powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Πως θα μοιράσουν την πίτα οι ΠΑΕ

«Εμείς έχουμε ανάγκη τη Forthnet (NOVA) και η Forthnet εμάς», υποστήριζε με μια δόση κυνισμού, πριν από λίγες ημέρες, πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, επιχειρηματολογώντας πάνω στο «μεγάλο παζάρι» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων της κατηγορίας για την προσεχή τριετία και υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι η σύμβαση με το συνδρομητικό κανάλι κυρίως, και με τον ΣΚΑΪ δευτερευόντως, αποτελεί μονόδρομο.
Σε περίοδο κρίσης, όπως έχει χαρακτηριστεί αυτή που διανύουμε, τα 111 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια που δίνει η Forthnet (ο ΣΚΑΪ έδωσε 20) εκτιμάται ότι «δεν μπορούν να βρεθούν αλλού». Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτή τη σύμβαση οι «μικρομεσαίοι» της κατηγορίας θ’ αυξήσουν τα έσοδά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατά ένα εκατομμύριο ευρώ.
Από την άλλη, για το κανάλι, τα τηλεοπτικά δικαιώματα της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος αποτελούν το ελκυστικότερο προϊόν για την πώληση αποκωδικοποιητών, έστω κι αν το πακέτο δεν περιλαμβάνει τους εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού.
Ο Σ. Κόκκαλης αυτομόλησε από την κεντρική διαχείριση και προτίμησε τα 8 εκατ. ευρώ της ΕΡΤ από τα 6,7 που του έδινε η λίγκα, καθώς και τη μετάδοση των αγώνων του Ολυμπιακού από ανοιχτό κανάλι. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Ξάνθη, που διαφώνησε με τους χειρισμούς της εταιρείας που για λογαριασμό της λίγκας έκανε τις διαπραγματεύσεις με τα κανάλια. Αποφάσισε να παραμείνει στην ΕΡΤ «έστω και με λιγότερα χρήματα», όπως υποστήριξε ο Χρ. Πανόπουλος.
Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους φιλάθλους – τηλεθεατές είναι το πώς διαμορφώνεται το τηλεοπτικό τοπίο ενόψει της νέας σεζόν.
Οπως φέτος έτσι και στο νέο πρωτάθλημα οι αγώνες του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας θα μεταδίδονται από τρία κανάλια.
Ομως, θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές, ποσοτικές και «ποιοτικές», που είναι οι εξής:
Η Forthnet (NOVA) και ο ΣΚΑΪ θα μεταδίδουν για την προσεχή τριετία τους εντός έδρας αγώνες όλων των ομάδων της Σούπερ Λίγκας πλην του Ολυμπιακού και της Ξάνθης, οι εντός έδρας αγώνες των οποίων θα μεταδίδονται από την ΕΡΤ.
Στη σύμβαση της κεντρικής διαχείρισης υπάρχει πρόβλεψη για δύο ζώνες το Σάββατο (16.45 και 19.00) και τρεις την Κυριακή (15.00 ή 21.00, 16.45 και 19.00). Η απογευματινή ζώνη του Σαββάτου ανήκει στον ΣΚΑΪ και οι υπόλοιπές στη NOVA, η οποία σε κάθε αγωνιστική θα κάνει τις τρεις πρώτες επιλογές των αγώνων που θα μεταδίδει. Ο ΣΚΑΪ θα έχει την τέταρτη επιλογή.
Στόχος είναι να μην ισχύσουν οι «κλειστές ώρες» της ΦΙΦΑ ώστε όλα τα παιχνίδια να μεταδίδονται τηλεοπτικά. Με βάση το ισχύον καθεστώς τηλεοπτικά μπορούν να μεταδίδονται τα έξι από τα οκτώ παιχνίδια κάθε αγωνιστικής.
Θα ακολουθηθεί κυκλικός ορισμός των αγώνων, ενώ η NOVA στη σύμβαση έχει δικαίωμα να ορίζει αγώνες των «δικών της» ομάδων, λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων αναγκών (π. χ. ευρωπαϊκές υποχρεώσεις).
Τα δύο κανάλια της κεντρικής διαχείρισης θα βγάζουν κυριακάτικες εκπομπές με στιγμιότυπα, ενώ το ίδιο προτίθεται να κάνει και η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η Σούπερ Λίγκα έπειτα από το Δ. Σ. της 22ας Οκτωβρίου, οι ομάδες με βάση τη θέση που τερμάτισαν στη βαθμολογία πέρυσι, θα εισπράξουν από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων τα ακόλουθα ποσά:
- Παναθηναϊκός 6.418.388
- ΑΕΚ 5.481.358
- ΠΑΟΚ 3.993.670
- Αρης 3.821.006
- Ηρακλής 2.699.653
- Πανιώνιος 2.699.653
- Ξάνθη 2.699.653
- Λάρισα 2.699.653
- Πανθρακικός 2.312.796
- Εργοτέλης 2.562.832
- Λεβαδειακός 2.652.832
- Αστέρας Τρίπολης 2.699.653.
Ο Ατρόμητος, ο ΠΑΣ Γιάννινα και -όπως φαίνεται- η Καβάλα, που θα γίνουν μέλη της λίγκας, θα έχουν συμβόλαια από 2,3 έως 2,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα εισπράξει ο ΠΑΟΚ θα είναι μεγαλύτερο, αφού έγινε δεκτό το αίτημα να αυξηθεί ο συντελεστής της εμπορικότητάς του.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή