powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Οι Άγγλοι μας δείχνουν το δρόμο

Ένα μεγάλο κομμάτι πλέον στις σύγχρονες κοινωνίες είναι και το ποδόσφαιρο, το οποίο εκφράζει αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους. Σε πολλές χώρες η μπάλα βρίσκεται και στα κορυφαία θέμα των πολιτικών, κάτι όμως που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Την ώρα λοιπόν στη χώρα μας που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις μετακινήσεις φιλάθλων, τα εμπόδια που υπάρχουν για την κατασκευή υπερσύγχρονων γηπέδων, στο εξωτερικό υπάρχουν επιτροπές βουλευτών που κάθε χρόνο παραδίδουν έκθεση στη Βουλή για το πως το ποδόσφαιρο θα γίνει πιο δυνατό.Ειδικότερα, στη Μεγάλη Βρετανία η επιτροπή (APFG) εξέφρασε τη γνώμη της για πολλά θέματα, ωστόσο εστίασε την προσοχή της σε τρία ζητήματα που αφορούν τους ξένους επενδυτές, τα υποχρεωμένα σωματεία, αλλά και τον μεγάλο αριθμό ξένων παικτών.
Ειδικότερα,
α) υπογραμμίστηκε η ανάγκη για πιο αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τους ξένους πολυεκατομμυριούχους, οι οποίοι επενδύουν πολλά στις ομάδες, αλλά ταυτόχρονα χρεώνουν το σύλλογο με αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αναφέρονται στους ισχυρούς άνδρες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και της Τσέλσι, Γκλέιζερ, Αμπράμοβιτς οι οποίοι και έχουν πάρει με «βιτρίνα» την ομάδα αρκετά υπέρογκα δάνεια. Η ομάδα των βουλευτών προτείνει, επίσης, ότι οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα σωματεία, υπόκεινται στην υποβολή ενός οικονομικού σχεδίου που περιλαμβάνει τις μεθόδους και τις προθέσεις της μελλοντικής διαχείρισης. Επισημαίνουν, ότι πρέπει να υπάρξει και μείωση στα εισιτήρια διαρκείας, προκειμένου τα χρέη να μην τα... πληρώνει ο φίλαθλος.
β) Ζητούν να υπάρχει διαρκή παρακολούθηση από την UEFA στις ομάδες με πολλά οικονομικά προβλήματα, προκειμένου οι ισχυροί άνδρες των συλλόγων να είναι πιο πειθαρχημένοι και φυσικά πιο συνετοί στον τομέα της διαχείρισης των συλλόγων.
γ) Μεγάλη στήριξη στον Μπλάτερ και στην πρόταση για τουλάχιστον 11 γηγενείς παίκτες σε κάθε ομάδα, εκ των οποίων οι έξι να βρίσκονται στο βασικό σχήμα.
Μάλιστα, οι προτάσεις τους αυτές όχι μόνο θα εξεταστούν προσεκτικά από την Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά θα υπάρξουν και πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.