powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Οι διαφορετικές φιλοσοφίες στο el clasico

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Για πρώτη φορά θα δω το παιχνίδι σε μια από τις 50 αίθουσες κινηματογράφου (μετά την Αγγλία και η Ισπανία υιοθετεί αυτή την προσοδοφόρα μόδα). Ξένες και ντόπιες εταιρίες στοιχημάτων δίνουν για φαβορί τους Καταλανούς, ενώ το σύνολο των αθλητικογράφων στα Μου Μου Ε, βεβαιώνει ότι η διαφορά με τους Μαδριλένιους είναι ...φως φανάρι: η Μπάρτσα χορεύει και η Ρεάλ σέρνει τα πόδια της. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, θα μπορούσα να λύσω μερικά προβλήματα βάζοντας όλα τα λεφτά μου στο σημείο 1. ΄Ομως, η μπάλα είναι όπως και η γυναίκα που ασκεί το αρχαιότερο επάγγελμα, οπότε...
΄Οσοι είδαν αυτή την εβδομάδα τα παιχνίδια και των δύο ομάδων στο champions, σίγουρα θα διαπίστωσαν την διαφορά. Βέβαια, το γεγονός ότι η πρώην βασίλισσα είναι πρώτη με ένα βαθμό διαφορά από την ομάδα που την περασμένη περίοδο σάρωσε κάθε είδους πρωτάθλημα και κύπελλο, ντόπιο και ευρωπαϊκό, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο τελείως διαφορετικές φιλοσοφίες ποδοσφαίρου. Της Μπάρτσας στηρίζεται στο ομαδικό παιχνίδι παιχτών που γαλουχήθηκαν από τα τσικό τα τελευταία 10 και ίσως περισσότερα χρόνια, ενώ της Ρεάλ σε ένα συνονθύλευμα αστέρων με μόνο κοινό στοιχείο μεταξύ τους την ασύλληπτη σε χρήμα αξία αγοράς τους και μια συνεύρεση μόλις τεσσάρων μηνών.
Δείτε την διαφορά. Την Τρίτη, η Μπάρτσα με εννέα παίχτες από τα τσικό, περίπου, έκανε περίπατο και κέρδισε την Ίντερ με 2-0. Χωρίς τους Μέσι και Ιμπράιμοβιτς, που ήταν τραυματισμένοι, έδειξε ότι έχει ένα πλεόνασμα παικτών.“Μούσικα μαέστρο” ήταν ο τίτλος των εφημερίδων την άλλη ημέρα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ρεάλ με όλο το βαρύ πυροβολικό της, δηλαδή εννέα νεοαγορασμένους παιχταράδες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και μόνο δύο από τα λεγόμενα τσικό, σερνόταν κυριολεκτικά για να κερδίσει μια άγνωστη ομάδα με 1-0. Τόσο άγνωστη που δεν θυμάμαι το όνομά της.
Η μαγεία του ποδοσφαίρου είναι ότι, μέχρι τώρα, καμιά ομάδα στον κόσμο δεν μπόρεσε να μονοπωλήσει το άθλημα με χρήμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές τρίτης κατηγορίας, όπως της Αλκορκόν, μπορούν να ξεφτιλίζουν και να αποκλείουν από το κύπελλο την Ρεάλ με 4-0, όπως και η Μπάρτσα να χάνει από μια νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία. ΄Οταν όμως τα δισεκατομμύρια δεν βάζουν το τόπι στα δίχτυα, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Το αναρωτιόταν προχθές γνωστός αθλητικογράφος της Marca: “Ποιος κουμαντάρει την Ρεάλ Μαδρίτης; Ποιος μανιπουλάρει την σύνθεση της ομάδας; Ποιος συνεχίζει να υποστηρίζει την τεχνική ηγεσία;”. Καίρια ερωτήματα, η απάντηση των οποίων δεν αποκλείεται να δοθεί μετά το αυριανό el clasico.