powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Βασσάρας: "Ολυμπιακός-ΠΑΟ επιχειρούν να επηρεάσουν συνειδητά τη διαιτησία"

Για την προσπάθεια που κάνουν οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, να επηρεάζουν τη διαιτησία, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Κύρος Βασσάρας.«Παλεύουν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν και αυτό γίνεται συνειδητά», είπε μεταξύ άλλων ο νυν διευθυντής ανάπτυξης της διαιτησίας στον «Ελεύθερο Τύπο», που μίλησε ακόμα για τη νέα του θέση, αλλά και τα παράπονα που υπάρχουν και φέτος από τoυς διαιτητές.
Για τη νέα του θέση: «Η αλήθεια είναι πως όταν βλέπω ματς, ειδικά του Τσάμπιονς Λίγκ, νιώθω αντανακλαστικά να κάνω κινήσεις. Είμαι χορτάτος όμως από αγώνες και έτσι είμαι ευχαριστημένος. Πέρασα και όμορφες, αλλά και δύσκολες στιγμές. Κυρίως με τραυματισμούς και για αυτό σταμάτησα» τόνισε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο του πόστο. «Έκλεισα μια πόρτα και άνοιξα μια άλλη. Ίσως η νέα μου θέση να έχει προοπτικές για μεγαλύτερη καριέρα.Η δική μου αρμοδιότητα είναι να βρω τους καλύτερους διαιτητές για το πρωτάθλημα. Ξέρω πως έχω αναλάβει ένα εγχείρημα δύσκολο και χρονοβόρο. Στόχος μου είναι να βάλω τον κόσμο της διαιτησίας να επιμορφωθεί, να ανοίξει βιβλίο. Ο διαιτητής που θέλει να σφυρίζει στα μεγάλα ματς χρειάζεται να ξέρει τον κανονισμό, να έχει φυσική κατάσταση και καλή ψυχολογία».
Για τα προβλήματα με τη διαιτησία: «Όπως και μια ομάδα της οποίας η πορεία κρίνεται στο τέλος, έτσι και εγώ θα κρίνω συνολικά τους διαιτητές όταν ολοκληρωθεί η σεζόν. Θα δω τι τους λείπει, αυτό κάνω κάθε εβδομάδα, συγκεντρώνω φάσεις και εντοπίζω τα λάθη και στη συνέχεια ψάχνουμε από κοινού τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και χρειάζεται κατανόηση. Πρέπει ο κόσμος να έχει υπομονή. Οι αγώνες εδώ γίνονται υπό καθεστώς έντονης πίεσης. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο έντονη πίεση. Πρέπει να γνωρίζετε πως σε όλη Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα με τη νέα φουρνιά διαιτητών.Η συζήτηση για τη διαιτησία δεν θα σταματήσει ποτέ. Όταν δεν επηρεάζει κάτι τη διαιτησία, ψάχνουμε πάντα κάτι να βρούμε. Όταν οι ομάδες δεν παίζουν μπάλα, τότε κοιτάμε τη διαιτησία. Έχει βοηθήσει πολύ τους διαιτητές ψυχολογικά το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται οι βαθμολογίες τους δημοσίως».
Για τους «αιώνιους» και τις ενέργειές τους: «Όσες φορές ξεκίνησαν τη φαγωμάρα πριν από το ντέρμπι για το διαιτητή, τα πράγματα πήγαν καλά. Η ιστορία διδάσκει ότι όλοι παλεύουν να προλάβουν να φτιάξουν εικόνα και κλίμα υπέρ τους πριν από το μεγάλο παιχνίδι. Βρίσκουν όποιο κακό ιστορικό έχει ο διαιτητής και παλεύουν με κάθε τρόπο να τον επηρεάσουν. Γίνεται συνειδητά αυτό και νομίζω πως και οι ανακοινώσεις έχουν τον ίδιο στόχο. Εμένα ποτέ δεν με επηρέασε αυτό και έτσι προσπαθώ να διδάσκω και τους διαιτητές.Όταν μπαίνεις στο ματς και δείχνεις πως προσπαθείς να τα δεις όλα, κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει αν κάνεις λάθος. Για λόγους επικοινωνιακούς οι διαιτητές γίνονται πρώτο θέμα, για να μπορούν οι ομάδες να έχουν την κοινή γνώμη με το μέρος τους».