powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Tα Κουμάσι(α) της FIFA


Στη Γκάνα διοργανώθηκε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και η FIFA φουσκώνει από περηφάνεια για το αναπτυξιακό ποδοσφαιρικό μοντέλο της ''Μαύρης Ηπείρου''. Το αντιμετωπίζει -μάλιστα- ως ''πιλότο'' για την πρόοδο του αθλήματος σ΄όλο τον κόσμο.
Φυσικά αποκρύπτει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα μιας χώρας που επιβιώνει χάρις στην ελεήμονα διάθεση των ισχυρών,οι οποίοι δεν εννοούν να μάθουν στη Γκάνα ''να πιάνει ψάρια'' για να την υποχρεώνουν πάντα να απλώνει το χέρι...
Να ήταν μόνον αυτό; Μία από τις τέσσερις πόλεις που φιλοξένησε παιχνίδια του African Cup of Nations είναι η Κουμάσι,η οποία βρίσκεται 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Άκρα.Οι αρχές φρόντισαν να χτίσουν νέο γήπεδο,το ''Baba Yara Stadium'',ένα πραγματικό στολίδι -ίσως το πιο μοντέρνο γήπεδο της Αφρικής.Όμως επειδή ελεύθεροι χώροι δεν υπήρχαν, επέλεξαν να ξεκληρίσουν μια ολόκληρη συνοικία!
Περίπου 200 αστυνομικοί και στρατιώτες,έκαψαν με φλογοβόλα και γκρέμισαν με μπουλντόζες μια περιοχή 15.000 κατοίκων.Ισοπέδωσαν σχολεία και σπίτια,μη δίνοντας κάν το δικαίωμα στους κατοίκους να προλάβουν να μαζέψουν τα πράγματα τους.Όσοι προσπάθησαν ν΄αντισταθούν ξυλοκοπήθηκαν ανηλεώς από τις αστυνομικές δυνάμεις,ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε με αναίδεια ότι ''πρέπει να κάνουμε ομορφότερη και ελκυστικότερη τη χώρα μας''.
Η κυβέρνηση της Γκάνας κινήθηκε στα όρια της κτηνωδίας,η FIFA της επέβαλλε τα συνήθη της δεδομένα και οι ισχυροί του κόσμου σιωπούν.Στο όνομα μιας ανάπτυξης που εξοβελίζει όποιον δεν μπορεί να την ακολουθήσει.Μην εκπλαγείτε,αν το κίνημα κατά του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού αρχίσει το καλοκαίρι στο Πεκίνο,έχοντας τις ρίζες του στην Αφρική...
ΥΓ.: Η επίπτωση της διοργάνωσης του African Cup στη Γκάνα έχει και μία άλλη τραγική παράμετρο.Στη χώρα ανθούν οι παράνομες ποδοσφαιρικές ακαδημίες που ''προωθούν'' νέα παιδιά στον δυτικοευρωπαϊκό παράδεισο.Πρόσφατα,στην Τενερίφη, ξεβράστηκε ένα εγκαταλελειμένο από τον καπετάνιο του ψαροκάϊκο, που μετέφερε νεαρούς αφρικανούς λαθρομετανάστες.Ταλαιπωρημένοι και αφυδατωμένοι οι περισσότεροι,δήλωσαν στην τοπική αστυνομία ότι πλήρωσαν 1000 δολλάρια ο καθένας για το επίπονο και επικίνδυνο ταξίδι,προκειμένου να παίξουν στη Ρεάλ ή στη Μαρσέϊγ!

kyrthomaidis@yahoo.gr