψησε” τον τότε συντηρητικό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ να συμπεριλάβει σε νόμο που θα διευκόλυνε φορολογικά την επιστροφή στην Ισπανία επιστημόνων, ερευνητών και άλλων εγκεφάλων, με μεγάλες αποδοχές για να προσφέρουν τις υπηρεσίας τους στη χώρα καταγωγής τους, και τους ξένους ποδοσφαιριστές. Πρώτο, λοιπόν, απόκτημα τού και σήμερα προέδρου της πρώην βασίλισσας, του Φλορεντίνο, ήταν ο γνωστός σε όλους μας Ντέιβιτ Μπέκαμ, Εξ ου και καθιερώθηκε στην ποδοσφαιρική ορολογία, ως “νόμος Μπέκαμ”.
Τώρα, οι ιθαγενείς, όπως ας πούμε ο Ραούλ ή ο Κασίγιας, που παίζουν με τους Κριστιάνο Ρονάλντο ή Κακά στην ίδια ομάδα, πληρώνουν φόρο εισοδήματος 43%, επειδή οι αμοιβές τους είναι πάνω από 600.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι δύο επόμενοι μόνο 24% επειδή είναι ξένοι. Η πλάκα της όλης ιστορίας είναι ότι στην πραγματικότητα κανένας τους δεν πληρώνει απολύτως τίποτα. Ούτε ένα ευρώ. Γιατί;
Διότι, συνήθως τα συμβόλαιά όλων τους είναι σε καθαρές αποδοχές, που σημαίνει ότι όλη την φορολογία πληρώνουν οι ομάδες τους. Γι αυτό και οι σύλλογοι απειλούν τώρα να κάνουν ...απεργία, αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου τον άλλο μήνα και ισχύσει από τη νέα χρονιά. Άσε που δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ και δεν θα έχει οικονομικές επιπτώσεις σε κανένα.
Τι σημαίνει αυτό; Οι ομάδες θα αναγκαστούν, σύμφωνα με υπολογισμούς, να πληρώνουν από τα έσοδά τους ή την τσέπη τους επί πλέον κάπου 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο ή να πάψουν να αγοράζουν ξένα ποδοσφαιρικά αστέρια. Στην Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, όλοι πληρώνουν το ίδιο: μέχρι 45%. Το ίδιο, περίπου, και στην Γερμανία, ενώ στην Ολλανδία ντόπιοι και ξένοι μπαλαδόροι έχουν απαλλαγή μόνο στο 30% των αποδοχών τους.
Υ.Γ. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι ξένοι αστέρες των γηπέδων μας πληρώνουν φόρο μόνο 20%; Αυτό ισχυρίζεται η παγκοσμίως γνωστή εταιρία Ernest-Young, σύμφωνα με στοιχεία του 2008, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στα ξένα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης.