powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

O παραλογισμός της ΕΡΤ

Blogger Με αφορμή το σχόλιο φίλου στο blog,τη νέα συμφωνία Ολυμπιακού-ΠΑΟ με την ΕΡΤ και τη χθεσινή παρωδία μετάδοσης του ημιτελικού Γερμανίας-Τουρκίας από τη ΝΕΤ,αφιερώνουμε τη σημερινή ανάρτηση στους πολίτες που πληρώνουν τη δημόσια τηλεόραση μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Παρακάτω όλος ο χθεσινός ενδιαφέρων διάλογος mathiti (που μας βάζει γυαλιά)-''Δίκης'':






Ο/Η mathitis είπε...

Δράττομαι της ευκαιρίας και παρουσιάζω κάποια στοιχεία σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα άλλων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Από το 2010 στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας θα μοιραστούν 795.000.000€ ενώ στην δεύτερη κατηγορία 105.000.000€. Οι ομάδας του Καμπιονάτο θα εισπράξουν το 40% των χρημάτων σε ίσα μέρη. Το άλλο 30% θα μοιραστεί ανάλογα των αριθμό των μελών που έχουν οι σύλλογοι αλλά και των αριθμό των κατοίκων της περιοχής που εκπροσωπούν. Το υπόλοιπο ποσοστό των χρημάτων θα δοθεί στους συλλόγους, ανάλογα με την βαθμολογική τους θέση.
Η premiership από την άλλη, συμφώνησε με 81 τηλεοπτικά δίκτυα που εκπροσωπούν 208 χώρες του πλανήτη, στο συνολικό ποσό του 1.035.000.000€ για κάθε χρόνο, από το 2007 έως το 2010. Τα τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ που κόστιζε το 1997-98 το αγγλικό πρωτάθλημα, έγιναν εξακόσια εκατομμύρια από το 2004. Στο παραπάνω ποσό προστέθηκαν τα χρήματα από τη χρήση του Ίντερνετ, τα δικαιώματα από το εξωτερικό και αυτά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που επιθυμούν να δείχνουν τα γκολ από τα παιχνίδια στους συνδρομητές τους! Η συγκεκριμένη συμφωνία επιτρέπει στις πρωταγωνίστριες ομάδες να τριπλασιάσουν τα κέρδη τους, αλλά ακόμα και σε αυτές που θα υποβιβαστούν, να βάλουν στα ταμεία τους περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που εισέπραξε η εθνική ομάδα της Ιταλίας μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η κατανομή των κερδών στο κορυφαίο τη τάξη αγγλικό πρωτάθλημα, γίνεται με βάση την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος. Βεβαία υπάρχει το πάγιο των τηλεοπτικών εσόδων όπου προστίθενται χρήματα για κάθε ζωντανή κάλυψη, ενώ υπάρχει και παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη η οποία αποφέρει ένα επιπλέον πάγιο εισόδημα.
Εδώ όμως χρίζει ανάλυσης και το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης που λέγεται τηλεοπτικά δικαιώματα, και δεν είναι άλλο από την ελληνική κρατική τηλεόραση. Το ελληνικό ‘δαιμόνιο’, ή λαμογιά όπως εξελίχθηκε εις την νεοελληνική, έχει αναγκάσει κάθε πολίτη της χώρας τούτης να πληρώνει πάγια ένα ποσό υπέρ της ΕΡΤ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο φασιστόχουντικός. Για παράδειγμα, στην Αγγλία η κρατική τηλεόραση, το BBC, δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της επιχείρησης ηλεκτρισμού, αλλά μέσω της TV Licence, μία άδεια που πρέπει να έχεις αν διαθέτεις τηλεόραση, καταβάλλοντας το ποσό των 135,50 Λιρών το χρόνο (η ανίχνευση ύπαρξης τηλεοράσεως στα σπίτια, γίνεται με ειδικά βαν τα οποία ανιχνεύουν δέκτες τηλεοπτικού σήματος). Τίποτα το μεμπτό ως εδώ, μπορεί να πει κάποιος που προτρέχει και δεν γνωρίζει ότι στο εν λόγω κρατικό κανάλι της Αγγλετέρας δεν παίζονται διαφημίσεις ούτε ανάμεσα στα προγράμματα!!, σε αντίθεση με τα δικά μας ήθη και έθιμα.
Κλείνοντας θα ήθελα να συμπληρώσω πως πλέον έχει αναπτυχθεί η θεωρία της ‘οικονομίας του αθλητισμού’ (Scully (1974), Dobscheck (1975) και Viad Andreff (1980)),η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στο σημερινό αθλητικό marketing, και είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να επενδύσουν οι ελληνικές ομάδες και κατ’ επέκταση η superleague, εφόσον θέλουν βέβαια ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Υ.Γ.1 επιτέλους πρέπει να γίνει εκστρατεία κατά της κρατικής εκμετάλλευσης, και αναφέρομαι βέβαια στο πρόβλημα της ΕΡΤ. Μια τέτοια επανάσταση μπορεί να ξεκινήσει μόνο μέσω internet και μόνον από ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Με λυπεί το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα, ελπίζω ωστόσο πως θα συμβεί σύντομα.

25 Ιούνιος 2008 8:06 μμ

Διαγραφή
Blogger Ο/Η kyrthomaidis είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε μια κίνηση κατά του παραλογισμού των διοικήσεων της δημόσιας τηλεόρασης. Θα γίνετε κοινωνός μέσω του blog και των άλλων που ετοιμάζουμε.

25 Ιούνιος 2008 11:13 μμ


kyrthomaidis@yahoo.gr