powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Εδώ τα καλά ελληνικά... πλυντήρια!

Μια πρωτοποριακή απόφαση πήρε προσφάτως η UEFA. Συμφώνησε με τις διοργανώτριες χώρες του Euro 2008 (Αυστρία-Ελβετία) να φορολογηθούν επί τόπου όλοι οι ποδοσφαιριστές που θα μετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!

Το αρχικό αίτημα ήταν των ελβετικών αρχών, που δεν εννοούσαν να καταλάβουν πώς γίνεται να διοργανώνεται στη χώρα τους ένα τόσο μεγάλο οικονομικό γεγονός και να μην παρακρατούν φόρους. Πίεσαν τον Πλατινί και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία οδηγήθηκε σε μια απόφαση που αλλάζει άρδην τα πράγματα στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα όσα χρήματα κερδίσουν οι παίκτες, κατά τη διάρκεια του Euro, θα φορολογηθούν σε ποσοστό 20%. Ο φόρος θα καταβληθεί άμεσα στις δύο χώρες που φιλοξενούν τη διοργάνωση. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για τους ποδοσφαιριστές και όχι για προπονητές και διαιτητές.

Η UEFA θα παρακρατά ένα μέρος των χρημάτων που οφείλει να αποδίδει στις εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα δίνουν στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία αναλυτικό κατάλογο με τα χρήματα που έλαβε κάθε διεθνής. Με βάση τον κατάλογο αυτό, η UEFA θα αποφασίζει αν πρέπει να καταβάλει ένα συμπληρωματικό χρηματικό ποσό στην κάθε ομοσπονδία.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αποφέρει στην Αυστρία και στην Ελβετία έσοδα της τάξης των 3 έως 5 εκατ. ευρώ. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο φόρος αυτός θα αφαιρεθεί από το αντίστοιχο ποσό που οφείλει να πληρώσει κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη χώρα του.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα η φορολογική συνείδηση είναι άγνωστη φράση. Πλασματικά συμβόλαια και μαύρο χρήμα κάτω από το τραπέζι, σε σημείο οι ελληνικές ΠΑΕ να θεωρούνται τα καλύτερα... πλυντήρια διότι ουδείς κρατικός εποπτικός μηχανισμός τολμά να τις ελέγξει. Βλέπετε, θα βρει απέναντί του τις ορδές των αγανακτισμένων οπαδών που δεν διανοούνται να ενοχλείται από εφορίες, ΣΔΟΕ και τα τοιαύτα η πολυαγαπημένη τους ομάδα.

Με την ευκαιρία, ένα ερώτημα: τι εισέπραξε από φόρους στη ΔΟΕ και στις ξένες αποστολές, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το ελληνικό κράτος; Μήπως μία τρύπα στο νερό;


kyrthomaidis@yahoo.gr