powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Που πατάμε και που πηγαίνουμε...


Αναφερθήκαμε σε μια ενδιαφέρουσα δικαστική απόφαση που έκρινε θετικά τη δυνατότητα των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα επωνύμων,όταν το επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.
Δυστυχώς η σημερινή στήλη δεν θα έχει ανάλογες ειδήσεις.Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων,η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 500 χιλιάδες συναδέλφους σε κάθε γωνιά του πλανήτη,κατήγγειλε ότι δημοσιογράφοι σύρθηκαν στα δικαστήρια επειδή αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους.Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένες υποθέσεις στην Ολλανδία,τη Γερμανία,τη Γαλλία,τη Δανία και την Πορτογαλία.
Ο ''Privacy International'' είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης.Ετοίμασε μια έρευνα υπό τον τίτλο ''Silencing Sources'' (επιβάλλοντας σιωπή στις πηγές) και διαπίστωσε ότι η προστασία των πηγών υπονομεύεται από τη συχνή χρήση εισαγγελικών ενταλμάτων έρευνας σε δημοσιογραφικούς χώρους,αλλά ακόμα και στα σπίτια των ρεπόρτερ!
Στη Σουηδία,μια χώρα φημισμένη για τη μεγάλη προστασία που παρέχει στους δημοσιογράφους και τις πηγές τους,η αστυνομία εισέβαλε σε τηλεοπτικό σταθμό.Παρόμοια περιστατικά ανάγκασαν τον ''Privacy International'' να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου,προειδοποιώντας τους δημοσιογράφους και τα συνδικαλιστικά τους σωματεία πως τα μέτρα που παίρνουν για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας των πηγών τους υπονομεύονται καθημερινά από διάφορες κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων,καθώς η προστασία των πηγών αφορά περισσότερο στο εθιμικό δίκαιο,τους άγραφους νόμους και τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.Όλα αυτά,όμως,ένα ποινικό δικαστήριο δεν τα δέχεται.Γι' αυτό η Ένωση Συντακτών οφείλει να απαιτήσει από την πολιτεία ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει όρια και λεπτές γραμμές.
Για να ξέρουμε που πατάμε και που πηγαίνουμε,όπως θάλεγε και ο Νιόνιος...
ΥΓ.: Το κείμενο δημοσιεύεται σε αθλητικό blog γιατί δεν είναι λίγοι οι α(θ)λητοπαράγοντες που εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας μας,εκβιάζοντας και απειλώντας.

kyrthomaidis@yahoo.gr