powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

...Χωράφι το Γουέμπλει!

To (παλιό) στάδιο Γουέμπλεϊ ήταν το σπίτι του ποδοσφαίρου, το νέο Γουέμπλεϊ θυμίζει περισσότερο το γεφύρι της Αρτας! Μετά την καθυστερημένη ολοκλήρωση των έργων, το καμάρι του αγγλικού αθλητισμού δέχθηκε ακόμα ένα χτύπημα στο προφίλ του. Σε ολόκληρο τον κόσμο ταξίδεψε η εικόνα του άθλιου αγωνιστικού χώρου χάρη στους δύο θεαματικούς ημιτελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας.
Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται το χωρητικότητας 90.000 θέσεων γήπεδο, δεν κατάφερε να κλείσει τα αφτιά της στις διαμαρτυρίες προπονητών και ποδοσφαιριστών των τεσσάρων ημιφιναλίστ (Τσέλσι, Εβερτον, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), που αποκάλεσαν μέχρι και «χωράφι» τον αγωνιστικό χώρο του διασημότερου γηπέδου στον κόσμο, και πήρε άμεσα μέτρα. Χθες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του χλοοτάπητα για έκτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια! Τα έξοδα αντικατάστασης του χλοοτάπητα ανέρχονται σε 112.000 ευρώ και οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι ο νέος αγωνιστικός χώρος θα είναι έτοιμος στις 9 Αυγούστου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η σέντρα του Σούπερ Καπ.
Ενας Γάλλος, ο Αρσέν Βενγκέρ, αναδείχθηκε ο αυστηρότερος κριτής. Βλέπετε, ο προπονητής της Αρσεναλ είχε άποψη και για το γήπεδο της ομάδας του, το Εμιρεϊτς, που ανεγέρθηκε περίπου την ίδια περίοδο με το νέο Γουέμπλεϊ.
χχχ«Καθίσαμε κάτω με τον αρχιτέκτονα και του εξήγησα ότι προτεραιότητά μας είναι να φτιάξουμε σωστά τον αγωνιστικό χώρο. Το σχέδιο του σταδίου αναπτύχθηκε έτσι ώστε ο αγωνιστικός χώρος να είναι τέλειος. Το Γουέμπλεϊ έχει ήδη χτιστεί οπότε είναι αργά για να καθίσουν οι αρμόδιοι και να κάνουν κάτι. Μπορεί ο χλοοτάπητας να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες, αλλά ο αγωνιστικός χώρος δεν θα είναι ποτέ καλός», προέβλεψε ο Βενγκέρ και πρόσθεσε ότι η… μοκέτα του Γουέμπλεϊ δεν μπορεί να συγκριθεί με το… χαλί τουλάχιστον 20 γηπέδων στην Πρέμιερσιπ. Αυτό που… επιμελώς ξέχασε ο Αλσατός είναι ότι το δικό του… χαλί δεν έχει πολλαπλή χρήση. Το Γουέμπλεϊ έχει γιατί πρέπει να βγάλει τα έξοδα κατασκευής του. Περίπου 851 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η ανέγερσή του και τα έσοδα από αγώνες ποδοσφαίρου δεν είναι αρκετά.
Ο χλοοτάπητας του Εμιρεϊτς χρειάζεται τρεις μήνες για να… ωριμάσει, το σύστημα που χρησιμοποιεί το Γουέμπλεϊ είναι διαφορετικό και έχει ταχύτερα αποτελέσματα.
Ο αγγλικός Τύπος έβγαλε σωστά το συμπέρασμα ότι πολύ απλά ο χλοοτάπητας του Γουέμπλεϊ δεν προλαβαίνει να αναπνεύσει, πόσο μάλλον να μεγαλώσει. Μπορεί το στάδιο να μην φιλοξενεί μόνιμα κάποια επαγγελματική ομάδα, ωστόσο είναι τόσες πολλές οι εκδηλώσεις που γίνονται στο γήπεδο του Βόρειου Λονδίνου που η αγγλική ομοσπονδία έχει προσλάβει ειδικό συνεργείο για να καλύπτει ή να τυλίγει σαν χαλί τον χλοοτάπητα. Από συναυλίες μέχρι αγώνες αυτοκινήτων έχουν φιλοξενηθεί στον πολύπαθο αγωνιστικό χώρο. Πού να αντέξει! Μέχρι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν 21 διαφορετικές εκδηλώσεις: Αγώνες ποδοσφαίρου, ράγκμπι και φούτμπολ και συναυλίες. Ιστορικά το μεγαλύτερο κίνδυνο για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου παρουσιάζει το παιχνίδι φούτμπολ ανάμεσα στους Τάμπα Μπέι Μπακανίρς (σ.σ.: της οικογένειας Γκλέιζερ που έχουν στην ιδιοκτησία τους τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) με τους Νιου Ιγκλαντ Πάτριοτς. Την τελευταία φορά (σ.σ.: το 2007) που είχε φιλοξενηθεί αυτό το σπορ, την επόμενη μέρα το γήπεδο θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Ο αγώνας θα γίνει τον Οκτώβριο, όταν θα έχει μπει ο καινούργιος χλοοτάπητας!