Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα το προσεχές διάστημα ήρθε στην επιφάνεια στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Superleague την Πέμπτη. Για την ακρίβεια, εμάς θα μας απασχολήσει μονάχα από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Εκείνους που θα απασχολήσει (ή καλύτερα θα πονοκεφαλιάσει) περισσότερο, είναι τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ.
Εδώ και καιρό το ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει να εναρμονιστεί με το φορολογικό συντελεστή που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όσον αφορά τους επαγγελματίες αθλητές. Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, προχωρά σε γενικότερη αλλαγή φορολογικών συντελεστών. Αυτό πρώτα απ' όλα, θα επηρεάσει το κόστος της αγοράς ενός ποδοσφαιριστή και το ύψος του συμβολαίου του.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το φορολογικό καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή για τους ποδοσφαιριστές, είναι της τάξης του 21% επί του δηλωθέντος εισοδήματος του. Τα χρήματα αυτά (δηλαδή το φόρο) τον πληρώνουν παραδοσιακά οι ΠΑΕ. Με τις νέες διατάξεις, αυτό το 21% θα εκτοξευτεί στο 40%! Ουσιαστικά δηλαδή, οι σύλλογοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν στην εφορία τα διπλάσια απ' όσα πλήρωναν μέχρι τώρα για το συμβόλαιο που έχουν συνάψει με κάποιον παίκτη. Με λίγα λόγια, αν ο "χ" ποδοσφαιριστής στοιχίζει σε μια ΠΑΕ 1.000.000 ευρώ, θα αποδίδεται φόρος 400.000 ευρώ και όχι 200.000 που αποδιδόταν μέχρι τώρα. Μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά, όταν πρόκειται για αληθινά ακριβοπληρωμένους παίκτες με συμβόλαια 2.000.000 ή και 3.000.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν ειλημμένη απόφαση της πολιτείας και για να εφαρμοστούν απομένει η κατάθεση του προϋπολογισμού.
Αυτό, βέβαια, που επρόκειτο να συμβεί στην Ελλάδα (η οποία στο συγκεκριμένο τομέα αποτελεί "φορολογικό παράδεισο"), για άλλες χώρες αποτελεί εδώ και χρόνια καθεστώς. Στην Αγγλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο φορολογικός συντελεστής φτάνει στο 44%! Στην Ιταλία δε, αγγίζει το 51%! Συγκεκριμένα στην Ισπανία, το ποσοστό αυτό αφορά τους εγχώριους ποδοσφαιριστές. Για τους ξένους, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από το 24%, η φορολογία θα φτάσει το 43%. Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα οι ξένοι παίκτες που αγωνίζονται στην Πριμέρα Ντιβιζιόν απειλούν πως θα κατέβουν σε απεργία.
Το επιχείρημα στην Ελλάδα είναι ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να υπάγονται σε ειδικά (και ευνοϊκά) καθεστώτα, μιας και η επαγγελματική τους πορεία έχει ημερομηνία λήξης γύρω στα 35 τους χρόνια. Επίσης, επικρατεί και η δήθεν… απειλή από πλευράς ΠΑΕ, ότι αν η φορολογική επιβάρυνση εκτοξευτεί στα προαναφερθέντα ύψη, τότε θα πάψουν να δαπανούν μεγάλα ποσά για μεταγραφές και οι επενδύσεις θα μειωθούν σημαντικά.
Υπάρχουν όμως και αντικειμενικά αρνητικές επιπτώσεις με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Όπως για παράδειγμα να παρουσιάσει έξαρση το φαινόμενο των "μηδενικών συμβολαίων", ή να δηλώνεται επισήμως ένα "χ" ποσό και τα υπόλοιπα να δίνονται κάτω από το τραπέζι. Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Μόνοι τους τα λένε οι παράγοντες και τα συζήτησαν και στη συνεδρίαση της Πέμπτης! Άλλωστε ποιος είναι αυτός που μπορεί να υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα δεν γίνονταν ποτέ αυτά και ότι όλοι ήταν άγιοι; Δεν κατηγορούμε κανέναν, αλλά ας μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλο μας…
Στη Superleague εξετάζουν το σενάριο να πάνε στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και να του προτείνουν: Το 21% να μη γίνει 40%, αλλά να μειωθεί στο 19%, με τον όρο ότι θα θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια που θα διασφαλίζουν έσοδα για το κράτος. Αυτό, βέβαια, μας ακούγεται σαν παραδοχή των ΠΑΕ ότι τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν. Λένε ουσιαστικά προς στην πολιτεία, ότι αν "συμφωνήσουμε στο 19%, θα παίρνετε εγγυημένα 19%. Αν το κάνετε 40%, δεν ξέρουμε πόσα θα παίρνετε"! Κάνουμε λάθος;
Σε κάθε περίπτωση, εκεί που θα έπρεπε να εστιάσει το κράτος είναι στο θέμα του ελέγχου. Να ψάξει αν υπάρχουν "μηδενικά" συμβόλαια. Να ψάξει αν υπάρχουν "μαύρα". Αν γινόταν αυτό, πιθανόν τα έσοδα της πολιτείας να ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα προκύψουν με την αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Το σίγουρο είναι ότι οι ΠΑΕ δεν θα υποδεχτούν τα νέα μέτρα με σταυρωμένα τα χέρια. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Και δεν πρέπει να αποκλείσουμε μέχρι και πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρωτάθλημα. Θα ήταν πάντως αναμφισβήτητα σπάνιο θέαμα το να βλέπαμε τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, μαζί με τους ποδοσφαιριστές, σε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή…!
ΠΗΓΗ: Contra.gr