powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Ο αθάνατος έλληνας εξοβελίζει...θιβετιανούς!

Δεν το κάνουμε συχνά,αλλά σήμερα αξίζει να αντιγράψουμε τον ''prosopikos'' από το sport.gr.Ίσως γιατί μοιάζει με πρωταπριλιάτικο:

Ο Λάμπης Νικολάου φόρεσε αυτό το ύφος του αρχαιοελληνικού μεγαλείου και το είπε: «Κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον ιερό αυτό χώρο. Αφού δεν έχουν με εμάς διαφορές, θα έπρεπε να κάνουν κάπου αλλού τη διαμαρτυρία τους». Κάτι σαν να πάνε να τα κάνουν αλλού τα κακά τους και όχι στη δική μας παραλία. Το λίκνο της Δημοκρατίας είχε δείξει για μία ακόμη φορά τις δημοκρατικές αρχές του...
Επειδή πολλά γράφτηκαν για τη διαμαρτυρία των ακτιβιστών στην τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας κατά των όσων διαπράττει η κινεζική κυβέρνηση στο Θιβέτ, έχω να πω το εξής. Δικαίωμα και καθήκον κάθε καταπιεσμένου είναι να εξεγείρεται, να διαμαρτύρεται, να αντιδράει, να αναζητεί συμμάχους όπου Γης - έστω και στον «ιερό» χώρο της καμμένης αρχαίας Ολυμπίας, ίσως και ακριβώς εκεί.

Ο Λάμπης Νικολάου που τώρα ζητάει από τους ακτιβιστές να πάνε αλλού να διαμαρτυρηθούν γιατί εδώ τον ενοχλούν, ίσως να θυμάται ακόμη τον μακαρίτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο γνώριζε και προσωπικά. Ισως μάλιστα να γνωρίζει και ότι ο Παπανδρέου και κάποιοι άλλοι όργωναν τη μισή Ευρώπη επί Χούντας διαμαρτυρόμενοι για τα όσα γινόντουσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Ασφαλώς και οι διαμαρτυρόμενοι Ελληνες, ο Ανδρέας, η Μελίνα, ο Σεφέρης και τόσοι άλλοι ανώνυμοι δεν είχαν καμία διαφορά με τους Γάλλους, τους Γερμανούς ή τους Σουηδούς στις χώρες των οποίων έκαναν τις διαμαρτυρίες κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Τις έκαναν όμως, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα όσα τραγικά συνέβαιναν σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Ευρώπης. Και ευτυχώς οι αντιδράσεις των Γάλλων, Γερμανών και Σουηδών «Νικολάου» δεν τους έκαμψαν.

Ο Λάμπης Νικολάου μπορεί και να έχει ξεχάσει. Ή να επιλέγει να ξεχάσει, όπως οι περισσότεροι Ελληνες σήμερα. Που μέσα στη μεταπολιτευτική ευδαιμονία του υπερκαταναλωτισμού μάς βολεύει να αγνοούμε ότι και αλλού υπάρχουν καταπιεσμένοι, όπως είμασταν εμείς πριν από μερικά χρόνια.

Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ο Λάμπης Νικολάου έκανε το σχόλιό του με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΔΟΕ. Που δεν είναι και ο πιο δημοκρατικός οργανισμός στον κόσμο.

Υπηρετώντας το απόλυτο και μηδενιστικό εμπορικό αξίωμα «εμείς Αγώνες κάνουμε, τι μάς νοιάζει τι γίνεται δεξιά και αριστερά» η ΔΟΕ υπήρξε - και ως έναν βαθμό παραμένει - ένα περιβόλι παλαιών φασιστοειδών όπως ο Σάμαρανκ και ο Χαβελάνζ καθώς και ένα θερμοκήπιο κυνισμού και αμοραλισμού. Η ίδια ΔΟΕ που ανέθετε με ενθουσιασμό τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στη ναζιστική Γερμανία, είναι και αυτή που αναθέτει τους Αγώνες του 2008 σε μια δικτατορική υπερδύναμη, όπου όποιος πολίτης διαφωνεί πάει να μείνει στη φυλακή μέχρι να καταλάβει πως κάνει λάθος. Αλλά για τη ΔΟΕ δεν έχουν σημασία τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Σημασία έχουν οι χορηγοί, τα έσοδα, το άνοιγμα των αγορών, τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ολα αυτά δεν τα είδε ο Λάμπης Νικολάου να «βεβηλώνουν» τον ιερό χώρο;

kyrthomaidis@yahoo.gr