powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Τα βελανίδια και οι Αγγλοσάξονες - Κυριάκος Θωμαΐδης

Την τελευταία τριετία οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυξήθηκαν κατά 50%, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των οπαδών της. Μάλιστα, η ανεξάρτητη ένωση φιλάθλων των «μπέμπηδων» έστειλε επιστολή στον Αγγλο υπουργό Αθλητισμού, καλώντας τον να παρέμβει και να οριοθετήσει τις ανώτατες τιμές εισιτηρίων, ώστε να προστατεύσει τους οπαδούς και να συμβάλει στην πτώση των μισθών των ποδοσφαιριστών.

Η συγκεκριμένη ένωση, που εκπροσωπεί την πλειονότητα των φίλων της ομάδας, πιστεύει ότι οι σύλλογοι εκμεταλλεύονται το μονοπώλιό τους εις βάρος των οπαδών.

Ο γενικός γραμματέας της ένωσης Ντάνκαν Ντράσντο δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «είμαι φίλος της Γιουνάιτεντ και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για μένα να αγοράσω εισιτήρια για τους αγώνες της Σίτι».

Ξέρετε τι απάντησε ο υπουργός Αθλητισμού Τζέρι Σάτκλιφ; Οτι οι οπαδοί έχουν δίκιο, επέκρινε τα μυθικά ποσά που παίρνουν οι παίκτες, αλλά και τις αυξήσεις των εισιτηρίων στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα παρέμβει δραστικά στο ζήτημα!

Ξέρετε τι θα συνέβαινε αν έκανε το ίδιο ο Ελληνας υφυπουργός Αθλητισμού; Θα αντιμετώπιζε τη σφοδρή αντίδραση του μεγαλομετόχου της Ξάνθης Χρήστου Πανόπουλου, ο οποίος ανεβάζει τις τιμές των εισιτηρίων όποτε του καπνίσει και ταλαιπωρεί συνήθως τους οπαδούς των μεγαλύτερων ομάδων. Ισως, μάλιστα, να τραυμάτιζε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει συνάψει με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, καθώς οι ποδοσφαιρικές αρχές θεωρούν κάθε κυβερνητική παρέμβαση πλήγμα για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Είναι πώς αντιλαμβάνεται κανείς το αυτοδιοίκητο. Προφανώς, όταν οι ΠΑΕ απλώνουν το χέρι στον ΟΠΑΠ, παύουν να διεκδικούν τη μοναχική τους, ανεξάρτητη και υπερήφανη πορεία. Οταν πρόκειται να ασκήσουν κοινωνική πολιτική θυμούνται ότι είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Στην υπανάπτυκτη Αγγλία η κυβέρνηση θεωρεί καθήκον της να παρεμβαίνει, χωρίς να ξεσηκώνεται καμία ομοσπονδία. Και ας θίγει το συμφέρον της πανίσχυρης οικογένειας Γκλέιζερ. Ενώ στην Ελλάδα έχουμε δικό μας κώδικα. Αλλωστε, όταν οι Αγγλοσάξονες έτρωγαν βελανίδια, εμείς παράγαμε πολιτισμό...



Kyrthomaidis@yahoo.gr