powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Συμβαίνουν και στην Ισπανία...

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
από το http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Στο πλατύ κοινό «το πράμα μύριζε» εδώ και ένα χρόνο, αλλά για τους γνωρίζοντες την διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με όσους εξουσιάζουν τα Μου Μου Ε (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ντε!), η εξήγηση ήταν σαφέστατη. Τελικά, παραμονή της Μεγαλόχαρης συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο και κάνει εσπευσμένα την μεγάλη χάρη. Θα μου πείτε, καλά τα ίδια δεν γίνονται παντού; Σωστό κι αυτό!
Στη ντάλα του καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να ζεματά στους 40 βαθμούς, η ψυχρολουσία είναι η σωτήρια λύση για την ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θαπατέρο. Αποφασίζει να αγνοήσει την παραδοσιακή και μοναδική υποστήριξη (με εξαίρεση την αυστηρή κριτική της τελευταίας χρονιάς, αφού διαισθανόταν τα μαντάτα) του εκδοτικού κολοσσού που ακούει στο όνομα PRISA, με σημαία την καθ΄ όλα έγκυρη εφημερίδα ποιότητας El Pais, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως κι άλλα πολλά και καλά έντυπα. Απελευθερώνει την αγορά της επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης.
Σπάει ουσιαστικά το μονοπώλιο PRISA, όπου ανήκει και το συνδρομητικό κανάλι Digital + και έχει την αποκλειστική, σχεδόν, μετάδοση της θεάς μπάλας. Έτσι, δίνει το δικαίωμα σ΄ όλα τα κανάλια που θα λειτουργούν σύντομα με το νέο σύστημα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (TDT) να έχουν παράλληλα και ένα κανάλι Επίγειας Συνδρομητικής Τηλεόρασης. Δηλαδή, να μεταδίδουν κι αυτοί το τόπι. Καλά, τώρα! Αυτοί, είναι οι εξής ένας: Το GOL TV, που ανήκει στο αντίπαλο συγκρότημα της PRISA και είναι συμφερόντων του συγκροτήματος της El Mundo που κάνει σκληρή αντιπολίτευση στους σοσιαλιστές.
Η αντίδραση του ισπανικού συγκροτήματος PRISA (με το οποίο άρχισε να συνεργάζεται σε επίπεδο αναδημοσίευσης άρθρων και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) ήταν αστραπιαία και σκληρή. Το χτύπημα ήταν βαρύτατο, σε μια περίοδο που συμπίπτει με την αποτυχία της συγχώνευσης των δύο τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας Cuatro (ιδιοκτησίας PRISA) και La Sexta (που επίσης μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες), όπως και με την εξαιρετικά επείγουσα ρύθμιση χρεών ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η αγανάκτηση εκδηλώθηκε στο κύριο άρθρο της El Pais την επόμενη μέρα της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου απερίφραστα κατηγόρησε την σοσιαλιστική κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα» και συνοδεύτηκε με πληροφορίες ότι «θα καταφύγει στα δικαστήρια για να μην εφαρμοστεί η απόφασή της».
Κοντός ψαλμός αλληλούια! Οι θεοί της μπάλας είναι έτοιμοι να κατέβουν στα γρασίδι - το πρωτάθλημα αρχίζει τέλος του μηνός - και ο πόλεμος των δύο συνδρομητικών καναλιών κορυφώνεται. Η τελευταία προσφορά στην αγορά δισεκατομμυρίων περιλαμβάνει: Το νέο συνδρομητικό κανάλι να δείχνει τρία παιχνίδια πρωταθλήματος κάθε Σαββατοκύριακο (εκ των οποίων το ένα θα είναι πάντα της Ρεάλ Μαδρίτης ή της Μπαρτσελόνα) με τιμή 14,90 ευρώ τον μήνα, το δε αντίστοιχο του ομίλου PRISA δύο παιχνίδια με τιμή 15 ευρώ (μειωμένη αισθητά από την μέχρι τώρα).
Μη μου πείτε ότι όλα αυτά δεν σας θυμίζουν κάτι και στα δικά μας ένδοξα ελληνικά εδάφη;