powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Οι κακοπληρωτές ανοίγουν σαμπάνιες
Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γ.Παπαγεωργίου στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. να ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τους οικονομικούς κανόνες που ισχύουν στον επαγγελματικό αθλητισμό.Ουσιαστικά καταργεί τη δυνατότητα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να διατάζει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών,τις οποίες οι ομάδες υποχρεούνται να καταθέσουν για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα.
Ο δικαστής θεωρεί αντισυνταγματικές τις διατάξεις που υποχρεώνουν τις ΠΑΕ ή τις ΚΑΕ να εκτελούν αμέσως τις αποφάσεις των επιτροπών επίλυσης οικονομικών διαφορών,με την απειλή της αποβολής από το πρωτάθλημα.Είναι αντίθετες με την αρχή της ισότητας και της οικονομικής ελευθερίας των εμπορικών εταιρειών.
Προκύπτουν δύο ζητήματα που θα απασχολήσουν τους παράγοντες και την πολιτεία.Το ένα είναι το δικαίωμα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων να επιλύουν τις διαφορές τους στα πολιτικά δικαστήρια.Και το άλλο αφορά στο περιβόητο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου που συχνά-πυκνά επικαλείται η ΕΠΟ μέσω FIFA.
Πάντως,όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη αποδέχεται το αθλητικό δίκαιο και στην Ιταλία είχαμε τον υποβιβασμό της Φιορεντίνα στη Δ΄κατηγορία για χρέη.Στη ''γηραιά ήπειρο'' θεωρείται αδιανόητο να μετάσχει μια ομάδα στο πρωτάθλημα αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας έχει λογική και (ασφαλώς) νομική βάση.Όμως ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για να επανέλθουμε σ' ένα καθεστώς όπου οι παίκτες και οι προπονητές θα κάνουν κάτι χρόνια να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και οι κακοπληρωτές θ΄ανοίγουν σαμπάνιες...