powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Ο Όουεν και ο Νίνης


Το ΝΒΑ και η FIFA δείχνουν το δρόμο: Η συμμετοχή παικτών στα εθνικά συγκροτήματα θα επιτρέπεται από τις ομάδες τους μόνο αν υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα ο Μάικλ Όουεν.Τραυματίζεται για δεύτερη φορά την ώρα του καθήκοντος με την εθνική ομάδα της Αγγλίας και ισάριθμες φορές επιδικάζεται στο σύλλογο του,τη Νιουκάστλ,αποζημίωση για την απώλεια του υπαλλήλου της!
Ο διεθνής επιθετικός τραυματίστηκε στους χιαστούς το 2006,κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ,και η Νιουκάστλ εισέπραξε 8,3 εκ.ευρώ από τη FIFA,την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την ασφαλιστική εταιρία.Ο άτυχος παίκτης τραυματίστηκε ξανά στο φιλικό Αυστρίας-Αγγλίας,με αποτέλεσμα να λείψει τουλάχιστον ένα μήνα από τις υποχρέωσεις των ''ανθρακωρύχων''.Σύμφωνα με τη νέα ετυμηγορία της ομοσπονδίας,η Νιουκάστλ θα λαμβάνει 140.000 ευρώ την εβδομάδα ως αποζημίωση για όσο διάστημα ο παίκτης μείνει εκτός δράσης.
Η απόφαση βασίζεται στην ασφαλιστική σύμβαση της ομοσπονδίας που εξασφαλίζει αποζημίωση στον σύλλογο αν ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή συμβεί σε περίδο αγωνιστικών υποχρεώσεων με το αντιπροσωπευτικό εθνικό συγκρότημα και ισχύει για όσους παίκτες έχουν συμβόλαιο πάνω από 140.000 ευρώ την εβδομάδα.
Συνειδητοποιούν οι πάντες πλέον ότι μπορεί να αποτελεί τιμή και ύψιστο αγωνιστικό καθήκον του παίκτη να αγωνίζεται φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος,αλλά ο επαγγελματισμός είναι πάνω απ'όλα.Θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα και στην Ελλάδα οι μεγάλοι σύλλογοι -μέλη της G45- θα εγείρουν ανάλογες απαιτήσεις στην ΕΠΟ.
Και καλά θα κάνουν.Πρέπει πρώτα,όμως,να φροντίσουν τις δικές τους αταξίες.Όπως,για παράδειγμα,ο Παναθηναϊκός που έχει ρήτρα 17 εκ.ευρώ στον Νίνη και του δίνει ψίχουλα.Τέτοιες αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές θα καταρρεύσουν όχι μόνο μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία,αλλά και από την κοινή λογική.

kyrthomaidis@yahoo.gr