powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Έμειναν με τις αντιρρήσεις Μπάγεβιτς-Σάντος...

Οταν σε αγώνα του ελλειμματικού (και) από άποψη θεάματος ελληνικού πρωταθλήματος, συμβαίνει να μπαίνουν πολλά γκολ η παρομοίωση–συνειρμός αποτελεί κλισέ: «Γίναμε Αγγλία», είναι το σχόλιο που μαρτυρεί μια ψευδαίσθηση η οποία ισορροπεί μεταξύ σοβαρού και αστείου.
Με τη διαδικασία των πλέι οφ (ελληνιστί: αγώνες κατάταξης) που εισήγαγε από πέρυσι η Σούπερ Λίγκα στο εγχώριο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, κολλάει το «γίναμε Ολλανδία»!
Οι τεχνοκράτες που βρίσκονται στον αφρό της διοίκησης του συνεταιρισμού πήραν την ιδέα από τη χώρα της τουλίπας και την εφάρμοσαν έχοντας ως στόχο τη μεγιστοποίηση του ενδιαφέροντος που σε αυτές τις περιπτώσεις συμβαδίζει με τη μεγιστοποίηση ενός άλλου βασικού ζητούμενου που είναι το κέρδος.
Πέρυσι, πρώτη χρονιά της διεξαγωγής τους, τα πλέι οφ που στην πραγματικότητα είναι ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών και 12 αγώνων, απέτυχαν.
Διεξήχθησαν στη σκιά της υπόθεσης «Βάλνερ» και με τις ομάδες να παίρνουν μέρος με διαφορά που έκανε τα μετέτρεψε σε διοργάνωση για δύο ρόλους: Η ΑΕΚ άρχισε με 8 βαθμούς, Παναθηναϊκός που τελικά τερμάτισε δεύτερος με 7, Αρης με 2 και Πανιώνιος χωρίς βαθμό.
Επιπροσθέτως, η μεγιστοποίηση των εσόδων δεν επετεύχθη αφού ούτε τα κανάλια που είχαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα πρόσφεραν επιπλέον χρήματα για τη μετάδοση των αγώνων, ούτε τα κέρδη από τα εμπορικά δικαιώματα αυξήθηκαν.
Τον αρχικό σκεπτικισμό για τη συνέχισή τους, διαδέχθηκε η απόφαση να γίνουν και φέτος με μια, όμως, σημαντική διαφορά που συνιστά διορθωτική κίνηση: αυξήθηκε ο συντελεστής από τον οποίο προκύπτει η ειδική βαθμολογία, κάτι που είναι υπέρ των ομάδων που τερματίζουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Δηλαδή, ενώ πέρυσι η διαφορά των υπολοίπων από τον πέμπτο, βάσει της βαθμολογίας της κανονικής σεζόν, διαιρούνταν με το τρία, φέτος διαιρείται με το πέντε.
Αν ξεκινούσαν σήμερα τα πλέι οφ, μια αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ θα άρχιζε με 3 βαθμούς ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ με 2 και η Λάρισα χωρίς βαθμό.
Τα φετινά πλέι οφ κρύβουν τα ακόλουθα «μυστικά» που αποτελούν έναν «οδηγό επιβίωσης» για την παρακολούθησή τους:
- Θα διεξαχθούν 10 - 31 Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες είναι 10, 13, 17, 20, 24 και 31 του επόμενου μήνα. Πρόκειται για Τετάρτες και Κυριακές.
- Μετά την πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό κυπέλλου και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό που θα είναι ο έτερος φιναλίστ, όλες οι ομάδες έχουν εξασφαλίσει την έξοδό τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Ο Ολυμπιακός και η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στα πλέι οφ θα συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι άλλοι τρεις στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στο μίνι πρωτάθλημα των τεσσάρων.
- Μέχρι στιγμής σίγουροι για τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ είναι οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ενώ μια θέση παίζεται μεταξύ Λάρισας και Αρη που έχουν διαφορά δύο βαθμών μια αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής σεζόν.
- Λόγω της συγκατοίκησης του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στις 27 Απριλίου θα γίνει κλήρωση από την οποία θα προκύψει το πρόγραμμα.
- Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπολογίζονται τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων στα πλέι οφ. Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας κριτήριο είναι τα γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Σε περίπτωση που υπάρξει ξανά ισοβαθμία μετράει η κατάταξη των ομάδων στην κανονική περίοδο.
- Τα κανάλια που έχουν τα δικαιώματα των ομάδων που θα πάρουν μέρος στα πλέι οφ θα μεταδώσουν απευθείας τους εντός έδρας αγώνες τους. Μάλιστα, στην νέα τριετή σύμβαση για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανάμεσα στη Σούπερ Λίγκα της Forthnet (ΝΟVA) και τον ΣΚΑΪ που αναμένεται να υπογραφεί την Τρίτη του Πάσχα, προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της ισχύς της σύμβασης θα διοργανώνονται πλέι οφ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Λίγκα θα πρέπει να καταβάλλει 300 χιλιάδες ευρώ ανά παιχνίδι.
Γίνονται, λοιπόν, «καθεστώς» κι ας έχουν τις αντιρρήσεις τους ο Μπάγεβιτς και ο Σάντος...
ΠΗΓΗ: Καθημερινή